Magawa, een mijnensuffelende rat werkzaam in Cambodja, krijgt de grootste dierenonderscheiding.
Volledig scherm
Magawa, een mijnensuffelende rat werkzaam in Cambodja, krijgt de grootste dierenonderscheiding. © via REUTERS

‘Belgische’ mijnensnuffelende rat krijgt gouden medaille voor dierlijke dapperheid en moed

Maak kennis met Magawa, een bommenruimende rat, en wat voor één. Magawa heeft al zoveel landmijnen ontdekt en aangewezen dat een formele erkenning voor zijn belangrijke speurwerk niet kon uitblijven. Het knaagdier heeft nu de hoogste onderscheiding voor dieren gekregen: de ‘PDSA Gold Medal’. 

10 reacties

 • Geatan Mauro

  2 jaar geleden
  Eindelijk goed nieuws. Wat hebben we toch een geluk met al die dieren die ons helpen! Het is goed dat de rat een gouden medaille kreeg voor zijn heldendaden. Dankzij al hun hulp moeten wij dit risico niet nemen, door hun lichte gewicht kunnen ze gewoon over de mijnen lopen alsof het niks is! Het is ook wonderbaarlijk hoe de mens deze ratten kan trainen tot echte militairen. Ik las ook dat deze ratten veel sneller en efectiever werken dan welke metaaldetector dan ook.
 • carmen Van de casteele

  2 jaar geleden
  Eindelijk positief nieuws! Daar beurt mijn dag van op! Wat zou een mens doen zonder deze intelligente dieren? Mensdom, dierenrijk!!! Je ziet dat je niet zonder dieren kunt, proficiat aan trainers van deze dieren en zeker hoedje af voor deze ratjes, die zoveel mensenlevens redden door hun werk die ze leveren!!!
 • jozef van riel

  2 jaar geleden
  Dat heeft niets met intelligentie te maken dat die rat springstoffen kan opsporen maar uren/dagen lange training. Ben ooit in Morogoro, Tanzania geweest waar ze opgeleid worden en voor een rat tot actie komt gaan er maanden (!) training vooraf! Een hond trouwens kan dat ook maar is te zwaar en zou een mijn tot ontploffing kunnen brengen door zijn gewicht. Een rat is veel lichter en heeft dat probleem dus niet!
 • irene van impe

  2 jaar geleden
  Ja ik had reeds een documentaire op TV gezien, superintelligente diertjes!
 • Luc Hermans

  2 jaar geleden
  Die rat zal blij zijn met zijn gouden medaille, ipv van een lekker vriendinnetje of een leven zonder mensen
 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. Prinses Diana trok 22 jaar geleden naar Angola, nu treedt prins Harry in haar voetsporen
  Royalty

  Prinses Diana trok 22 jaar geleden naar Angola, nu treedt prins Harry in haar voetsporen

  De Britse prins Harry (34) is op de vijfde dag van zijn tiendaagse reis door Afrika in Angola aangekomen. Daar bezoekt hij een antimijnproject in Dirico en staat hij stil bij de bijdrage die zijn moeder prinses Diana ooit leverde aan het project. Volgens de Britse prins is het “een bijzonder belangrijke en aangrijpende reis”. De beelden spreken ook voor zich: Harry is nu echt in de voetsporen van zijn moeder getreden.

Wetenschap & Planeet