Aapjes apen ‘accent’ andere apen na voor onderlinge verstandhouding
Heb je ook soms de neiging om je taalregister aan te passen tijdens gesprekken met onze noorderburen? Die drang komt niet alleen bij de mens voor, maar blijkbaar ook bij klauwaapjes in het Braziliaanse regenwoud. Op die manier zouden de aapjes de onderlinge verstandhouding willen bevorderen als ze het territorium van andere soorten betreden. Dat blijkt uit onderzoek.
Wetenschappers bestudeerden vijftien groepen van twee soorten klauwaapjes in het Amazonewoud in Brazilië: mantelaapjes en roodhandtamarins. Klauwaapjes zijn niet groter dan eekhoorns. Mantelaapjes behoren tot deze familie en zijn een bedreigde soort. Ze hebben een onbehaard zwart gezicht, een witte ruige vacht op de nek en schouders, en een amandelkleurige vacht vanaf de taille. Ze leven vooral in de buurt van de stad Manaus. Roodhandtamarins hebben rode handen en voeten, en een zwarte vacht bedekt hun lichaam. Ze leven in het noordoostelijke Amazonegebied.
Alleen mensen gebruiken gesproken taal, andere primaten zijn daartoe niet in staat. Apen kunnen wel klanken produceren die verschillen naargelang de context. Zo kunnen ze elkaar waarschuwen voor gevaar of uitnodigen tot paren. Maar nieuwe geluiden kunnen ze niet leren, zegt Jacob Dunn, auteur van de studie en hoofddocent in evolutiebiologie aan de Anglia Ruskin University.
De onderzoekers trokken naar drie plaatsen om geluidsopnames van de aapjes te maken en te vergelijken. Op één plek liepen enkel mantelaapjes rond, op een andere enkel roodhandtamarins en op de derde kwamen ze allebei voor. Bleek dat in het laatste gebied de roodhandtamarins de roep van hun buren overnamen. “De roep van de roodhandtamarins begint veel meer op die van de mantelaapjes te lijken”, aldus Dunn. “We denken dat de reden dat ze dit doen is dat als je in dit gedeelde gebied vertoeft en je bent een nauw verwante soort, je zeer waarschijnlijk in concurrentie zult treden met elkaar, omdat je vergelijkbare voedsel- en leefgebiedvereisten hebt. Je hebt dan een roep nodig die door de andere soort kan worden begrepen, zodat je territoriale geschillen kunt regelen.”
Dunn voegt er nog aan toe dat de twee apensoorten sowieso ongeveer dezelfde taal spreken, maar dat ze elkaars ‘accent’ moeten begrijpen. “Misschien moeten ze‘ tomahto’ zeggen in plaats van‘ tomayto’. Dat is het soort nuance in het accent, zodat ze elkaar echt kunnen begrijpen”, legt hij uit aan de hand van een klassiek verschil in uitspraak tussen Brits en Amerikaans Engels. “Ze kunnen de roep langer maken of met een iets hogere of lagere frequentie, of een beetje harder of een beetje tonaler. Ze kunnen het geluid een beetje veranderen, maar in wezen zeggen ze nog steeds dezelfde ‘woorden’.”
Waarom het de roodhandtamarins zijn die zich aanpassen, terwijl de mantelaapjes dat duidelijk niet doen, is nog niet bekend en wordt nu verder onderzocht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
-
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
Dat telecompakketten in verschillende vormen en maten bestaan, hoeven we jou vast niet meer uit te leggen. Wat je misschien nog niet wist, is dat sommige providers je ook de mogelijkheid bieden hun aanbod te combineren met een energiecontract of bancaire diensten. In ruil krijg je een korting op je maandelijkse factuur. Is combineren de moeite of niet? Mijntelco.be zocht het uit. -
Canadese wetenschappers vinden restanten van 30.000 jaar oude eekhoorn
Canadese wetenschappers vonden enkele jaren geleden een grote pluizige bol in Yukon, in het noordwesten van Canada. Na onderzoek bleek het om een 30.000 jaar oude arctische grondeekhoorn te gaan. De onderzoekers vermoeden dat het beestje al die jaren geleden tijdens zijn winterslaap zou zijn overleden. -
-
Nieuwe vlindersoorten vernoemd naar ‘Lord of the Rings’-slechterik Sauron
-
Slaapgebrek bij muizen kan leiden tot Alzheimer: hoe zit dat bij mensen?
Een chronisch slaapgebrek kan leiden tot een grotere kans op het ontwikkelen van Alzheimer, althans bij muizen. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie die werd gepubliceerd in het wetenschapsmagazine ‘Science Translational Medicine’. -
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
PREMIUM
“Jarenlang was er geen effectief vaccin tegen malaria, maar daar komt nu verandering in”: wat veroorzaakt die ziekte en hoe herken je die?