Dat kraaien slim zijn wisten we al, maar nu blijken ze ook in staat om zelf gereedschap te bouwen
Kraaien zijn erg intelligente dieren en het is al langer geweten dat ze gereedschappen gebruiken om tot bij hun voedsel te geraken. Nu blijkt echter dat de vogels ook in staat zijn om zelf gereedschappen in elkaar te steken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Tot op heden werden dergelijke vaardigheden enkel bij primaten waargenomen.
Het was al geweten dat kraaiachtigen – kraaien en raven – in staat zijn om oorzakelijke verbanden te leggen, puzzels met meerdere stappen op te lossen, vooruit te denken en eenvoudige gereedschappen uit stokjes en papier te maken. Nu blijkt dat deze snuggere vogels ook in staat zijn om gereedschappen te vervaardigen uit meerdere onderdelen die op zichzelf nutteloos zijn. Dat blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
Een international team van wetenschappers van het Max Planck-instituut voor Ornitologie in het Duitse Seewiesen en van de universiteit van Oxford voerden hun onderzoek uit met acht wipsnavelkraaien, die gekend staan om hun intelligentie.
Doos met voedsel
De vogels kregen eerst een transparante doos voorgeschoteld met daarin een stukje voedsel. De doos had aan de zijkant een opening en vooraan een nauwe gleuf. In de omgeving bevonden zich stokjes die lang genoeg waren om aan het voedsel te geraken. Het duurde niet lang of de kraaien hadden in de smiezen hoe ze met een stokje in de gleuf het voedsel naar de opening konden bewegen.
In een volgende fase kregen de vogels dezelfde doos met het brokje eten in, maar deze keer waren er geen lange stokjes. De wetenschappers voorzagen hen wel van stokjes die op zichzelf te kort waren, maar die gecombineerd konden worden tot een voorwerp dat wel lang genoeg was: het dunne uiteinde van sommige stokjes kon daartoe ingebracht worden in de opening van andere stokjes. Vier van de acht kraaien vonden een oplossing voor dat probleem. Ze hadden daarvoor bovendien slechts vier à zes minuten de tijd nodig.
In volgende experimenten slaagden een van die vier vogels er vervolgens in om stokjes te maken die uit drie of vier kleinere onderdelen bestonden om aan het voedsel te geraken.
“Deze constructie van een gereedschap met meerdere onderdelen vereist handigheid en doorzettingsvermogen”, schrijven de onderzoekers. “Het omvat de combinatie van holle elementen met stokken en omgekeerd, en ook het draaien van het gereedschap om het massieve gedeelte in te brengen in het holle gedeelte. De toevallige ontdekking van dit zichzelf herhalende proces (de behandeling van een gereedschap met twee onderdelen als een mogelijk deel voor de combinatie en bouw van een met drie elementen enz.) lijkt onwaarschijnlijk”, stellen ze.
“Het is een opmerkelijke vaststelling omdat de de kraaien geen hulp of training kregen voor het maken van deze combinaties. Ze hebben het op zichzelf uitgezocht”, zegt ornitoloog Auguste von Bayern die aan het onderzoek meewerkte.
Het is overigens de eerste keer dat de bouw van gereedschap met meer dan twee onderdelen geobserveerd werd bij een dier anders dan de mens.
Zelfs voor kinderen duurt het enkele jaren voor ze deze vaardigheid onder de knie hebben: ze moeten immers eerst de eigenschappen van voorwerpen kunnen bepalen en vervolgens inschatten wat de gevolgen zijn als deze voorwerpen gecombineerd zouden worden.
De ontdekking kan helpen bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor de bouw van machines die autonoom creatieve oplossingen voor nieuwe problemen kunnen vinden, zegt Alex Kacelnik van de universiteit van Oxford die betrokken was bij het onderzoek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom vinvis Antonius hier aanspoelt en wat ze ermee gaan doen
Veel bekijks voor de 35 ton zware vinvis Antonius die afgelopen nacht aanspoelde in De Haan, maar ook veel vragen. Waar zitten die dieren normaal? Zwemmen ze vaak in de buurt van onze kust rond? Waarom spoelen er geregeld dode walvissen aan op het strand? Wat gebeurt nu met het kadaver? En waarom kreeg deze vinvis de naam Antonius? -
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
7
In het wild uitgestorven blauwe papegaai vliegt weer rond in Brazilië, met dank aan Pairi Daiza
Maar liefst 22 jaar nadat de Spix’ Ara uitgestorven was in het wild, vliegt de gevederde blauwe papegaai met lange staart weer terug vrij in de natuur. -
-
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Zuienkerke
Iedereen zoekt mee naar verdwenen alpaca Bruno in Zuienkerke: “We denken eraan om ook speurhonden in te zetten”
Het dorp Zuienkerke is in de ban van de verdwenen alpaca Bruno. Die liep woensdag uit schrik weg, nadat enkele honden in de weide van Alpacahof Hagebos waren terechtgekomen. Sindsdien is van Bruno geen spoor meer en dat is geen goed nieuws, want alpaca’s kunnen niet alleen leven. “Het is echt verontrustend dat we niks terugvinden", zegt Vera van Dooren van Hagebos, die eraan denkt om speurhonden in te zetten. -
Ichtegem
Meer dan 100 slangen en hagedissen sterven tijdens reis naar Vietnam: “We begrijpen niet hoe dit gruwelijke dierenleed kon gebeuren”
Meer dan 100 slangen en hagedissen zijn gestorven tijdens een reis van Zaventem naar Vietnam. In totaal werden 200 reptielen vanuit ons land verzonden naar Azië, maar daar werden ze nooit opgehaald. “Twee maanden later arriveerden de drie dozen opnieuw in ons land en slechts 95 dieren overleefden het”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel in Ichtegem, die de opvang en verzorging van de overlevende dieren op zich nam.
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerStef van Dijk
oswald billiet
Leo Peeters
Ben Strubbe
Benny Deridder