Europese bijen zijn het noorden kwijt
Imkers en wetenschappers slaan alarm over de hoge sterfte onder Europese bijen. Ze zeggen dat de bijen het noorden kwijt raken door pesticiden en insecticiden.
Delen per e-mail
"We hebben massa's dode bijen aangetroffen in de buurt van hun bijenkasten in bijna alle regio's van Spanje, maar vooral in Valencia en Catalonië", zegt José Luis González, verantwoordelijke voor de bijensector binnen de Spaanse koepel van landbouworganisaties. In normale omstandigheden sterven elk jaar tussen 5 en 10 procent van de bijen. "Maar in Spanje zien we nu cijfers van 25 tot 30 procent."
Christopher Connolly, docent moleculaire genetica aan de Universiteit van Dundee (Schotland), ziet in Groot-Brittannië hetzelfde. "Ik vrees dat het dit jaar verschrikkelijk wordt voor de bijen."
Minder oriëntatievermogen
Het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek in het Franse Avignon deed een experiment met meer dan 650 bijen. De ene helft kreeg als voeding een suikeroplossing met een zeer lage dosis insecticide in, vergelijkbaar met de dosis waaraan ze normaal worden blootgesteld. De andere helft kreeg de oplossing zonder insecticide.
Mickaël Henry en zijn team voorzagen de bijen van elektronische sensoren en lieten ze los op een kilometer van hun bijenkast. Bij de insecticide-groep lag het percentage bijen dat niet naar de kast terugkeerde, opvallend hoger.
Het insecticide is "op zich niet dodelijk voor de bijen", zegt Henry. "Het heeft een onrechtstreeks effect: het vermindert het oriëntatievermogen van de bijen aanzienlijk waardoor ze niet naar hun bijenkasten kunnen terugkeren, ook al is de radius relatief beperkt."
Neonicotinoïden
Imkers, wetenschappers en milieuorganisaties stellen al jaren dat neonicotinoïden, bij de meest gebruikte pesticiden wereldwijd, een van de belangrijkste niet natuurlijke doodsoorzaken bij bijen vormen.
"De negatieve gevolgen van pesticiden en insecticiden op bijen zijn veel groter dan de positieve gevolgen die aan deze chemische producten worden toegeschreven", zegt Matthias Wüthrich, directeur van het internationaal bijenproject van Greenpeace. Een rapport dat Greenpeace vorige week publiceerde, identificeert zeven pesticiden die bijzonder schadelijk zijn voor bijen.
"Bijen en andere bestuivers zijn van onschatbare waarde voor het milieubehoud, zodat we ze niet mogen laten sterven", zegt Wüthrich. "De Europese Unie moet dringend maatregelen nemen, en moet vooral meteen deze bijenmoordenaars definitief verbieden."
Zeer gevaarlijke cocktail
In maart kreeg een voorstel om het gebruik van neonicotinoïden te verbieden geen meerderheid binnen de Europese Commissie.
Volgens Connolly is het onmogelijk na te gaan wat het meest schadelijke pesticide is. "De landbouwers gebruiken honderden chemische producten, en die vormen samen een zeer gevaarlijke cocktail."
Bijen en andere bestuivers zijn ook slachtoffer van andere milieuveranderingen, zoals de oprukkende monocultuur, die de variatie in hun voeding vermindert. "Een bij met een habitat die door koolzaad of maïs gedomineerd wordt, is zwakker dan een bij met een gevarieerde habitat", zegt Connolly.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Studie bevestigt dat pesticiden hersenen van bijen aantasten
Twee soorten pesticiden die regelmatig gebruikt worden bij de landbouw of in bijenkorven, tasten de werking van de hersenen van bijen aan. Vooral het leervermogen en het geheugen ondervinden hinder, zo blijkt uit een wetenschappelijke studie die vandaag werd bekendgemaakt. -
Imkers dienen klacht in tegen Amerikaanse overheid
Een groep van imkers en activisten heeft een klacht ingediend tegen de Amerikaanse overheid, omdat die pesticiden zou toelaten die erg schadelijk zijn voor bijen. -
dé video van 2020 Van photobombende zeehond tot Aussie die enorme krokodil plaagt: de beste momenten van 2020 waarop wilde dieren echt iets te dicht kwamen
Nog even, en 2020 is voorbij. Wij gaan samen met u op zoek naar de grappigste, meest ontroerende en strafste video’s van dit vreemde jaar in verschillende categorieën. Vandaag is het de beurt aan enkele opmerkelijke ontmoetingen met wilde dieren die dichterbij kwamen dan de mensen in de video hadden gewild. -
-
Huisdieren niet welkom in woningen Vaticaan
Huisdieren zijn niet toegelaten in de door het Vaticaan verhuurde woningen en appartementen, zo staat het letterlijk in de standaardcontracten. Dat heeft Kerknet vandaag bericht. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.