Joachim (39) geeft bomen tweede leven als kunstwerk: “Sinds de storm staat mijn telefoon roodgloeiend”
Machelen-aan-de-Leie/DeinzeSchoonheid na de storm. Voor beeldend kunstenaar Joachim Louis (39) uit Machelen-aan-de-Leie (Zulte) zijn het drukke tijden sinds de doortocht van de stormen Eunice en Franklin. Met een kettingzaag als beitel tovert de voormalige boomverzorger dode bomen om tot levendige, monumentale sculpturen. “Omdat oude bomen vaak een sentimentele waarde hebben, maken deze kunstwerken veel emoties los”, zegt Joachim.
Het stormweer van afgelopen weekend heeft enorm veel schade aangericht, zowel aan mens als natuur. Honderden bomen werden door de wind omvergeblazen, maar het hout hoeft niet noodzakelijkerwijs allemaal de kachel in. Kunstenaar Joachim Louis uit de Bokstraat in Machelen-aan-de-Leie, een deelgemeente van Zulte op de grens met Deinze, kan de stammen immers goed gebruiken als basis voor een kunstwerk. Dit doet hij onder de naam Wood Stories.
Het atelier van Joachim Louis ligt een beetje verborgen langs de spoorlijn tussen Gent en Kortrijk, maar tussen de levende bomen zie je vanop afstand al de houten sculpturen opdoemen. Een metershoog beeldhouwwerk dat er vanonder uitziet als een gewone boomstam maar dan mooi overvloeit in vier naar de hemel reikende spitsen, springt onmiddellijk in het oog. “Dit is een tamme kastanje van zo’n 300 jaar oud, de oudste stam waar ik mee aan de slag ben gegaan”, vertelt Joachim. “Fantastisch toch dat wat ooit begon als een klein sprietje enkel door het proces van fotosynthese, gevoed door zonlicht en water, honderden jaren later kan uitgroeien tot zo’n massieve boom?”
Het mag duidelijk zijn, Joachim heeft enorm veel respect voor de natuur en werkt uitsluitend met dode bomen, die geveld werden omdat ze ziek waren, in de weg stonden bij een verbouwing, of een storm niet hebben overleefd. “Ik heb vijftien jaar als boomverzorger gewerkt”, zegt Joachim. “Mijn eerste beeld heb ik gemaakt in 2010 ter gelegenheid van mijn huwelijk. Dat waren twee cederbomen in een innige omhelzing met elkaar verstrengeld. Als boomverzorger werk je dagelijks met levende bomen. Dat zijn perfecte organismen waar je als mens niets aan hoeft toe te voegen. Met het hout van een dode boom kan ik wel creatief aan de slag, zodat ik de boom als het ware een tweede leven kan geven.”
“De stammen komen van mensen die mij het hout schenken, maar zelf geen interesse hebben in een beeld, of van mensen die mij vragen om van hun boom een sculptuur te maken”, vervolgt Joachim. “Dit maakt vaak heel wat emoties los. Wanneer een boom gedurende iemands hele leven in de tuin heeft gestaan, dan hecht men daar sentimentele waarde aan. Bij het maken van een beeld volg ik steeds mijn gevoel. Ik laat mij leiden door de vorm van de stam. Ieder beeld wordt ook uit één massief stuk hout gemaakt. Ik lijm of timmer niets aan elkaar. Door enkel stukken weg te nemen en niets toe te voegen, vertel ik het verhaal van die ene boom. Zo komen soms prachtige kleurschakeringen, bijvoorbeeld veroorzaakt door oxidatie door een nagel, bloot te liggen. Dat zijn details die je aan de buitenkant niet ziet.”
Sequoia
“Hoe ik deze beelden maak? Het grove werk gebeurt met een kettingzaag. Een mooi bewijs dat je met een werktuig dat altijd geassocieerd wordt met brute kracht en het omkappen van bomen ook schoonheid kan creëren. In principe kan ik met iedere houtsoort aan de slag, maar voor de grote beelden die buiten kunnen staan werk ik het liefst met ceder, tamme kastanje, eik en thuja of levensboom. Ik heb ook al beelden gemaakt uit een sequoia en een magnolia. Aan deze laatste is wel een interessant verhaal verbonden. De magnolia stond in de tuin van het kasteel van Josephine Baker, de legendarische Amerikaanse danseres die naar Frankrijk verhuisde. Uit die boom heb ik het werk ‘Dance’ gemaakt, een tafereel van twee in elkaar verstrengelde dansers. Het beeld heeft lange tijd hier in mijn tuin gestaan, tot wanneer mijn nicht het als verjaardagscadeau heeft geschonken aan haar man. Dat vind ik mooi, want zo blijft het werk binnen onze familiekring.”
Meer info via www.joachimlouis.be of de Instagrampagina @joachim_louis.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bouwvacatures geraken niet ingevuld: arbeiderstekort nergens groter dan in Oost-Vlaanderen
Gent -
PREMIUM
HUIZENJACHT. Carnavalsgemeente Assenede ligt tegen de Nederlandse grens: “Voor 300.000 euro vind je hier al een halfopen bebouwing”
Op zoek naar een nieuwe stek of gewoon nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op onderzoek met een lokale immomakelaar. Deze week leidt Gert-Jan Declercq van ERA Ryckaert ons rond in Assenede, een landelijk dorp in het noorden van het Meetjesland. “Onder de troeven: de leuke cafeetjes en het bruisende verenigingsleven...”Assenede -
PREMIUM
“Alles wordt duurder, behalve de prijs van je huisvuilzak”: IVM slaagt erin kosten afvalverwerking te drukken
Met de duurdere energieprijzen en de hogere loonkost was het voor de afvalverwerker IVM uit Eeklo hard labeur om de kosten het afgelopen jaar te drukken. Maar de financiële resultaten zijn positief, en daardoor wordt je huisvuilzak niet duurder. Ook wat de gemeenten in het Meetjesland, streek rond Deinze en de zuidrand Gent jaarlijks aan IVM betalen, verhoogt niet. Hoe kan dat?Deinze -
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
PREMIUM
150-tal leden van Greenpeace voert actie voor Brugs gerechtsgebouw: "Proces tegen 14 activisten is pure intimidatie”
Veertien actievoerders van Greenpeace zijn woensdag een eerste keer voor de correctionele rechtbank in Brugge verschenen. Ze bezetten dit voorjaar de gasterminal van Fluxys in de haven van Zeebrugge en dat werd hen niet in dank afgenomen. “Men wil ons als klimaatactivisten gewoon de mond snoeren”, reageert Greenpeace, die met een 150-tal actievoerders protesteerde voor het gerechtsgebouw. Maar waarvoor worden de activisten nu vervolgd en wat riskeren ze?Deinze -
Frisse duik in de Leie toegestaan tijdens Big Jump
Deinze