Schepenen Rutger De Reu, Sofie D'hondt en Bruno Dhaenens en burgemeester Jan Vermeulen lanceren Expeditie Donza.
Volledig scherm
Schepenen Rutger De Reu, Sofie D'hondt en Bruno Dhaenens en burgemeester Jan Vermeulen lanceren Expeditie Donza. © Anthony Statius

Expeditie Donza zet Deinze op de wandel- en fietskaart

DeinzeOnder de naam Expeditie Donza stippelden de diensten toerisme, jeugd en sport vijf interactieve wandel- en fietsroutes uit. Die nemen je tijdens de zomervakantie mee langs de mooiste plekjes van de zeventien deelgemeenten van Deinze. 

 1. REEKS UITSTERVEND RAS. Pottenbakker Paul Van Gompel (69) uit Meigem: “Tijdens het klei draaien kom ik duizend vormen tegen”
  PREMIUM
  Deinze

  REEKS UITSTER­VEND RAS. Pottenbak­ker Paul Van Gompel (69) uit Meigem: “Tijdens het klei draaien kom ik duizend vormen tegen”

  Pottenbakken zit in de lift, maar de ambachtslui die om den brode bakken, zijn schaars. In Meigem, een klein dorpje bij Deinze, laat Paul Van Gompel al sinds 1976 het klei draaien en zijn werkjes, van mosterdpotten tot unieke decoratiestukken, vind je in menig huiskamer terug. “Ik ben ondertussen met pensioen, maar draai nog bijna elke dag. Ik moet nog zoveel bijleren”, zegt Paul. Lees meer verhalen over uitstervende beroepen in ons dossier.
 2. 600 kilometer in zeven dagen? Loopdroom Olivier Verhaege (41) spat uiteen: “Loopverbod door ontsteking. Maar ik doe het traject op de fiets”
  PREMIUM
  Zomergem

  600 kilometer in zeven dagen? Loopdroom Olivier Verhaege (41) spat uiteen: “Loopverbod door ontsteking. Maar ik doe het traject op de fiets”

  Olivier Verhaege (41) uit Zomergem, deelgemeente van Lievegem, moet zijn loopuitdaging stoppen. Hij zou deze week 600 kilometer lopen, op amper zeven dagen tijd. Goed voor twee marathons per dag. Maar dinsdag viel hij uit met een onverklaarbare ontsteking op het onderbeen. “Ik zou dit doen voor het goede doel, en OverKop rekent op mij. Dus we doen het dan maar op de fiets”, klinkt het zwaar ontgoocheld.