GAIA wil dat dierproeven op gezonde honden en katten verboden worden
Naar aanleiding van Wereldproefdierendag zaterdag roept GAIA op om te stoppen met ingrijpende experimenten op gezonde honden en katten. Bovendien wil de dierenrechtenorganisatie dat de dieren na afloop van de experimenten vrijgegeven worden ter adoptie en niet langer worden gedood.
In 2019 werden 1.302 proeven op beagles uitgevoerd in België. De dieren worden onder meer gebruikt om implantaten op uit te testen. Indien de implantaten niet veilig verwijderd kunnen worden, worden de beagles na afloop van het experiment gedood. Ook worden honden bewust ziek gemaakt of een letsel toegebracht om kennis op te doen over die ziekte of letsel en worden er chemische stoffen op de dieren getest. GAIA roept de ministers van Dierenwelzijn - Ben Weyts (N-VA), Bernard Clerfayt (DéFI) en Céline Tellier (Ecolo) - op om deze praktijken niet langer toe te laten. Enkel proeven in het belang van zieke honden en katten zijn volgens de organisatie nog aanvaardbaar.
Daarnaast ijvert GAIA er ook voor om de dieren, na afloop van de experimenten, af te staan ter adoptie en hen niet langer te doden. Nu kan de wetenschapper vrijelijk beslissen wat er met het dier gebeurt, maar de dierenrechtenorganisatie vraagt een wettelijk kader met criteria op basis waarvan wordt beslist wat er met een proefdier dient te gebeuren. Doding mag enkel nog worden toegelaten, indien het dier te ernstig lijdt, klinkt het.
Om de aandacht te vestigen op de vele honden, en in mindere mate katten, die nog worden gebruikt als proefdier, organiseert GAIA een symbolische terugroepactie. “Hiermee willen we duidelijk maken dat het evengoed jouw hond had kunnen zijn, met een implantaat of om stoffen op te testen. Zoiets wil je je eigen hond of kat niet aandoen. Maar onbekende, kerngezonde honden of katten - waarmee je geen band hebt - die zomaar als proefdier ziek gemaakt worden of gelijk welk leed wordt toegebracht, hebben fundamenteel dezelfde noden en behoeften als jouw dieren en evenveel recht op een goed leven”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.
Ten slotte lanceert Gaia ook nog een nieuwe website met het oog op het vrij beschikbaar maken van informatie over proefdiergebruik. “De bedoeling is op een onderbouwde manier duidelijk maken dat dierproeven echt niet zo zaligmakend zijn als zo vaak wordt beweerd. Dierproeven zijn geen ‘noodzakelijk kwaad’, steeds minder pijnlijke proeven, steeds minder proefdiergebruik, proefdiervrij onderzoek en proefdiervervangende onderzoeksmethoden zijn een noodzakelijk goed”, besluit Vandenbosch.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
PREMIUM9
“Ze hebben een eigen persoonlijkheid, emoties, unieke taal en kunnen tellen”: zo ingenieus is de bij
Je zal er waarschijnlijk zelden bij stilstaan als je er eentje ziet voorbijzoemen, maar de bij is een ingenieus diertje. Gedragsbioloog Lars Chittka (Queen Mary University) neemt ons mee in het wonderbaarlijke brein van het insect. Hoe zitten hun hersenen in elkaar? Hoe intelligent zijn ze echt? En hebben ze een persoonlijkheid? Ontdek hier alles wat je nog niet wist over de bij. -
-
Natuurhulpcentrum in Oudsbergen redt beer uit Oekraïnse dierentuin: “Andere beren werden opgegeten door Russische soldaten”
-
PREMIUM
Muggen zijn in hun nopjes met dit weer: muggenexpert verklapt dé manier om deze ongewenste bezoekers weg te houden
Velen zullen klagen over het weer deze maand, maar voor de muggen verloopt mei ideaal: warm en vochtig. En dat zou wel eens voor een explosie in hun aantal kunnen zorgen. Maar waarom is dit het perfecte weerbeeld voor dit insect? Wanneer mogen we ons aan grote zwermen muggen verwachten? Hoe hou je ze het best buiten? En wat als ze toch naar binnen zijn geglipt? Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit weet raad. -
PREMIUM
Vlaamse prof wil proefdieren redden: computer moet plaats innemen van deze muisjes
Nemen computers binnen enkele jaren de 'lijdende' plek van veel proefdieren in? Binnenkort start een internationaal team onder leiding van de Vlaamse toxicoloog Mathieu Vinken (VUB) met de ontwikkeling van zo'n 'proefcomputer'. "Daarmee kunnen op de lange termijn behoorlijk wat proefdieren gespaard worden", hoopt professor Vinken. -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDIRK VAN DESSEL
Sonny Breugelmans
Georgette Dilen
J. Platsteen
Tamzin Andersen