Apen in een testlabo (archiefbeeld).
Volledig scherm
Apen in een testlabo (archiefbeeld). © ANP

Dieselgate 2.0: Volkswagen liet apen dieselrook inademen

Volkswagen heeft zijn excuses aangeboden voor dierproeven waarbij apen uitlaatgassen moesten inademen van een Volkswagen Beetle. "We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag", zegt het autobedrijf.

160 reacties

  • christy august

    5 jaar geleden
    VW ? hebben ze nog recht van bestaan ? wat zal het volgende zijn ? Het is de hoogste tijd dat de Duitse politiekers eens hun masker afnemen , en niet doen alsof hun neus bloed . Maar de gewone man kan nog de meeste druk uitoefenen , door geen auto van de VW groep te kopen , zolang ze het spel niet eerlijk spelen .
  • geert woets

    5 jaar geleden
    Roetfilter is geen wondermiddel,is al lang geweten dat de partikels nog fijner zijn ..... De Belg en zijn diesel,arm Belgie... Ze [VW}kunnen misschien nog een paar bekende lobbyisten aanstellen.
  • Ronald Van Beneden

    5 jaar geleden
    Weet je wat nog straffer is? De uitslagen van het onderzoek zijn zoek of spoorloos verdwenen.
  • Sander Nihillie

    5 jaar geleden
    Gezondere lucht aan de kust is een illusie. Vervuiling trekt zich heus niks aan van regio's. Misschien iets gezonder, maar veel, neen hoor.
  • annie laureys

    5 jaar geleden
    al eens beginnen met de oude diesel auto's een roetfilter te plaatsen , sommige zijn juist fabriek schouwen , en dan de landbouw tractors die ook wegen werken doen
  1. Waarom fossielen uit het verleden belangrijk zijn voor onze toekomst: “We moeten ons aanpassen, zo niet, vergeet het dan maar”
    PREMIUM

    Waarom fossielen uit het verleden belangrijk zijn voor onze toekomst: “We moeten ons aanpassen, zo niet, vergeet het dan maar”

    Melanie During is paleontoog. Met behulp van moderne technologie onderzoekt zij fossielen. Dat zijn de versteende overblijfselen van dinosauriërs en ander oeroud leven. Daarbij speurt zij naar kostbare informatie van miljoenen jaren geleden. “Maar wél informatie die belangrijk is voor onze toekomst’’, zegt de Nederlandse wetenschapper. Waarom dan wel? Dat lees je hier.
  2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  3. Keuringscentra machteloos : 140.000 auto's stoten roet en fijnstof de lucht in door gesjoemel met roetfilters
    PREMIUM

    Keurings­cen­tra machteloos : 140.000 auto's stoten roet en fijnstof de lucht in door gesjoemel met roetfil­ters

    De keuringscentra in ons land zijn niet opgewassen tegen de trucjes van sjoemelende autorijders en de garagisten die hen daarbij helpen. Tienduizenden auto's die roet en fijnstof uitstoten, raken elk jaar probleemloos door de keuring. "Bij 140.000 auto's is de roetfilter verwijderd of gewoon defect", zegt VAB. Minister Weyts neemt maatregelen. "Bij twijfel moet een attest van een erkende dealer worden meegebracht."
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  2. “Ze hebben een eigen persoonlijkheid, emoties, unieke taal en kunnen tellen en eenvoudige gereedschappen gebruiken”: zo wonderlijk ingenieus is de bij
    PREMIUM
    6

    “Ze hebben een eigen persoon­lijk­heid, emoties, unieke taal en kunnen tellen en eenvoudige gereed­schap­pen gebruiken”: zo wonderlijk ingenieus is de bij

    Je zal er waarschijnlijk zelden bij stilstaan als je er eentje ziet voorbijzoemen, maar de bij is een ingenieus diertje. Gedragsbioloog Lars Chittka (Queen Mary University) neemt ons mee in het wonderbaarlijke brein van het insect. Hoe zitten hun hersenen in elkaar? Hoe intelligent zijn ze echt? Hebben ze een persoonlijkheid zoals ons? Ontdek hier alles wat je nog niet wist over de bij.
  3. Greenpeace en automobielfederatie botsen over "gesjoemel" bij diesels: "Schrijnend gebrek aan technische kennis"

    Greenpeace en automobiel­fe­de­ra­tie botsen over "gesjoemel" bij diesels: "Schrijnend gebrek aan technische kennis"

    In een interview met Humo zegt Greenpeace dat er nog altijd gesjoemeld wordt met dieselwagens. De milieuorganisatie klaagt over een gebrek aan transparantie van het testsysteem, dubieuze banden tussen constructeurs en testlaboratoria en een haperend toezicht op het hele systeem. Automobielfederatie Febiac kan er niet om lachen en spreekt van "een schrijnend gebrek aan technische kennis".