Deze beer raakte gewond bij hevige bosbrand en krijgt dankzij ongewone therapie tweede kans
DierenEen beer die vorige maand gewond raakte bij de grootste bosbrand die de Amerikaanse staat Californië ooit kende, is aan een nieuw leven begonnen. Haar poten waren zwaar verbrand door het vuur, maar met een ongewone therapie kwam ze er toch weer bovenop.
Het California Department of Fish and Wildlife deelde deze week foto’s van het herstel van het dier op zijn site. De berin werd op 9 december gevonden in de volière van een tuin in Ojai. Ze werd verdoofd en een dierenarts stelde vast dat haar poten er erg aan toe waren. Ze werd zo snel mogelijk naar een speciale instelling in Rancho Cordova gebracht voor een ongewone behandeling.
Zoetwatervis
Dierenarts Deana Clifford had enkele weken daarvoor van collega Jamie Peyton van het UC Davis Veterinary Teaching Hospital gehoord dat die zich interesseerde voor brandwonden bij dieren en graag aan de slag ging met een nieuwe techniek: een zelfgemaakte zalf en de huid van de tilapia - een tropische zoetwatervis – die ze met een speciaal proces wist te steriliseren. Vissenhuid bevat collageen en wordt onder meer in Brazilië vaak gebruikt, zelfs voor menselijke brandwonden. In de Verenigde Staten is de techniek echter nog niet goedgekeurd door de Food and Drug Administration. (lees hieronder verder)
De dierenartsen opereerden de berin en hechtten de vissenhuid op haar wonden. Daarop werden de poten van het dier nog eens omzwachteld. “We hoopten dat de vissenhuid zo lang mogelijk op zijn plaats zou blijven zitten en als een tweede huid zou dienen. Dat zou het herstel bespoedigen”, aldus Peyton. (lees hieronder verder)
Op 22 december kwamen nog een tweede berin en een poema binnen in het centrum met dezelfde verwondingen. Zij kreeg dezelfde behandeling. De tweede berin bleek ook zwanger en dat maakte dat de wetenschappers zich moesten haasten om de dieren er zo snel mogelijk weer uit te kunnen zetten. Zodat het wijfje niet in gevangenschap zou moeten bevallen, want dan zou ze haar kleintje kunnen verstoten.
Territoria
Vorige week woensdag was het dan eindelijk zo ver. Omdat hun originele territoria vernietigd waren door de bosbranden, zochten de wetenschappers twee nieuwe plekken voor de beren die aan de juiste criteria voldeden. Ze bouwden ook een schuilplaats, waar de dieren rustig konden bijkomen. En daar kunnen ze nu aan een nieuw leven beginnen. Ze zullen in de toekomst met een chip gevolgd worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Alsof iemand minutenlang hete frituurolie over je hand giet": dit zijn de vijf pijnlijkste insectensteken ter wereld
-
PREMIUM
Ine (23) moest haar paard laten inslapen nadat het brood van passanten kreeg: “Ik kende Twister al van toen ik kind was”
“Ze was familie, en ik heb op geen cent gekeken om haar te redden.” Maar helaas. Nadat ze haar merrie na een pijnlijke doodsstrijd moest laten inslapen, deed Ine Verstraeten (23) in Dag Allemaal een emotionele oproep. “Boos ben ik niet. Dat haalt niets uit. Maar gaan mensen nu éindelijk begrijpen dat ze een paard niet zomaar mogen voederen?” -
Opnieuw vallen orka’s zeilboten aan, voor de derde keer zinkt een boot: “Wraakzuchtig gedrag van één orka verspreidt zich”
Opnieuw hebben orka’s zeiljachten aangevallen in de straat van Gibraltar, de toegangspoort van de Middellandse Zee. Eén zeiljacht is zelfs volledig gezonken, het is de derde keer sinds 2020 dat de beruchte groep ‘killer whales’ daarin slaagt. Onderzoekers kijken in dezelfde richting: het is begonnen met één wraakzuchtige orka, die intussen de naam Gladis heeft gekregen. En nu kopieert een hele groep haar. -
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
-
PREMIUM
“Jarenlang was er geen effectief vaccin tegen malaria, maar daar komt nu verandering in”: wat veroorzaakt die ziekte en hoe herken je die?
Vandaag is het Wereld Malaria Dag. De impact van deze ziekte is nog steeds enorm. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trof Malaria in 2021 naar schatting meer dan 247 miljoen mensen. Maar liefst 619.000 mensen lieten het leven. Onder de slachtoffers vooral kinderen onder de 5 jaar. Maar wat is malaria precies, kan je de ziekte behandelen, en komt het ook in ons land voor? -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
Van zeekomkommers tot ‘gomachtige eekhoorns’: ruim 5.000 nieuwe soorten ontdekt in diepzeemijngebied in Stille Oceaan
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDiana De Wit
Jens Van Campenhout
Patrick Dubois
Heidi Werbrouck
Annelies Vandenbroeck