Bijna 85.000 katten en iets meer dan 97.000 honden geregistreerd vorig jaar: dit waren de populairste rassen (en namen)
In 2022 werden in Vlaanderen bijna 85.000 katten en iets meer dan 97.000 honden geregistreerd. Dat bericht ‘De Zondag’ op basis van cijfers van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De cijfers liggen lager dan in coronajaren 2020 en 2021.
Sinds 1998 geldt er een identificatie- en registratieplicht voor honden. Alle honden dienen gechipt te worden en geregistreerd te zijn voor ze verhandeld worden. Die registratie gebeurt via het officiële platform DogID. Sinds 2017 is dit ook voor katten verplicht via het platform CatID.
Vorig jaar werden in totaal 97.063 honden geregistreerd, blijkt uit de gegevens. In 2021 ging het nog om 112.961 viervoeters. Ook werden vorig jaar minder katten geregistreerd, namelijk 84.995 tegenover 97.125 in 2021.
Populairste rassen
Daarnaast geven de databanken ook een zicht op de populairste rassen. Bij de honden staat de Canis Vulgaris, of de gewone straathond, op nummer één, gevolgd door de Chihuahua, de Labrador Retriever, de Border Collie en tenslotte de Teckel.
Bij de katten staat de Europese kat bovenaan, gevolgd door de Felis Vulgaris (straatkat), de Britse korthaar, de huiskat korthaar en de Maine Coone.
Populairste namen
"Bij de geregistreerde honden waren Max (reu) en Luna (teef) vorig jaar de populairste namen, bij de katten waren dat Simba (kater) en Nala (kattin)", besluit Weyts.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
-
PREMIUM
Ine (23) moest haar paard laten inslapen nadat het brood van passanten kreeg: “Ik kende Twister al van toen ik kind was”
“Ze was familie, en ik heb op geen cent gekeken om haar te redden.” Maar helaas. Nadat ze haar merrie na een pijnlijke doodsstrijd moest laten inslapen, deed Ine Verstraeten (23) in Dag Allemaal een emotionele oproep. “Boos ben ik niet. Dat haalt niets uit. Maar gaan mensen nu éindelijk begrijpen dat ze een paard niet zomaar mogen voederen?” -
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
Na de aankondigde accijnsstijging in juli, volgt in oktober - mogelijk - een tweede verhoging, ten gevolge van de sterk gedaalde aardgasprijzen. Al zou de impact volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor een gemiddeld gezin beperkt blijven. Mijnenergie.be vat de situatie samen. -
-
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
-
PREMIUM
Voor je een puppy koopt, moet je dit weten over broodfokkers: “Puppy te koop op zoekertjessite? Dat is foute boel!”
Trixie, een pluizige chow chow-pup had miljoenen volgers moeten vertederen, maar dat pakte even anders uit. Internetfenomenen Michiel en Celine bleken het beestje bij een geldwolf te hebben gehaald, een broodfokker. “Broodfokker? Nooit van gehoord”, postte Michiel in een vervolgfilmpje, waarmee werd bevestigd dat Trixie echt wel een impulsaanschaf is geweest. Voor je zelf een hondje aanschaft, moet je dit weten: “De leefomstandigheden van de zogenaamde kweekteven - ze leven enkel om pups te werpen - zijn op zijn minst erbarmelijk te noemen.” -
PREMIUM
Wat je moet weten als je een hond uit het asiel wil halen: “Het duurt zo’n 6 maanden voor de stress van dat verblijf verdwijnt”
Wil je een hond uit het asiel halen, dan bereid je je best goed voor. Zo’n verblijf heeft immers wel een impact op het dier. Wij vroegen hondengedragsexperte Joke Monteny wat je zeker moet weten voor je een asielhond in huis neemt. Hoe kies je de ‘juiste’ hond? En hoe maak je de overgang gemakkelijker? “Een asiel waar je binnen mag lopen en zomaar een dier mag uitkiezen, heeft nog heel wat te leren.” -
Nieuwe vlindersoorten vernoemd naar ‘Lord of the Rings’-slechterik Sauron