iStock
Volledig scherm
© iStock

Biologen weten eindelijk waarom vleermuizen met hun geweldige sonarsysteem toch niet in staat zijn om windmolens te ontwijken

Vaak worden dode vleermuizen aangetroffen in de buurt van windturbines. De dieren zouden nochtans makkelijk in staat moeten zijn om de wieken te ontwijken. Nu heeft baanbrekend onderzoek aangetoond waaraan dit ligt.

40 reacties

 • Ferdinand Engelbeen

  3 jaar geleden
  Geert Tamsyn, je weet niet waarover je het hebt, of je bent bewust aan het manipuleren: In Frankrijk wordt per kerncentrale van 1300 MW geregeld met 900 MW in 30 minuten. De op een na grootste megabatterij ter wereld is goed voor 7 minuten voor een kleine stad (Fairbanks, Alaska), dan moeten de diesels de zaak overnemen. Reken dat uit voor België over 24 uur. Zon en wind in een paar landen, daar bedien je Europa niet mee...
 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Ferdinand Engelbeen, overproductie komt van productiemiddelen die niet moduleerbaar zijn, zoals kerncentrales. Opslag vraagt inderdaad investeringen, maar die komen er (zie de megabatterijen in Ruien en Drogenbos), maar enkel als er duidelijkheid is over de toekomst, niet als er 15 jaar lang twijfel gezaaid wordt over de kernuitstap. En ook de afgelopen maanden waren er wel degelijk landen die gemiddeld 50% van hun elektriciteit uit wind haalden.
 • Ferdinand Engelbeen

  3 jaar geleden
  Geert Tamsyn, alles "kan" opgelost worden, maar dat kost verschrikkelijk veel geld. Opslag voor maar één dag verbruik is gigantisch, onbetaalbaar en onhaalbaar met batterijen, zonder bergen voor hydro en 700 bar druk voor waterstof. Laat staan voor een paar weken vrijwel zonder wind in heel Europa, zoals in de afgelopen maanden. Overproductie komt van de windmolens die stroom geven als je het niet nodig hebt en geen stroom als je het net kan gebruiken...
 • guy perain

  3 jaar geleden
  Misschien witte knipperlichten plaatsen ??
 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Ferdinand Engelbeen, dat kan allemaal opgelost worden door voldoende stockagecapaciteit te voorzien, op verschillende niveaus (particulier, regionaal, nationaal en Europees), en via diverse technieken (batterijen, hydro, aanmaak van waterstofgas ...). Nu moeten constant windmolens stilgelegd worden, door de overproductie van kerncentrales. Is dat niet absurd?
 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 2. Verontwaardiging na grootste jacht ooit op dolfijnen, 1.400 dieren afgeslacht op Faeröer-eilanden: “Echt niet meer van deze tijd”
  Play

  Verontwaar­di­ging na grootste jacht ooit op dolfijnen, 1.400 dieren afgeslacht op Fae­röer-eilanden: “Echt niet meer van deze tijd”

  Op de Faeröer-eilanden zijn 1.428 witflankdolfijnen omgebracht. Dolfijnenjacht is een eeuwenlange traditie op de eilanden in het noorden van de Atlantische Oceaan, maar het aantal is dit jaar uitzonderlijk hoog. Volgens tellingen van de Faeröer werden er in 2020 in totaal 576 grienden en 35 witflankdolfijnen gedood, een pak minder dus. Bioloog Dirk Draulans hoopt dat het hoge aantal de inwoners van de eilanden doet nadenken. “Ik hoop dat deze dieren een soort van martelaar kunnen zijn, om eindelijk komaf te maken met deze vreselijke en overbodige praktijk”, zegt Draulans.
 1. Ongehoord: onderzoeker ontdekt Australische eend die “bloody fool” zegt

  Ongehoord: onderzoe­ker ontdekt Australi­sche eend die “bloody fool” zegt

  De Australische muskuseend kan geluiden imiteren, ontdekte een Leidse onderzoeker. Dat is bijzonder, want het vermogen om geluiden na te bootsen is in het dierenrijk niet gewoon. Mensen zijn in staat tot dit zogenaamde ‘vocale leren’ (en leren zo praten), net als walvissen, dolfijnen, olifanten en vleermuizen. Ook van een aantal soorten vogels, zoals papegaaien, zangvogels en kolibries, was al bekend dat ze vocaal leren.

Wetenschap & Planeet