Aangespoelde orka overleden op strand van Cadzand
De orka, die zaterdagmiddag tot twee keer toe levend aanspoelde op het strand van Cadzand, net over de grens met Nederland, is om 23.25 uur overleden. Dat meldt SOS Dolfijn even voor middernacht. “Na een korte doodstrijd is ze ingeslapen op het strand. SOS Dolfijn is alle hulpverleners ontzettend dankbaar. Ook dank voor alle lieve berichten en medeleven”, tweet de organisatie.
De orka, een jong volwassen vrouwtje van 5,5 meter lang, lag urenlang op het strand ter hoogte van strandpaviljoen Caricole. Brandweerlieden hielden het dier nat, in afwachting van mensen van stichting SOS Dolfijn, die het dier nog probeerden te redden. In vroege berichten werd nog gesproken over twee aangespoelde orka’s, maar dat bleek er later slechts een te zijn.
De orka spoelde zaterdagmiddag rond 15.30 uur voor het eerst aan ter hoogte van strandpaviljoen DOK 14. Leden van de reddingsdienst KNRM kregen het dier weer met de snuit de kant van de zee op, en met het opkomende water kwam de orka los. Daarmee leek het dier gered, maar een uur later spoelde de orka opnieuw aan, iets verderop ter hoogte van strandpaviljoen Caricole.
(Lees verder onder de foto’s)
Een woordvoerder van SOS Dolfijn legde eerder zaterdag uit dat het “geen goed teken is” dat het dier weer vast kwam te zitten en er werd gekeken hoe er het beste geholpen kan worden. Als grote walvisachtigen aanspoelen, wordt volgens het ‘walvisprotocol’ overleg gevoerd tussen Stichting SOS Dolfijn, het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en andere deskundigen.
De vraag is nu waarom het de orka niet gelukt is om weg te blijven van het strand en het dier na de eerste reddingsactie weer terugkwam
Vier opties
“Bij een stranding zijn er vier opties”, vertelde Annemarie van den Berg, directeur van SOS Dolfijn, zaterdag aan onze collega’s van AD.nl. “Eén: direct terug in zee plaatsen, bijvoorbeeld als een dier jong en moederafhankelijk is. Twee: opvangen, waar wij goed in zijn. Drie: niks doen, bijvoorbeeld bij een potvis waarvan je weet dat die niet zal overleven. Vier: laten inslapen. In dit geval gaat het om een orka van 5,5 meter, en dat is veel te groot om op te vangen. Dus valt optie 2 af. De vraag is nu waarom het de orka niet gelukt is om weg te blijven van het strand en het dier na de eerste reddingsactie weer terugkwam. Een arts moet dat dan beoordelen.” Van den Berg noemde de situatie toen al ‘zorgwekkend’.
De laatste keer dat er een verdwaalde orka te zien was in Nederland was in 2010, in de Waddenzee. De verzwakte, sterk vermagerde en uitgedroogde orka kreeg toen de naam Morgan en werd verzorgd in Harderwijk.
(Lees verder onder de foto’s)
“Dat er een orka aanspoelt in Cadzand is heel zeldzaam”, reageert Jaap van der Hiele van reddingsteam Zeezoogdieren. “Normaal gesproken zitten er veel orka’s in Schotland en waarschijnlijk is deze verdwaald of verstoten. Ze zwemmen doorgaans in groepen.”
“Met handen teruggeduwd”
Leden van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) rukten zaterdagmiddag al uit nadat de orka bij strandpaviljoen DOK 14 op het strand was beland. “We zijn uitgerukt met een hulpverleningsvoertuig, niet met de boot. Met vier man hebben we de orka met de handen teruggeduwd in het water”, vertelde Jacco Nortier, schipper van de KNRM vlak na de eerste reddingsactie. De KNRM-leden bleven in de buurt, voor het geval de orka weer aan zou spoelen. Dat gebeurde later dus bij Caricole, waar de orka zaterdagavond nog steeds ligt.
Orka’s behoren tot de grootste dolfijnensoort. Een volwassen dier kan wel tot ruim 9 meter groot worden. Bij de geboorte zijn orka’s al ruim 2 tot 2,5 meter groot.
“Er zijn geen heel duidelijke wonden, maar wel oogde ze wat mager. Dat werd op het strand ook al wel gezegd en dat vinden we hier ook”, vertelt DR. Lonneke IJsseldijk, bioloog aan de Universiteit van Utrecht. “Dat is wel al een aanwijzing dat het dier in ieder geval al wat langer niet voldoende voedsel heeft kunnen vinden.”
Een orka in onze contreien is zeer uitzonderlijk. De autopsie brengt mogelijk aan het licht vanwaar het dier afkomstig is, de dichtstbijzijnde kolonie orka’s zwemt in de buurt van Schotland en die groep staat onder druk door vervuiling. “Orka’s hebben wel veel problemen als het om chemische vervuiling gaat. Het zijn dieren die heel lang leven en ook wel heel veel toxische stoffen opslaan in hun lijf. Maar die scenario’s moeten we nog nagaan”, aldus IJsseldijk.
Bekijk ook: Het is van 1963 geleden dat de KNRM nog moest uitrukken voor zo’n groot zoogdier
Lees ook: En toen stierf een klimaatvluchteling in de Seine, of hoe de beloega ons waarschuwt over de staat van de Noordpool (+)
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
PREMIUM
“Een kat heeft 4 tot 6 weken nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren”: zo voorkom je dat je kat op tafel springt
-
Independer
Een nieuwe auto leasen of kopen? Dit is het verschil
Een wagen kopen en goed onderhouden kost behoorlijk wat geld en tijd. Daarom loont het ook als particulier de moeite zowel een offerte te vragen voor een autolening als voor een leasingformule. Maar waarin zit het verschil? Independer.be legt uit. -
-
“Droogte kostte veel vissen het leven in 2022"
Veel vissen zijn vorig jaar het slachtoffer geworden van de droogte, die leidde tot lage waterstanden op veel plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Dat zegt Natuurpunt dinsdag in een jaaroverzicht. -
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
PREMIUM
Marters blijven een plaag voor autobezitters: “Een kapotgebeten hoogvoltkabel in je hybride wagen kan je tot 3.000 euro kosten”
-
PREMIUM
Daarom plast je kat op andere plekken dan de kattenbak: "Eén bak is te weinig, en een deurtje is niet fijn”
Kattenpis op je vers gewassen lakens, het is geen lachertje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks ‘I Love Happy Cats’ heeft geschreven, helpt je op weg. “Het is heel belangrijk om het verschil te weten tussen plassen en sproeien”, aldus de experte.
48 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFanny Konings
Gerard Braeckmans
Joeri Janssens
Jen Carrago
emiel wouters