An De Wael kon tot voor kort nog genieten van de buitenlucht, maar moet nu thuis binnen blijven om uit te zieken. “De schrik dat dit erger wordt en niet goed afloopt is immens”, zegt ze.
Volledig scherm
PREMIUM
An De Wael kon tot voor kort nog genieten van de buitenlucht, maar moet nu thuis binnen blijven om uit te zieken. “De schrik dat dit erger wordt en niet goed afloopt is immens”, zegt ze. © RV

Alle regeltjes gevolgd en toch is An besmet met coronavirus: “Ik ben dag en nacht bang dat dit slecht afloopt”

“Ik kan het nog altijd niet geloven. Ik, geen feestganger en de persoon die de maatregelen al maanden consequent opvolgt, afstand bewaart, mondmaskers draagt en voortdurend handen ontsmet.” An De Wael (32) uit Dendermonde is ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch één van de nieuwe patiënten die besmet is geraakt met het coronavirus. An vertelt hoe dat uiteindelijk toch is kunnen gebeuren en hoe ze zich momenteel vooral grieperig voelt. “Maar erger dan het zieke gevoel, is die constante angst dat het nog veel erger kan worden en dat ik naar het ziekenhuis moet”, zegt ze.

 1. “We kunnen niet tot volgende zomer met bubbel van vijf leven”: is een bredere testcultuur de oplossing?
  PREMIUM

  “We kunnen niet tot volgende zomer met bubbel van vijf leven”: is een bredere testcul­tuur de oplossing?

  Aan het 'nieuwe normaal' moeten we tegen wil en dank wennen, maar kunnen we door veel te testen ons 'gewone leven' niet terugkrijgen? Als we meer testen, mogen we dan ook knuffelen zoals de voetballers? Volstaat een bezoek aan het testdorp straks voor een dagje Werchter? Experts geloven erin: "Een goed gekaderde testcultuur kan ervoor zorgen dat er veel minder lockdownmaatregelen moeten genomen worden."
 2. Hoe anders is de tweede golf? “Het virus gaat minder snel en woekert minder fel, maar onze sociale interacties blijven een grote risicofactor”
  PREMIUM

  Hoe anders is de tweede golf? “Het virus gaat minder snel en woekert minder fel, maar onze sociale interac­ties blijven een grote risicofac­tor”

  Het virus overviel ons in maart, leek langzaam te verdwijnen in juni, maar stak in juli opnieuw zijn lelijke kop op. De tweede golf dendert nu over ons heen, en lijkt net als de eerste niet te stoppen, maar er zijn toch veel verschillen - en dat is de goede kant van een slechte evolutie: er wordt veel meer getest bij jongeren, de woonzorgcentra reageren alerter, het virus gaat minder snel rond en de ziekenhuisopnames stijgen minder snel.
 1. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo

 2. De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"
  Play

  De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"