1. Hoe ‘Jurassic Park’ de bottenbusiness deed exploderen (en waarom dat slecht nieuws is voor wetenschappers)
  PREMIUM

  Hoe ‘Jurassic Park’ de bottenbusi­ness deed exploderen (en waarom dat slecht nieuws is voor wetenschap­pers)

  Stan, de meest volledige Tyrannosaurus rex ooit opgegraven, is verkocht voor 27 miljoen euro. Dat is bijna vier keer zoveel als de 7 miljoen euro die in 1997 werd neergeteld voor zijn soortgenoot Sue. Verklaring voor dat recordbedrag op de fossielenmarkt? “De bottenbusiness is geëxplodeerd, de concurrentie is beenhard door de online verkoop van vaak illegaal opgegraven stukken. Daarnaast vuurde ‘Jurrasic Park’ de fascinatie voor dino’s aan. Het is jammer dat wetenschappers daardoor moeilijker aan onderzoeksmateriaal geraken”, zegt paleontoloog Koen Stein (40).
 1. Kunnen honden echt ruiken of je besmet bent met het coronavirus?
  PREMIUM

  Kunnen honden echt ruiken of je besmet bent met het coronavi­rus?

  Ze zijn in de meest uiteenlopende disciplines aan de slag en speuren straks ook naar Covid-19 op luchthavens en festivals: snuffelhonden. Hondengedragsconsulent Petra Hosteaux, die speurworkshops voor honden geeft, beantwoordt zes vragen over die formidabele hondenneus. “Wij hebben een schamele 5 miljoen geurreceptoren, honden tot wel 300 miljoen. Ruiken wij pizza, dan ruiken zij alle ingrediënten van die pizza.”
 2. Werelddierendag: Weyts lanceert nieuwe versie van huisdierstickers

  Werelddie­ren­dag: Weyts lanceert nieuwe versie van huisdier­stic­kers

  Vandaag, op Werelddierendag, heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts een nieuwe versie van de huisdiersticker gelanceerd. Die huisdiersticker 2.0 maakt in één oogopslag duidelijk welke dieren zich in een woning bevinden, zodat de brandweer of andere hulpdiensten in het geval van een brand of andere noodgeval ook de huisdieren kunnen redden. Twee jaar geleden gingen al eens 500.000 huisdierstickers de deur uit, ditmaal worden er nog eens evenveel verdeeld.