Een Europese bidsprinkhaan.
Volledig scherm
Een Europese bidsprinkhaan. © ShutterStock

Allereerste populatie Europese bidsprinkhanen ontdekt in Vlaanderen

DierenOp een heideterrein in Midden-Limburg heeft Natuurpunt een 8-tal Europese bidsprinkhanen gevonden. Het is de eerste keer dat een populatie van de warmteminnende soort opduikt in Vlaanderen, midden in een natuurgebied. Typisch voor bidsprinkhanen is hun paringsritueel, waarbij het vrouwtje het mannetje opeet, soms nog vóór het paren begint.

2 reacties

 • vandekempen bart

  3 jaar geleden
  mooi.
 • Kris Platteau

  3 jaar geleden
  Er zat er deze zomer ook eentje bij ons in de tuin.
 1. Bonobo die genadeloos werd gepest door soortgenoten in zoo heeft eindelijk vriendjes gevonden
  Dieren

  Bonobo die genadeloos werd gepest door soortgeno­ten in zoo heeft eindelijk vriendjes gevonden

  De hartverscheurende beelden gingen begin dit jaar de wereld rond: een bonobo die vanuit een Britse naar een Duitse zoo was overgeplaatst, bleek meedogenloos gepest en geslagen te worden door zijn nieuwe soortgenoten. Het was zelfs zo erg dat er een petitie werd opgestart om Bili weg te halen uit de dierentuin van Wuppertal en die werd door meer dan 370.000 mensen getekend. De zoo nam maatregelen en die blijken vruchten afgeworpen te hebben.
 2. Een veenmol in je moestuin: een vloek of een zegen? “Het is net een kakkerlak. Als je er één vertrapt, neem je honderden eitjes mee onder je schoen”
  PREMIUM

  Een veenmol in je moestuin: een vloek of een zegen? “Het is net een kakkerlak. Als je er één vertrapt, neem je honderden eitjes mee onder je schoen”

  In veengebieden in de Kempen en het Mechelse, en op andere plaatsen met veel humusrijke grond, stikt het van de veenmollen. Dit grote insect zwemt als een bever, tsjirpt als een krekel, graaft als een mol en kan nog vliegen ook. Volkstuinders zien ze oprukken en zijn daar niet altijd blij mee. Toch is niet iedereen negatief over dit ‘prehistorische monstertje’.

Wetenschap & Planeet