Aapjes apen ‘accent’ andere apen na voor onderlinge verstandhouding
Heb je ook soms de neiging om je taalregister aan te passen tijdens gesprekken met onze noorderburen? Die drang komt niet alleen bij de mens voor, maar blijkbaar ook bij klauwaapjes in het Braziliaanse regenwoud. Op die manier zouden de aapjes de onderlinge verstandhouding willen bevorderen als ze het territorium van andere soorten betreden. Dat blijkt uit onderzoek.
Wetenschappers bestudeerden vijftien groepen van twee soorten klauwaapjes in het Amazonewoud in Brazilië: mantelaapjes en roodhandtamarins. Klauwaapjes zijn niet groter dan eekhoorns. Mantelaapjes behoren tot deze familie en zijn een bedreigde soort. Ze hebben een onbehaard zwart gezicht, een witte ruige vacht op de nek en schouders, en een amandelkleurige vacht vanaf de taille. Ze leven vooral in de buurt van de stad Manaus. Roodhandtamarins hebben rode handen en voeten, en een zwarte vacht bedekt hun lichaam. Ze leven in het noordoostelijke Amazonegebied.
Alleen mensen gebruiken gesproken taal, andere primaten zijn daartoe niet in staat. Apen kunnen wel klanken produceren die verschillen naargelang de context. Zo kunnen ze elkaar waarschuwen voor gevaar of uitnodigen tot paren. Maar nieuwe geluiden kunnen ze niet leren, zegt Jacob Dunn, auteur van de studie en hoofddocent in evolutiebiologie aan de Anglia Ruskin University.
De onderzoekers trokken naar drie plaatsen om geluidsopnames van de aapjes te maken en te vergelijken. Op één plek liepen enkel mantelaapjes rond, op een andere enkel roodhandtamarins en op de derde kwamen ze allebei voor. Bleek dat in het laatste gebied de roodhandtamarins de roep van hun buren overnamen. “De roep van de roodhandtamarins begint veel meer op die van de mantelaapjes te lijken”, aldus Dunn. “We denken dat de reden dat ze dit doen is dat als je in dit gedeelde gebied vertoeft en je bent een nauw verwante soort, je zeer waarschijnlijk in concurrentie zult treden met elkaar, omdat je vergelijkbare voedsel- en leefgebiedvereisten hebt. Je hebt dan een roep nodig die door de andere soort kan worden begrepen, zodat je territoriale geschillen kunt regelen.”
Dunn voegt er nog aan toe dat de twee apensoorten sowieso ongeveer dezelfde taal spreken, maar dat ze elkaars ‘accent’ moeten begrijpen. “Misschien moeten ze‘ tomahto’ zeggen in plaats van‘ tomayto’. Dat is het soort nuance in het accent, zodat ze elkaar echt kunnen begrijpen”, legt hij uit aan de hand van een klassiek verschil in uitspraak tussen Brits en Amerikaans Engels. “Ze kunnen de roep langer maken of met een iets hogere of lagere frequentie, of een beetje harder of een beetje tonaler. Ze kunnen het geluid een beetje veranderen, maar in wezen zeggen ze nog steeds dezelfde ‘woorden’.”
Waarom het de roodhandtamarins zijn die zich aanpassen, terwijl de mantelaapjes dat duidelijk niet doen, is nog niet bekend en wordt nu verder onderzocht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grootste slang ooit gevangen in Florida, maar wat erin zit, slaat biologen pas echt met verstomming
-
Mijnenergie.be
Recordaantal gezinnen op zoek naar goedkoper energietarief: al 1,7 miljoen vergelijkingen in eerste jaarhelft
Mijnenergie.be tekent een nieuw record op: de vergelijkingssite kreeg dit jaar al maar liefst 1,7 miljoen energievergelijkingen te verwerken. Dit ongeziene aantal onderstreept dat de consument in tijden van piekende energieprijzen het heft in eigen handen neemt en actief uitzoekt welke energieleverancier de goedkoopste tarieven aanbiedt. Kristof De Paepe, energie-expert bij Mijnenergie.be, geeft toelichting. -
Psychedelische schimmel doet sommige cicaden die na 17 jaar bovenkomen als bezetenen paren
Massospora cicadina wakkert de enorme paringsdrang nog aan van een klein deel van de miljarden cicaden die na zeventien jaar rond deze tijd aan de oostkust van de Verenigde Staten weer bovengronds komen. Deze macabere schimmel neemt de controle van de cicade over, verwoest hun achterlijf en doet hen paren als bezetenen. -
-
Vtwonen
Zo krijg je je barbecue in geen tijd weer brandschoon
De temperaturen gaan weer in stijgende lijn: tijd om je barbecue boven te halen dus! Het enige wat je misschien tegenhoudt, is het schoonmaken ervan. Dat is een vervelende klus, die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Vtwonen.be springt echter te hulp en voorziet je van een rits slimme tips waarmee je je barbecue snel én goed schoonmaakt. -
Livios
Vijf tips van groenexpert om je tuin te beschermen tegen droogte: “Te veel water geven, maakt je gras lui”
-
'Pluizige' krab ontdekt in Australië die een spons als hoed draagt
Voor de kust van West-Australië is een “pluizige” krab ontdekt. Het dier is nu genoemd naar het schip dat Charles Darwin rond de wereld voerde. De nieuwe soort, Lamarckdromia beagle, behoort tot de familie van de sponskrabben. -
Vermoedelijk nieuwe soort Spinosaurus ontdekt op Brits eiland: “Waarschijnlijk grootste landroofdier ooit gevonden in Europa”
Wetenschappers hebben op het Britse eiland Wight verscheidene dinosaurusbeenderen gevonden die toebehoord hebben aan een van de grootste landroofdieren van Europa. Dat staat vandaag te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Peer J’.