thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

50 procent van de kweekzalmen zijn doof en dat is slecht nieuws voor het zalmbestand

Wetenschappers aan de Universiteit van Melbourne hebben ontdekt waarom kweekzalmen drie keer meer kans hebben om deels doof te zijn dan hun wilde soortgenoten. De bevindingen zijn niet alleen een reden tot bezorgdheid om het welzijn van de dieren, maar kunnen ook verklaren waarom de overlevingskansen van in het wild uitgezette kweekzalmen zo gering zijn.

  1. Alarmerende toename gebruik pesticiden in zalm

    Alarmeren­de toename gebruik pesticiden in zalm

    De jongste vier jaar is het gebruik door Schotse zalmkwekers van pesticiden om parasieten te doden meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Scottish Environment Protection Agency (Sepa). Dat komt omdat lepeophtheirus salmonis, een soort zeeluis die het liefst van al zalm parasiteert, sinds de introductie van de grootschalige zalmkweek in de jaren zeventig door de Noren, steeds beter wordt in het opbouwen van resistentie tegen de pesticiden. Het probleem is overigens wereldwijd ondertussen: zalmkwekerijen in Alaska en Canada, heel Europa en zelfs Chili hebben er mee af te rekenen. Weet dat ondertussen meer dan 90 procent van de zalm die geconsumeerd wordt afkomstig is van zo'n fish farms.

Wetenschap & Planeet