Bijen lossen rekensommen op zonder cijfers te gebruiken
Honingbijen zijn misschien klein, maar behoorlijk bijdehand. Ze dansen om met elkaar te communiceren en doen aan wiskunde zonder cijfers te gebruiken. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het vaktijdschrift proceedings of the royal society b.
Delen per e-mail
Honingbijen weten dat nul minder is dan één. Ze kunnen simpele rekensommetjes oplossen en worden beter in wiskunde zodra ze bij een fout antwoord gestraft worden. Dat is reeds gebleken uit oudere studies. Maar kunnen bijen werkelijk over een wiskundeknobbel beschikken? Onderzoekers van de University of Sheffield zochten het uit.
De onderzoekers verzamelden enkele bijen die getraind werden om borden met vierkanten te herkennen. Op het ene bord werd slechts één (groot) vierkant afgebeeld, op het andere bord werden meerdere (kleine) vierkanten afgebeeld. De ene groep bijen werd beloond met wat zoetigheid zodra ze het bord met het minst aantal vierkanten vond, de andere groep kreeg een beloning bij het bord met de meeste vierkanten.
Moeilijkere rekensom
Al snel wisten de insecten wat hen te doen stond opdat ze een zoete beloning kregen. Dus werd de ‘rekensom’ wat moeilijker gemaakt. Dit keer werden de bijen geconfronteerd met twee verschillende borden met daarop hetzelfde aantal vormpjes. Het ene bord werd uitgerust met ‘ordinaire’ vierkanten, het andere bord telde gekke vormen met - vrij letterlijk - een hoek af.
Indien bijen werkelijk kunnen tellen, zouden de proefdieren even vaak naar beide borden zijn gevlogen, op zoek naar een lekkernij. In werkelijkheid vlogen de bijen die getraind werden om naar het bord met de meeste vierkanten te vliegen, naar het bord met de reeks eigenaardige vormpjes. De andere groep bijen - die in de vorige proef beloond werden als ze naar het bord met slechts één vierkant vlogen - koos er steevast het bord met de normale vierkanten uit.
Conclusie? In plaats van te rekenen, gebruiken bijen visuele aanwijzingen. “De resultaten van ons onderzoek laten zien dat dieren ongelofelijk slim zijn en taken op effectieve en onverwachte manieren kunnen oplossen”, aldus onderzoeksleider HaDi MaBouDi. “Dit betekent trouwens niet dat bijen getallen niet kunnen begrijpen. Het suggereert wel dat dieren niet-numerieke eigenschappen gebruiken om wiskundige problemen op te lossen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
10
GAIA: “Aantal dierproeven op katten fors gestegen”
In Vlaanderen werden er 253.433 dierproeven uitgevoerd in 2019, zo blijkt vandaag uit cijfers van dierenrechtenorganisatie GAIA. Dat zijn er minder dan in 2018, toen er nog 262.479 proeven werden gedaan. Opvallend is dat er veel meer experimenten werden uitgevoerd op katten. Ook waren er meer pijnlijke dierproeven dan in 2018, klinkt het. -
-
PREMIUM
Waarom een weekje vrieskou geen probleem is voor fauna en flora
“Dieren en planten ondervinden weinig tot geen last van een weekje sneeuw en vorst in februari”, zeggen experts. “Sterker nog: zachte winters kunnen pas echt voor problemen zorgen.” Waarom deze winterprik volgens experts van Natuurpunt en de Plantentuin van Meise niet per se slecht nieuws is voor de meeste planten en dieren. -
PREMIUM
Aziatische hoornaar verovert Vlaanderen
De Aziatische hoornaar verovert Vlaanderen. Deze grote wesp vreet honingbijen op en kan zeer agressief reageren op mensen. De hoornaar spuit ook gif en moet daarom zeer omzichtig aangepakt worden. Brandweerkorpsen bereiden zich voor. -
Na een halfjaar zoeken vinden wetenschappers eerste nest Aziatische reuzenhoornaars in de VS dankzij pienter trucje
“De Aziatische reuzenhoornaar rukt op in de VS”, zo werd in mei gemeld. Een bericht dat heel wat Amerikanen deed huiveren: de monsterwesp is bijna twee keer zo groot als een normale wesp en berucht om haar moordlustige gedrag. Een halfjaar na deze onheilspellende berichten is het de Amerikanen voor het eerst gelukt om een nest volledig uit te roeien. -
Tuinafsluiting: wat mag en wat niet?