1. Meer wilde dieren sneuvelen in het verkeer: “Heb je een dood dier gevonden, blijf dan op afstand en raak het kadaver zeker niet aan”
  PREMIUM

  Meer wilde dieren sneuvelen in het verkeer: “Heb je een dood dier gevonden, blijf dan op afstand en raak het kadaver zeker niet aan”

  Bunzingen, hazen, dassen, fazanten… Het grote aantal dode wilde dieren op en langs onze wegen valt sinds enkele weken opnieuw erg op. “We krijgen veel meldingen, maar in werkelijkheid vallen er nog veel meer slachtoffers”, zegt Kristijn Swinnen, bioloog bij Natuurpunt Studie. Hij legt uit wat je als bestuurder kunt doen om aanrijdingen met dieren te vermijden.
 2. Bonobo Zamba veilig en wel weer in zijn verblijf
  Play
  MECHELEN
  20

  Ontsnapte bonobo gevat: Zamba veilig en wel weer in zijn verblijf na verdoving door banaan

  Dierenpark Planckendael in Mechelen was ontruimd nadat er een bonobo was ontsnapt. Het ging om een volwassen mannetje ‘Zamba’ genaamd. De mensaap kreeg genoeg van het bonobo-eiland en klom in een boom, bevestigde Ilse Segers, woordvoerder van Zoo Planckendael. Alle bezoekers zijn onmiddellijk in veiligheid gebracht. Nadat de verzorgers de aap verdoofd hadden met een stuk banaan, is het dier weer veilig en wel in zijn verblijf beland.
 1. Leefgebied wolven breidt uit: eerste wolf in meer dan 150 jaar in Oost-Vlaanderen

  Leefgebied wolven breidt uit: eerste wolf in meer dan 150 jaar in Oost-Vlaanderen

  Het gebied in Vlaanderen waar wolven zijn waargenomen, is opnieuw wat ruimer. Dit voorjaar is voor het eerst in meer dan 150 jaar de aanwezigheid van een eerste wolf ten westen van de Schelde bevestigd, in de buurt van Lokeren (Oost-Vlaanderen). Afgelopen winter waren er verder minstens drie verschillende wolven op bezoek in de provincie Antwerpen. Dat meldt het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vrijdag op basis van genetische analyses.
 1. De nieuwe dinosaurus genoemd naar de “schaduw des doods”: grootste megaraptor tot nu toe opgegraven in Argentinië
  Play

  De nieuwe dinosaurus genoemd naar de “schaduw des doods”: grootste megaraptor tot nu toe opgegraven in Argentinië

  Argentijnse paleontologen hebben de grootste megaraptor tot nu toe opgegraven. Het gaat om een vleesetende dinosaurus met een lengte van 9 à 10 meter. De nieuwe megaraptor is genoemd naar de “schaduw des doods”. Deze dino was in het Krijt, zo’n 70 miljoen jaar geleden, een toproofdier. Hij stond op het hoogste niveau van de voedselpiramide en was dus zelf geen prooi voor andere dieren.
 1. Van ‘aanhankelijke’ labradoodle tot ‘agressieve’ rottweiler, hondenras heeft toch minder te maken met karakter van honden volgens wetenschappers

  Van ‘aanhanke­lij­ke’ labradood­le tot ‘agressieve’ rottweiler, hondenras heeft toch minder te maken met karakter van honden volgens wetenschap­pers

  Wanneer mensen beslissen om een hond te nemen, gaat het bij het kiezen van de trouwe viervoeter om meer dan alleen het uiterlijk. Mensen die een speelse en slimme hond willen, gaan vaak voor een border collie. Een labrador wordt dan weer het vaakst als familiehond gekozen en wanneer mensen een echte waakhond willen, kiezen ze al snel voor een rottweiler. Hondenrassen worden al jaren gedefinieerd door bepaalde gedragingen en temperamenten, maar nu suggereert een nieuwe genetische studie dat ras alleen een slechte voorspeller is van het gedrag van honden.
 1. Amerikaans gezin ontdekt maar liefst vijf beren die winterslaap hielden onder woning: “We hoorden snurkgeluiden”

  Amerikaans gezin ontdekt maar liefst vijf beren die winter­slaap hielden onder woning: “We hoorden snurkgelui­den”

  In de Amerikaanse staat Californië heeft een gezin wel heel onverwachte gasten over de vloer gekregen. Zo ontdekte een lokale dierenorganisatie een zwarte beer en haar vier welpjes van ongeveer een jaar oud onder de woning. De dieren hadden zich daar in de winter verschanst om hun winterslaap te houden. De bewoners hoorden al enkele maanden “snurkgeluiden” en konden maar niet achterhalen waar die vandaan kwamen, tot nu.