Burgemeester Jan Vermeulen en de organisatoren van het Europees Schutterstreffen.
Volledig scherm
Burgemeester Jan Vermeulen en de organisatoren van het Europees Schutterstreffen. © Joeri Seymortier

Europees Schutterstreffen nadert met rasse schreden

DeinzeOp vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 augustus is Deinze the place to be voor duizenden schutters ter gelegenheid van de twintigste editie van het Europees Schutterstreffen (EST). Dat is een driejaarlijks feest waarbij schuttersgilden uit verschillende Europese landen elkaar ontmoeten. Daarnaast staan ook muziek en gezellig samenzijn centraal. 

 1. Drie Nevelaars in canon Nederlandstalige literatuur
  Nevele

  Drie Nevelaars in canon Nederlands­ta­li­ge literatuur

  In de nieuwe canon van de Nederlandstalige literatuur prijken drie auteurs uit de regio Nevele. Cyriel Buysse staat op de 45ste plaats, Virginie Loveling op de 69ste en Erwin Mortier werd nog net als honderdste gerangschikt. Buysse en Loveling brachten een groot deel van hun jeugd door in Nevele en Erwin Mortier in Hansbeke. “Het is toch opvallend dat drie van de honderd auteurs uit het Land van Nevele komen”, zegt Stefaan De Groote van de gelijknamige heemkundige kring. Er werd ook een lijst met werken opgesteld. Voor Buysse schuift men ‘Tantes’ naar voor en bij Loveling ‘het Revolverschot’. Tweeduizend mensen werkten eraan mee. Mede-initiatiefneemster Lieke Van Deinsen van de KULeuven ziet het niet zozeer als iets dat in steen is gebeiteld, maar als een discussiestuk. Een eerdere dergelijke canon dateert van 2002.”
 1. Stad Deinze opgelicht met vervalste factuur in bouwdossier cc Leietheater

  Oplichters maken stad Deinze 376.274 euro armer in bouwdos­sier

  De stad Deinze is het slachtoffer geworden van oplichting door derden. Voor de bouw van het toekomstig cultureel centrum Leietheater werd een valse factuur van 376.274,45 euro betaald aan een criminele organisatie. De feiten dateren van het voorjaar en het parket is met een gerechtelijk onderzoek bezig. “We hebben er alle vertrouwen in dat we ons geld gaan terugzien. De bouw van het Leietheater komt door het dossier niet in het gedrang”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).
 2. LEVENSVERHAAL. Voetballer en cultfiguur Dave Gijsel (50) plots overleden: “Pure rock ’n roll op en naast het veld”
  PREMIUM
  EEKLO/MALDEGEM

  LEVENSVER­HAAL. Voetballer en cultfiguur Dave Gijsel (50) plots overleden: “Pure rock ’n roll op en naast het veld”

  Berucht, maar evenzeer geliefd, zowel bij vriend als vijand. De plotse dood van het Eeklose voetbalfenomeen en enfant-terrible Dave Gijsel (50) maakt veel emoties los. Een volksjongen die in de jaren negentig uitgroeide tot een echte cultfiguur en het bijna tot in de hoogste regionen van het profvoetbal schopte. De legende wil dat toenmalig Club Brugge-voorzitter Antoine Van Hove hem ooit wegplukte aan de toog van een Eekloos café om hem driekwartier later af te zetten op het trainingsveld van blauw-zwart. Maar Dave scoorde te graag, zowel op als naast het veld.
 3. Een ongeval door de laaghangende zon: wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?
  Independer

  Een ongeval door de laaghangen­de zon: wie is aansprake­lijk bij een kop-staartbot­sing?

  Het is je ongetwijfeld al opgevallen tijdens het autorijden: de zon hangt tegenwoordig een pak lager dan tijdens de zomerperiode. Dat vermindert bij momenten serieus de zichtbaarheid van de weg. Koppel dit aan het drukke spitsverkeer en het risico op een kop-staartbotsing in de file is nu een stuk hoger. Ben jij betrokken bij zo'n ongeval? Dan is het soms lastig te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Independer.be zet daarom 4 mogelijke kop-staartbotsingen op een rij.