Zwaar gehavende zalmen zwemmen rond in de kwekerijen van Schotland.
Volledig scherm
Zwaar gehavende zalmen zwemmen rond in de kwekerijen van Schotland. © GAIA

GAIA: “Zalm op uw bord wordt in erbarmelijke omstandigheden gekweekt”

De zalm die op ons bord komt, wordt gekweekt in vaak erbarmelijke omstandigheden. Dat zegt GAIA, dat met behulp van drones en duikers, 22 Schotse zalmkwekerijen onder de loep nam. “We zagen zalmen met ziektes, ontbrekende ogen, zeewier dat groeit uit grote open wonden. Volstrekt onaanvaardbaar”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

21 reacties

 • Yves Steenssens

  4 weken geleden
  Dat is al decennia aan de gang deze massa kweek , daarom eet ik nooit geen zalm , de uitwerpselen vergiftigen natuurlijk de bodem en het water enz... in Noorwegen idem dito smakelijk .....
 • PIETER ROGIERS

  4 weken geleden
  Dierlijke productie zo negatief mogelijk in beeld brengen is de strategie van Gaia, volgens hun ideologie moet iedereen veganist worden. De gevoelige dierenvriend emotioneel chanteren, opdat hij zou doneren, of liever nog: Gaia in uw testament zetten! Niks zo winstgevend als een dierenrechtenvzw!!
 • Kurt Bourdeaux

  4 weken geleden
  Idem in Noorwegen. Zelf gezien.
 • Marco Maerten

  4 weken geleden
  Jean De Grande...wat is er mis met mensen informeren? Zou het niet kunnen dat men gewoon mensen de keuze wil geven om te beslissen dat ze nog bv Schotse zalm willen kopen of zalm die onder betere omstandigheden is opgegroeid? Mensen zoals ik willen daar dan gerust wat meer voor betalen,ik verspil mijn geld toch niet aan reizen,dus hou ik veel over voor gezondere voeding die bv niet slecht gekweekt is.
 • Owen Degrave

  4 weken geleden
  Een argument. Bij deze kwekers worden zowel de zwakke (die in de natuur sowieso doodgingen) als gezonde dieren in leven gehouden, immers alles in overvloed aanwezig is. In de natuur worden immers de zwakke al veel sneller opgevreten door andere. Dus je kan het niet vergelijken met de vrije natuur
 1. Reuzenpanda’s zien er schattig en knuffelbaar uit: zo agressief zijn ze in werkelijkheid
  3

  Reuzenpanda’s zien er schattig en knuffel­baar uit: zo agressief zijn ze in werkelijk­heid

  Ze zien er reuzeschattig uit met hun wit en zwarte vacht en zitten doorgaans rustig rond te kijken terwijl ze op een bamboescheut knabbelen. Maar toch zijn reuzenpanda’s niet zo knuffelbaar als ze wel lijken. Dat ondervond een verzorger van dierenpark Pairi Daiza afgelopen weekend nog toen hij te dicht bij de 4-jarige reuzenpanda Tian Bao kwam. Maar hoe agressief zijn deze dieren nu echt?
 2. Na opschudding in VS over mogelijk giftige vlooienband: hoe bescherm je huisdieren het best nu het teken- en vlooienseizoen begonnen is?
  PREMIUM
  3

  Na opschud­ding in VS over mogelijk giftige vlooien­band: hoe bescherm je huisdieren het best nu het teken- en vlooiensei­zoen begonnen is?

  De ook bij ons verkrijgbare Seresto-vlooienband ligt in de VS onder vuur omdat er honderden sterfgevallen van huisdieren aan toegeschreven worden. Wat zijn de gevaren en waar moet je op letten als je kat of hond doeltreffend én veilig tegen vlooien en teken wil beschermen? “Geef nooit een middel voor een kleine hond aan een kat”, is maar één van de gouden tips van prof. Mathias Devreese (UGent) voor het aanbrekende vlooien- en tekenseizoen.
 1. "Shame on you", voetbalsupporters uiten ongenoegen over Super League
  Play

  "Shame on you", voetbalsup­por­ters uiten ongenoegen over Super League

 2. Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw
  Play

  Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw

Wetenschap & Planeet