Dat honden met puppyogen je hart doen smelten is onze eigen schuld, blijkt uit nieuwe studie
Iedereen die een hond (gehad) heeft, kent het wel: die veel te schattige puppyoogjes, waardoor je hart elke keer weer smelt. Een groep wetenschappers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk heeft hier nu onderzoek naar gevoerd. Zij stellen dat mensen zelf ‘schuldig’ zijn aan die onweerstaanbare blik van onze viervoeters.
Uit ‘Evolution of facial muscle anatomy in dogs’, een eerdere studie van dezelfde onderzoekers die in 2019 in het peer-reviewed tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America’ werd gepubliceerd, bleek al dat honden - in tegenstelling tot wolven - over een extra spiertje boven de ogen beschikken.
Dit spiertje stelt hen in staat om de wenkbrauwen op te trekken, waardoor hun ogen groter en kinderlijker lijken, waarna ons hart elke keer smelt. De onderzoekers noemden het spiertje de 'levator anguli oculi medialis-spier’, ook bekend als LAOM. Amanda Lee, een assistent-professor in mens-dier-interacties aan de Carroll University in Wisconsin die niet verbonden is aan de studie, zei dat de bevinding duidelijk aantoonde hoe verschillend de gezichten van honden en wolven structureel zijn. Terwijl honden de LAOM hebben, hebben wolven spiervezels omgeven door bindweefsel en soms een pees die zich vermengt met een andere spier. Het is dus moeilijker voor wolven om de binnenste hoek van hun wenkbrauwen op te trekken en de ‘puppyogen’ op te zetten.
Ontwikkeld dankzij de mens
De nieuwe studie richt zich op de anatomie van kleine spieren die gebruikt worden om gezichtsuitdrukkingen te vormen. Deze spiertjes worden ook wel ‘mimetische spieren’ genoemd. “Alle zoogdieren die we kennen beschikken over mimetische spieren”, zegt onderzoeker Anne Burrows aan Scientias.nl. “Deze bestaan deels uit snelbewegende vezels, de zogenaamde ‘fast twitch-vezels’. Die trekken snel samen, maar worden ook snel vermoeid. Daarnaast hebben we ook ‘slow twitch-vezels’. Deze trekken langzaam samen, maar zijn bestand tegen vermoeidheid.”
Het meest schokkende is dat de spier zich heeft ontwikkeld in de 33.000 jaar sinds de mens honden domesticeerde, zei Rui Diogo, een universitair hoofddocent aan het College of Medicine van de Howard University die aan het project werkte. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de mens bij dit proces betrokken moet zijn geweest. Burrows vermoedt dat mensen onbewust bijgedragen hebben aan het vermogen van honden om gezichtsuitdrukkingen te vormen door duizenden jaren selectief te fokken. “Tijdens het domesticatieproces hebben mensen mogelijk honden gefokt op basis van gezichtsuitdrukkingen die vergelijkbaar zijn met die van henzelf”, legt ze uit. Volgens haar zijn de mimetische spieren van honden in de loop van de tijd zo geëvolueerd dat ze meer fast twitch-vezels kregen. En dat zou voordelig zijn geweest voor de communicatie tussen honden en mensen, stelt Burrows.
Rol gezichtsuitdrukkingen
De resultaten van de studie geven een dieper inzicht in de rol die gezichtsuitdrukkingen spelen in de communicatie tussen mens en hond. Het verklaart enigszins waarom honden, in tegenstelling tot andere zoogdieren, in staat zijn om een wederzijdse band op te bouwen met mensen en onze blikken te beantwoorden.
Volgens de onderzoekers hebben domesticatie en de wens om mensen aan te spreken de anatomie van de gezichtsspieren van honden dus in een recordtijd veranderd.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV1
Klaar voor een avond vol spanning? Wij raden deze truecrimeseries aan
Het overkomt iedereen wel eens: keuzestress. Het aanbod op de streamingdiensten wordt dan ook steeds groter. Zin in een spannend avondje tv-kijken? Dan zijn truecrimeseries echte aanraders. Het is allang geen guilty pleasure meer om naar deze series te kijken. Ze zorgen voor de nodige spanning én zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit zijn onze zeven aanbevelingen. -
Waarom giraffen zo’n lange nek hebben? Wellicht niet om voedsel te verzamelen, wel om te vechten
De lange nek van giraffen zou hét schoolvoorbeeld van de evolutietheorie moeten zijn: giraffen met de langste nek hebben het meeste kans op overleven aangezien zij aan de blaadjes bovenaan de boom kunnen. Al klopt die theorie misschien niet helemaal, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Science. -
Vermoedelijk nieuwe soort Spinosaurus ontdekt op Brits eiland: “Waarschijnlijk grootste landroofdier ooit gevonden in Europa”
Wetenschappers hebben op het Britse eiland Wight verscheidene dinosaurusbeenderen gevonden die toebehoord hebben aan een van de grootste landroofdieren van Europa. Dat staat vandaag te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Peer J’. -
-
2
Wereldprimeur: albino-galapagosreuzenschildpad geboren in Zwitserse zoo
“Haar huid is helemaal wit en ze heeft rode ogen”: het jong dat in mei geboren is, is de eerste albino-galapagosreuzenschildpad die ooit in gevangenschap of in de natuur is waargenomen. Dat meldt de eigenaar van de Zwitserse zoo waar het heuglijke gebeuren zich voordeed. -
Dode dwergpinguïns blijven aanspoelen in Nieuw-Zeeland, de oorzaak is klimaatverandering zeggen experts
De lichamen van honderden blauwe dwergpinguïns zijn de laatste weken aangespoeld op de stranden in het noorden van Nieuw-Zeeland. Experts vrezen dat de klimaatverandering de vogels uithongert. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen.