Een huismus
Volledig scherm
Een huismus © anp

600 miljoen vogels verdwenen in Europa, huismus zwaarst getroffen soort

Sinds 1980 is een op de zes broedvogels in Europa verdwenen. Dit komt neer op ongeveer 600 miljoen vogels. Vooral veelvoorkomende soorten zoals de huis- en ringmus, de gele kwikstaart, de spreeuw en de veldleeuwerik namen af. Dat meldt de Vlaamse natuurvereniging Natuurpunt op basis van Europees onderzoek.

 1. ‘Babypraat’ tegen katten belachelijk en zinloos? Studie bewijst het tegendeel

  ‘Babypraat’ tegen katten belache­lijk en zinloos? Studie bewijst het tegendeel

  “Wie is er vandaag braaf geweest? En wat ben jij een mooie kat.” Veel baasjes zullen dit niet graag toegeven, maar we praten vaak tegen onze katten alsof het kleine kinderen zijn. Toch is dat niets om je over te schamen. Integendeel, katten zijn zich er wel degelijk van bewust dat we ze rechtstreeks aanspreken. Bovendien zou ‘babypraat’ tegen je kat zelfs jullie band versterken. Dat blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad ‘Animal Cognition’.
 1. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 2. Franse steden gebruiken steeds vaker paard en kar om energiekosten te drukken: “Dit is de toekomst”
  35

  Franse steden gebruiken steeds vaker paard en kar om energiekos­ten te drukken: “Dit is de toekomst”

  In het Franse dorpje Hennebont weerklinkt het geluid van paardenhoeven door de straten. Het is geen koets die voorbij rijdt met wat toeristen, maar wel de afvalophaling die met paard en kar te werk gaat. Door de klimaatcrisis, de energiecrisis en het niveau aan werkstress is er gekozen om op deze manier te werken. “Onze job als afvalophaler is veel fijner met een dier er bij. Mensen kijken nu ook anders naar ons, ze lachen vriendelijk”.