Aangespoelde orka overleden op strand van Cadzand
De orka, die zaterdagmiddag tot twee keer toe levend aanspoelde op het strand van Cadzand, net over de grens met Nederland, is om 23.25 uur overleden. Dat meldt SOS Dolfijn even voor middernacht. “Na een korte doodstrijd is ze ingeslapen op het strand. SOS Dolfijn is alle hulpverleners ontzettend dankbaar. Ook dank voor alle lieve berichten en medeleven”, tweet de organisatie.
De orka, een jong volwassen vrouwtje van 5,5 meter lang, lag urenlang op het strand ter hoogte van strandpaviljoen Caricole. Brandweerlieden hielden het dier nat, in afwachting van mensen van stichting SOS Dolfijn, die het dier nog probeerden te redden. In vroege berichten werd nog gesproken over twee aangespoelde orka’s, maar dat bleek er later slechts een te zijn.
De orka spoelde zaterdagmiddag rond 15.30 uur voor het eerst aan ter hoogte van strandpaviljoen DOK 14. Leden van de reddingsdienst KNRM kregen het dier weer met de snuit de kant van de zee op, en met het opkomende water kwam de orka los. Daarmee leek het dier gered, maar een uur later spoelde de orka opnieuw aan, iets verderop ter hoogte van strandpaviljoen Caricole.
(Lees verder onder de foto’s)
Een woordvoerder van SOS Dolfijn legde eerder zaterdag uit dat het “geen goed teken is” dat het dier weer vast kwam te zitten en er werd gekeken hoe er het beste geholpen kan worden. Als grote walvisachtigen aanspoelen, wordt volgens het ‘walvisprotocol’ overleg gevoerd tussen Stichting SOS Dolfijn, het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en andere deskundigen.
De vraag is nu waarom het de orka niet gelukt is om weg te blijven van het strand en het dier na de eerste reddingsactie weer terugkwam
Vier opties
“Bij een stranding zijn er vier opties”, vertelde Annemarie van den Berg, directeur van SOS Dolfijn, zaterdag aan onze collega’s van AD.nl. “Eén: direct terug in zee plaatsen, bijvoorbeeld als een dier jong en moederafhankelijk is. Twee: opvangen, waar wij goed in zijn. Drie: niks doen, bijvoorbeeld bij een potvis waarvan je weet dat die niet zal overleven. Vier: laten inslapen. In dit geval gaat het om een orka van 5,5 meter, en dat is veel te groot om op te vangen. Dus valt optie 2 af. De vraag is nu waarom het de orka niet gelukt is om weg te blijven van het strand en het dier na de eerste reddingsactie weer terugkwam. Een arts moet dat dan beoordelen.” Van den Berg noemde de situatie toen al ‘zorgwekkend’.
De laatste keer dat er een verdwaalde orka te zien was in Nederland was in 2010, in de Waddenzee. De verzwakte, sterk vermagerde en uitgedroogde orka kreeg toen de naam Morgan en werd verzorgd in Harderwijk.
(Lees verder onder de foto’s)
“Dat er een orka aanspoelt in Cadzand is heel zeldzaam”, reageert Jaap van der Hiele van reddingsteam Zeezoogdieren. “Normaal gesproken zitten er veel orka’s in Schotland en waarschijnlijk is deze verdwaald of verstoten. Ze zwemmen doorgaans in groepen.”
“Met handen teruggeduwd”
Leden van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) rukten zaterdagmiddag al uit nadat de orka bij strandpaviljoen DOK 14 op het strand was beland. “We zijn uitgerukt met een hulpverleningsvoertuig, niet met de boot. Met vier man hebben we de orka met de handen teruggeduwd in het water”, vertelde Jacco Nortier, schipper van de KNRM vlak na de eerste reddingsactie. De KNRM-leden bleven in de buurt, voor het geval de orka weer aan zou spoelen. Dat gebeurde later dus bij Caricole, waar de orka zaterdagavond nog steeds ligt.
Orka’s behoren tot de grootste dolfijnensoort. Een volwassen dier kan wel tot ruim 9 meter groot worden. Bij de geboorte zijn orka’s al ruim 2 tot 2,5 meter groot.
“Er zijn geen heel duidelijke wonden, maar wel oogde ze wat mager. Dat werd op het strand ook al wel gezegd en dat vinden we hier ook”, vertelt DR. Lonneke IJsseldijk, bioloog aan de Universiteit van Utrecht. “Dat is wel al een aanwijzing dat het dier in ieder geval al wat langer niet voldoende voedsel heeft kunnen vinden.”
Een orka in onze contreien is zeer uitzonderlijk. De autopsie brengt mogelijk aan het licht vanwaar het dier afkomstig is, de dichtstbijzijnde kolonie orka’s zwemt in de buurt van Schotland en die groep staat onder druk door vervuiling. “Orka’s hebben wel veel problemen als het om chemische vervuiling gaat. Het zijn dieren die heel lang leven en ook wel heel veel toxische stoffen opslaan in hun lijf. Maar die scenario’s moeten we nog nagaan”, aldus IJsseldijk.
Bekijk ook: Het is van 1963 geleden dat de KNRM nog moest uitrukken voor zo’n groot zoogdier
Lees ook: En toen stierf een klimaatvluchteling in de Seine, of hoe de beloega ons waarschuwt over de staat van de Noordpool (+)
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
TV
STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie). -
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
-
Honden brengen verboden bestrijdingsmiddelen in het milieu: “Dit is zorgwekkend”
Honden brengen verboden of streng gereguleerde bestrijdingsmiddelen als fipronil en imidacloprid in het milieu. Deze middelen zitten in vlooienbanden, druppels en pillen tegen vlooien en teken. Ze komen via hondenhaar, urine van honden en water waarin honden zwemmen in de omgeving terecht. -
PREMIUM1
Waarom de échte Leeuwen van de Atlas achter tralies zitten en Marokkanen een hekel moeten hebben aan Disney
-
Minister Weyts: “Agressiviteitstests voor honden werken niet”
Agressiviteitstests voor honden werken niet. Dat zei minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement na een vraag van Filip Dewinter (Vlaams Belang). Hij wil wel laten onderzoeken of er een test rond socialisatie kan worden ontwikkeld. -
KIJK. ‘Toadzilla’: gigantische reuzenpad aangetroffen in Australië
In een nationaal park in het oosten van Australië hebben parkwachters een gigantische reuzenpad aangetroffen. Het dier was meer dan 25 centimeter lang en woog 2,7 kilogram. De reuzenpad is een invasieve soort in Australië. Om die reden moest de amfibie, vermoedelijk een vrouwtje, geëuthanaseerd worden.
48 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFanny Konings
Gerard Braeckmans
Joeri Janssens
Jen Carrago
emiel wouters