Ros Beiaard Dendermonde
Volledig scherm
PREMIUM
Ros Beiaard Dendermonde © Geert De Rycke

Vandaag trekt Ros Beiaard door Dendermonde: alles wat u moet weten over de legende en de folklore

DendermondeDe Ros Beiaard-koorts slaat helemaal toe in Dendermonde. Iedereen kijkt uit naar de langverwachte Ommegang vandaag. Maar waar komt dit gebeuren eigenlijk vandaan? Wat zit er achter al die figuren in de stoet? En waarom leeft dit zo in Dendermonde? Wij zochten het allemaal voor u uit.

 1. Ros Beiaard lokt ook bezoekers uit Thailand, Zuid-Afrika en... zelfs hele familie uit Amerika: “Als echte Dendermondse kan je dit niet zomaar laten passeren”
  PREMIUM
  Dendermonde

  Ros Beiaard lokt ook bezoekers uit Thailand, Zuid-Afri­ka en... zelfs hele familie uit Amerika: “Als echte Dendermond­se kan je dit niet zomaar laten passeren”

  Het Ros Beiaard, dat zondag na 12 jaar eindelijk zijn doortocht door Dendermonde maakt, weet niet alleen inwoners in de stad te bekoren. Het evenement lokt ook bezoekers uit het buitenland. Dendermondenaren uit onder andere Thaïland, Zuid-Afrika en Los Angeles komen naar de stad afgezakt. En zelfs vijftien Amerikaanse familieleden uit de buurt van New York komen speciaal voor het feest naar Dendermonde afgezakt voor een reünie.
 2. HERBELEEF. Dit was de Ros Beiaardommegang, die voor het eerst in twaalf jaar weer door Dendermonde trok: “Ik denk dat ik tranen in mijn ogen had”
  PREMIUM
  Dendermonde

  HERBELEEF. Dit was de Ros Beiaardom­me­gang, die voor het eerst in twaalf jaar weer door Dendermon­de trok: “Ik denk dat ik tranen in mijn ogen had”

  “Ein-de-lijk!” Wellicht was dat zondag het meest gehoorde woord in Dendermonde. Niet tien, maar liefst twaalf jaar moesten de inwoners wachten op hun Ros, hun trots. En of dat Ros Beiaard hen trots gemaakt heeft. Met 80.000 stonden ze paraat — beeld u in hoe groot die ontlading was, zelfs met een regenbui tussendoor. Herbeleef het hieronder nog een keer.