1. Waarom fossielen uit het verleden belangrijk zijn voor onze toekomst: “We moeten ons aanpassen, zo niet, vergeet het dan maar”
    PREMIUM

    Waarom fossielen uit het verleden belangrijk zijn voor onze toekomst: “We moeten ons aanpassen, zo niet, vergeet het dan maar”

    Melanie During is paleontoog. Met behulp van moderne technologie onderzoekt zij fossielen. Dat zijn de versteende overblijfselen van dinosauriërs en ander oeroud leven. Daarbij speurt zij naar kostbare informatie van miljoenen jaren geleden. “Maar wél informatie die belangrijk is voor onze toekomst’’, zegt de Nederlandse wetenschapper. Waarom dan wel? Dat lees je hier.
  2. Nieuwe DNA-gegevens linken oorsprong coronavirus aan wasbeerhonden op markt Wuhan

    Nieuwe DNA-gegevens linken oorsprong coronavi­rus aan wasbeerhon­den op markt Wuhan

    Al jaren wordt er onderzoek gevoerd naar de oorsprong van het coronavirus, maar op een definitief antwoord blijft het wachten. Ontstond het virus in een Chinees laboratorium of verspreidde het zich van dier op mens? Een nieuwe analyse van een team internationale wetenschappers leunt alvast aan bij die laatste theorie. Zo beweren zij dat een wasbeerhond die op de voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan werd verkocht mogelijk drager van het virus was.
  1. “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden
    PREMIUM

    “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden

    Voor wie denkt dat spinnen alleen in de herfst in huis te vinden zijn, hebben we slecht nieuws. Huisspinnen duiken immers ook opvallend vaker op in maart, wanneer het warmer wordt. De grijze huisspin kan de winter immers overbruggen en wordt nu weer actiever. Wim Veraghtert, expert in ongewervelde dieren bij Natuurpunt, legt uit hoe een spin leeft én hoe je de achtpotigen op een ietwat vriendelijke manier uit je buurt houdt. Klinisch psychologe Marieke Impens legt dan weer uit hoe je van een spinnenfobie verlost raakt.
  2. “Ze hebben een eigen persoonlijkheid, emoties, unieke taal en kunnen tellen en eenvoudige gereedschappen gebruiken”: zo wonderlijk ingenieus is de bij
    PREMIUM
    6

    “Ze hebben een eigen persoon­lijk­heid, emoties, unieke taal en kunnen tellen en eenvoudige gereed­schap­pen gebruiken”: zo wonderlijk ingenieus is de bij

    Je zal er waarschijnlijk zelden bij stilstaan als je er eentje ziet voorbijzoemen, maar de bij is een ingenieus diertje. Gedragsbioloog Lars Chittka (Queen Mary University) neemt ons mee in het wonderbaarlijke brein van het insect. Hoe zitten hun hersenen in elkaar? Hoe intelligent zijn ze echt? Hebben ze een persoonlijkheid zoals ons? Ontdek hier alles wat je nog niet wist over de bij.
  1. Ganzen Leonie en Bart als ‘grap’ in studentenkamer geplaatst: “We wilden hun kamers omtoveren tot kinderboerderij”

    Ganzen Leonie en Bart als ‘grap’ in studenten­ka­mer geplaatst: “We wilden hun kamers omtoveren tot kinderboer­de­rij”

    Zaterdagmiddag redde de Groningse Dierenambulance twee ganzen uit een studentenhuis van de Nederlandse studentenvereniging Vindicat. De al eerder in opspraak gekomen studentenvereniging plaatste de dieren als grap in de kamers van eerstejaarsstudenten om deze “om te toveren tot kinderboerderij”. Verschillende dierenorganisaties doen aangifte tegen de studenten die de ganzen hielden.
    Groningen
  2. Elk jaar krijgen 40 huisdieren drugs binnen: “Cannabis versterkt ook bij honden de gemoedstoestand, en kan die angstiger of slaperig maken”
    PREMIUM

    Elk jaar krijgen 40 huisdieren drugs binnen: “Cannabis versterkt ook bij honden de gemoedstoe­stand, en kan die angstiger of slaperig maken”

    De film ‘Cocaine Bear’ draait momenteel in de zalen, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een beer die een zak drugspoeder vindt en opeet. Hoe vaak gebeurt het dat een dier écht coke of XTC inneemt? Bij het Antigifcentrum krijgen ze veertig oproepen per jaar: “Maar het echte aantal ligt veel hoger”, weet adjunct-directeur prof. dr. Dominique Vandijck. “want niet iedereen belt ons natuurlijk.”
  1. Afscheid van Monique: beroemde kip die al zeilend de wereld rondreisde met baasje overleden

    Afscheid van Monique: beroemde kip die al zeilend de wereld rondreisde met baasje overleden

    Monique de zeilende kip, die de wereld vijf jaar lang rondreisde met haar baasje Guirec Soudée, is niet meer. De bekendste hen van Frankrijk is vorige week op negenjarige leeftijd overleden. Jarenlang volgden honderdduizenden fans de reisverslagen van ‘Momo’ en Guirec op sociale media. De twee groeiden uit tot ware beroemdheden. Maar nu moet Guirec zijn avonturen spijtig genoeg zonder zijn trouwe reispartner voortzetten.
  2. Politie botst in Mexicaanse gevangenis op getatoeëerde ‘narcokat’ van beruchte drugsbaas

    Politie botst in Mexicaanse gevangenis op getatoeëer­de ‘narcokat’ van beruchte drugsbaas

    Je komt nogal wat tegen bij grote sweeping-acties in gevangenissen. En al helemaal in een beruchte Mexicaanse staatsgevangenis als Cereso 3 in Ciudad Juárez. Daar werd onlangs onder meer een mechanische stier, een berg muziekinstallaties en een geheime tunnel ontdekt langs waar al dat leuks de gevangenis in werd gesmokkeld. Maar waar de autoriteiten nog het meest van opkeken, was de vondst van een donkere, getatoeëerde naaktkat die blijkbaar toebehoorde aan een gevaarlijke Mexicaanse drugsbaas, meldt ‘The Washington Post’. De mysterieuze ‘narcokat’ heeft op haar lijfje dezelfde tatoeages waar alle leden van de clan Los Mexicles mee pronken.
  1. Hebben je katten plots ruzie? Expert legt uit hoe dat komt en wat je eraan kunt doen: “Laat ze het vooral niet uitvechten”
    PREMIUM

    Hebben je katten plots ruzie? Expert legt uit hoe dat komt en wat je eraan kunt doen: “Laat ze het vooral niet uitvechten”

    Heb je meerdere katten in huis en lijken die van de ene op de andere dag niet meer overeen te komen? Dat is heel lastig, want hen opnieuw verzoenen kan wel eens een werk van lange adem worden. “De ruzie laten uitvechten is het slechtste wat je kan doen. Katten kunnen elkaar dan zelfs dodelijk verwonden”, aldus kattengedragstherapeute Anneleen Bru. Zij legt uit hoe je dan wel kunt ingrijpen.
  1. Wat als je plots een everzwijn tegenkomt tijdens je wandeling? “De dieren laten tal van sporen na, die je makkelijk kunt leren herkennen”
    PREMIUM

    Wat als je plots een everzwijn tegenkomt tijdens je wandeling? “De dieren laten tal van sporen na, die je makkelijk kunt leren herkennen”

    Hoe groot is de kans dat je tijdens een wandeling een (al dan niet boos) everzwijn tegen het lijf loopt? En wat moet je dan doen? We namen de proef op de som en zochten de beesten op in het gezelschap van bioloog en natuurreisgids Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.“Het zijn slimme dieren, die heel schuw zijn en mensen mijden”
  2. Eieren steeds duurder. Is het voordeliger om zélf kippen te houden? “Per volwassene bespaar je ieder jaar al 100 euro uit aan afval”
    PREMIUM

    Eieren steeds duurder. Is het voordeli­ger om zélf kippen te houden? “Per volwassene bespaar je ieder jaar al 100 euro uit aan afval”

    Voor een doos eitjes in de supermarkt betaal je vandaag een pak meer dan een jaar geleden, en een kippenboer krijgt zelf zowat dubbel zoveel voor zijn eieren. Is het voordeliger om zelf kippen in je achtertuin te houden? Hoelang duurt het voor je de prijs van de dieren, het hok, de ren, voeding en aanverwanten hebt terugverdiend? Christophe Berton van kenniscentrum Kukuluku maakt voor ons de optelsom en geeft advies: “Ga niet voor een industriële legkip als je het aantal eieren niet aankan.”
  1. Pairi Daiza stelt nieuwe imposante ingang voor en werkt ook aan waterpark

    Pairi Daiza stelt nieuwe imposante ingang voor en werkt ook aan waterpark

    Dierenpark Pairi Daiza, dat vanaf morgen de deuren opent voor het seizoen 2023, heeft vandaag zijn nieuwe imposante ingang ingehuldigd, in aanwezigheid van mede-eigenaar Marc Coucke en voorzitter en oprichter Eric Domb. Voor de komende vier jaar heeft het park een investeringsplan van zowat 350 miljoen euro. De acht ‘werelden’ van het park moeten er twaalf worden en er wordt gebouwd aan een waterpark. De vijf reuzenpanda’s in het park ten slotte mogen voorlopig in België blijven.
  1. Waarom besproeien mensen zich met potvisuitwerpselen? “Per gram betaal je bijna evenveel als voor goud”
    Waarom kost dit zoveel?

    Waarom besproeien mensen zich met potvisuit­werp­se­len? “Per gram betaal je bijna evenveel als voor goud”

    In de darmen van sommige potvissen ontstaat er iets werkelijk unieks: een speciaal goedje genaamd ‘ambergris’. Dat doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Maar in de parfumindustrie zijn deze zeldzame ‘potvisuitwerpselen’ een fortuin waard. Men noemt het niet voor niets drijvend goud. Ontdek hier waarom het zo duur is, hoe je het kan herkennen, wat je zeker niet mag doen als je het vindt en of je het mag houden.