Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Dat kraaien slim zijn wisten we al, maar nu blijken ze ook in staat om zelf gereedschap te bouwen

Kraaien zijn erg intelligente dieren en het is al langer geweten dat ze gereedschappen gebruiken om tot bij hun voedsel te geraken. Nu blijkt echter dat de vogels ook in staat zijn om zelf gereedschappen in elkaar te steken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Tot op heden werden dergelijke vaardigheden enkel bij primaten waargenomen.

17 reacties

 • Stef van Dijk

  4 jaar geleden
  We geven onszelf (=de mens) veel te veel krediet, we zijn zo speciaal niet Enige waar we in uitblinken is onze planeet om zeep helpen, geen andere diersoort die zo dom is
 • oswald billiet

  4 jaar geleden
  Zo spijtig dat deze mooie mythologische vogel in ons land vogelvrij verklaard is, dwz schadelijk en mag afgeschoten worden. Er zijn er in ons land niet veel meer van over. Hun plaats werd ingenomen door de kauwen.
 • Leo Peeters

  4 jaar geleden
  Voedsel naar zich toehalen door middel van een takje vinden we bij de meest uiteenlopende diersoorten: o.a. apen en vogels (spechtvinken, raven). Het lijkt in het DNA van vele dieren te zitten. Het vingerdiertje met zijn extra lange middelvinger hoeft zelfs geen gereedschap te gebruiken om voedsel uit boomschors te peuteren. En opgepast met experimenten die door wetenschappers opgesteld zijn met een verwachtingspatroon; niet zelden is er sprake van manipulatie en zetjes geven.
 • Ben Strubbe

  4 jaar geleden
  @Miek Dirickx, het aantal merels is door een virus gedecimeerd en daardoor eerder zeldzaam geworden. Niet omdat er ineens meer kraaien, kauwen of eksters rondvliegen. Trouwens, liever wakker worden door geschetter van vogels dan door lawaai van verkeer.
 • Benny Deridder

  4 jaar geleden
  Vandaar de vele kraaien aan IKEA vestigingen.
 1. Iedereen zoekt mee naar verdwenen alpaca Bruno in Zuienkerke: “We denken eraan om ook speurhonden in te zetten”
  Zuienkerke

  Iedereen zoekt mee naar verdwenen alpaca Bruno in Zuienkerke: “We denken eraan om ook speurhon­den in te zetten”

  Het dorp Zuienkerke is in de ban van de verdwenen alpaca Bruno. Die liep woensdag uit schrik weg, nadat enkele honden in de weide van Alpacahof Hagebos waren terechtgekomen. Sindsdien is van Bruno geen spoor meer en dat is geen goed nieuws, want alpaca’s kunnen niet alleen leven. “Het is echt verontrustend dat we niks terugvinden", zegt Vera van Dooren van Hagebos, die eraan denkt om speurhonden in te zetten.
 2. Meer dan 100 slangen en hagedissen sterven tijdens reis naar Vietnam: “We begrijpen niet hoe dit gruwelijke dierenleed kon gebeuren”
  Ichtegem

  Meer dan 100 slangen en hagedissen sterven tijdens reis naar Vietnam: “We begrijpen niet hoe dit gruwelijke dierenleed kon gebeuren”

  Meer dan 100 slangen en hagedissen zijn gestorven tijdens een reis van Zaventem naar Vietnam. In totaal werden 200 reptielen vanuit ons land verzonden naar Azië, maar daar werden ze nooit opgehaald. “Twee maanden later arriveerden de drie dozen opnieuw in ons land en slechts 95 dieren overleefden het”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel in Ichtegem, die de opvang en verzorging van de overlevende dieren op zich nam.

Wetenschap & Planeet