Belgische onderzoekers krikken voortplantingskansen panda's op
Nieuw internationaal onderzoek moet de voortplantingskansen van de panda - een bedreigde diersoort - drastisch verbeteren. Nieuwe data voorspellen op basis van hormonale analyses op de urine (en in de toekomst de uitwerpselen) de bronstijd, de dracht en de bevalling. Dat kan helpen om in de toekomst de slaagkansen van de conceptie te verhogen. In België worden de gegevens verzameld door Onderzoekster Jella Wauters van de UGent (Faculteit Diergeneeskunde), met steun van het Waalse dierenpark Pairi Daiza.
Wauters verzamelde gegevens over reuzenpanda Hao Hao tijdens de eerste twee bronstijden en de eerste zwangerschap. De gegevens brachten nieuwe en cruciale informatie aan het licht over het voortplantingsmechanisme van de reuzenpanda. Een onderwerp dat door deskundigen wordt omschreven als "één van de meest mysterieuze gebeurtenissen in het dierenrijk", omdat de dieren slechts korte tijd vruchtbaar zijn en die periode moeilijk te herkennen is. Achteraf is het ook moeilijk gebleken om een geslaagde conceptie te bevestigen.
Diagnose van een echte zwangerschap (met uitgestelde innesteling van het embryo) wordt bovendien gecompliceerd doordat panda's ook schijndrachtig kunnen zijn. Daarnaast vermoeden specialisten ook dat er een beduidend aandeel van de foetussen verloren gaat tijdens de dracht, zonder dat hiervan uiterlijke tekenen waar te nemen zijn (foetale absorptie).
De verzamelde gegevens, die naast andere data van de vrouwelijke panda in Frankrijk en Schotland zijn gelegd, kunnen experts helpen om het uitsterven van de reuzenpanda te verhinderen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met China Conservation and Research Centre for the Giant Panda, Pairi Daiza- Pairi Daiza foundation, RZSS-Edinburgh Zoo, de Universiteit Edinburgh en Universiteit Gent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
32
Italië wil beren het land uitzetten na dood jogger
-
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
-
PREMIUM
Warme weer veroorzaakt meer kans op tekenbeten: “Maar het is een mythe dat teken kunnen springen”
-
PREMIUM
WHO beschouwt deze tropische ziekte als een van de grootste bedreigingen van de toekomst: wat is het denguevirus en hoe bescherm je jezelf ertegen?
Hevige koorts, gewrichtspijn, braken en pijn achter de ogen. Meer dan 100 miljoen mensen ondervinden jaarlijks deze symptomen. Wereldwijd is het denguevirus de snelst verspreidende virale ziekte die muggen overdragen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is deze tropische ziekte dan ook een van de grootste bedreigingen van de toekomst. Maar hoe gevaarlijk is ze? En wat kan je ertegen doen? Eric van Gorp, hoogleraar virologie en internist-infectioloog bij het Erasmus MC, legt alles uit wat je moet weten over dit virus, ook wel bekend als knokkelkoorts. -
Australische onderzoekers ontdekken duivelse haai met spookachtige ogen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer