Drie luiaards sterven van de kou in vliegtuig op luchthaven van Luik
Op de luchthaven van Luik zijn drie luiaards gestorven in een vliegtuig dat vaststond door het winterweer. Dat meldt de Waalse dienst voor Dierenwelzijn. Aanvankelijk was er in de kranten van Sudinfo sprake van lippenberen, maar dat bleek om een verkeerde vertaling te gaan.
De feiten dateren van het weekend van 21 januari, maar raakten nu pas bekend. De luchthaven van Luik in Bierset was toen helemaal verlamd door hevige sneeuwval en ijs.
De luiaards zaten in een toestel van een bedrijf uit Qatar, dat op zaterdagmorgen in alle vroegte landde. Omdat de luchthaven stillag en het vliegtuig niet op een veilige manier bereikbaar was door het winterweer, konden de dieren - in totaal waren het er negen - niet worden uitgeladen. Ze moesten in de bittere kou blijven staan, terwijl ze temperaturen gewoon zijn tussen 20 en 25 graden.
Gestorven
Het duurde uiteindelijk meer dan 24 uur, eer het compartiment waarin ze zich bevonden geopend werd. Drie van de dieren bleken gestorven te zijn, “zeer waarschijnlijk door de kou”.
Het vliegtuig kwam van Peru en vloog via Luik en Doha naar Indonesië. Luik is een luchthaven die gespecialiseerd is in het transport van dieren, vooral paarden.
Op de luchthaven wordt nu met een beschuldigende vinger naar elkaar gewezen. De luchthaven en de dienst die verantwoordelijk is voor het laden en lossen houden elkaar verantwoordelijk. Er zou volgens de kranten van Sudinfo een onderzoek aan de gang zijn om dat uit te klaren.
Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier wil volledige klaarheid scheppen rond de dood van de dieren, zo zegt ze bij radiozender Bel-RTL. Als er iemand in de fout ging, zullen er straffen worden uitgesproken.
KIJK OOK. Sneeuw veroorzaakt enorme chaos in Luik in het weekend van 21 januari
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Jan Rodts, de man die Vlaanderen leerde vogelen, gaat met pensioen: “Door steeds vogels te redden, werden mijn kinderen en ik bedreigd. Maar ik zou het zo opnieuw doen”
Of hij nu een tweeloop op zich gericht krijgt, dan wel een dreigbrief in de brievenbus vindt: Jan Rodts (60) beschermt al decennialang koppig en volhardend vogels. Als directeur, voorzitter en woordvoerder is hij al 34 jaar lang het gezicht van Vogelbescherming Vlaanderen. Nu gaat hij met pensioen en geeft hij zijn leven een drastisch nieuwe wending. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
Ganzen Leonie en Bart als ‘grap’ in studentenkamer geplaatst: “We wilden hun kamers omtoveren tot kinderboerderij”
Zaterdagmiddag redde de Groningse Dierenambulance twee ganzen uit een studentenhuis van de Nederlandse studentenvereniging Vindicat. De al eerder in opspraak gekomen studentenvereniging plaatste de dieren als grap in de kamers van eerstejaarsstudenten om deze “om te toveren tot kinderboerderij”. Verschillende dierenorganisaties doen aangifte tegen de studenten die de ganzen hielden.Groningen -
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Pairi Daiza stelt nieuwe imposante ingang voor en werkt ook aan waterpark
Dierenpark Pairi Daiza, dat vanaf morgen de deuren opent voor het seizoen 2023, heeft vandaag zijn nieuwe imposante ingang ingehuldigd, in aanwezigheid van mede-eigenaar Marc Coucke en voorzitter en oprichter Eric Domb. Voor de komende vier jaar heeft het park een investeringsplan van zowat 350 miljoen euro. De acht ‘werelden’ van het park moeten er twaalf worden en er wordt gebouwd aan een waterpark. De vijf reuzenpanda’s in het park ten slotte mogen voorlopig in België blijven. -
PREMIUM
Waarom fossielen uit het verleden belangrijk zijn voor onze toekomst: “We moeten ons aanpassen, zo niet, vergeet het dan maar”
Melanie During is paleontoog. Met behulp van moderne technologie onderzoekt zij fossielen. Dat zijn de versteende overblijfselen van dinosauriërs en ander oeroud leven. Daarbij speurt zij naar kostbare informatie van miljoenen jaren geleden. “Maar wél informatie die belangrijk is voor onze toekomst’’, zegt de Nederlandse wetenschapper. Waarom dan wel? Dat lees je hier.
55 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNikolaas Bouman
Patrick Vandeputte
Rudy Pauwels
Mo Haenen
Ronald De Smet