1. Al bijna honderd dode schildpadden aangespoeld na scheepsramp voor kust van Sri Lanka
  2

  Al bijna honderd dode schildpad­den aange­spoeld na scheeps­ramp voor kust van Sri Lanka

  Nog één en nog één en nog één. De teller van dode zeedieren die aanspoelen na de scheepsramp voor de kust van Sri Lanka blijft oplopen. Inmiddels zijn naast vele vissen ook al bijna honderd karkassen van schildpadden gevonden, er zijn ook al een dozijn dolfijnen aangespoeld. Zelfs een blauwe vinvis die honderden kilometers noordelijker aanspoelde, kan waarschijnlijk in verband worden gebracht met de immense vervuiling door de ‘X-Press Pearl’.
 2. Muizenplaag blijft Australië teisteren, nu zelfs gevangenis ontruimd door opmars van kleine knagers
  8

  Muizen­plaag blijft Australië teisteren, nu zelfs gevangenis ontruimd door opmars van kleine knagers

  De muizenplaag in de Australische staat New South Wales loopt gierend uit de hand. Nu heeft zelfs een gevangenis daar deze week zeker 420 gevangenen en 200 personeelsleden moeten evacueren, nadat een nietsontziende stroom aan muizen belangrijke delen van de infrastructuur van het gebouw had kapotgemaakt. Maar ondanks de enorme schade die de knagers ook en vooral aanrichten in de landbouw, is een verzoek om een zwaar rattengif te mogen gebruiken afgewezen door de lokale overheid.
 1. Vier nieuwe welpen breiden wolvenroedel uit naar negen: “We hebben één gps-halsband die we kunnen gebruiken”
  PREMIUM
  Houthalen-Helchteren

  Vier nieuwe welpen breiden wolvenroe­del uit naar negen: “We hebben één g­ps-hals­band die we kunnen gebruiken”

  De wolvenpopulatie stond op uitbreiden en wolvin Noëlla was met zekerheid bevallen voor de zomer. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) geeft nu beelden vrij van minstens vier jonge welpen, wat de roedel nu op negen wolven brengt. Nieuwe welpen biedt een nieuwe kans om ze een zender om te doen voor onderzoek. “We hebben een gps-zender, maar die gebruiken we alleen in één bepaald scenario”, zegt Jan Gouwy van het INBO.
 1. Mijnensnuffelende rat gaat op pensioen na indrukwekkende carrière
  Play

  Mijnensnuf­fe­len­de rat gaat op pensioen na indrukwek­ken­de carrière

  Magawa de rat (7) is een ervaren mijnensnuffelaar. Op 30 minuten tijd kan het knaagdier vertellen of er in een omgeving ter grootte van een tennisveld ergens een landmijn ligt. Een mens met een metaaldetector heeft hier tot wel vier dagen voor nodig. De rat vond in zijn vijfjarige carrière 71 landmijnen en 38 andere explosieven. Maar nu heeft hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en begint hij duidelijk te vertragen. Dus moet het dier noodgedwongen stoppen met het opsporen van landmijnen.