Bakkerij Linda, bekend voor populaire reuzenéclairs, sluit de deuren in Astene: “Het geheim? Lichte boter en een zeer warme oven”
AsteneBakkerij Linda langs de Dorpsstraat (N43) in Astene sluit na 32 jaar de deuren. Donderdag bakte Joseph De Poortere (65) zijn laatste broden en bracht zijn vrouw Linda De Vriese (64) de laatste reuzeneclairs aan de man. Met de bakkerij verliest het dorp een monument. Wij gingen nog één keer langs.
Wie bij ‘Brood- en banketbakkerij Linda’ binnenstapt, lijkt wel enkele decennia in de tijd teruggekeerd. De authentieke winkel maakt bij veel Astenaren nostalgische gevoelens los, want hij is is door de jaren heen amper veranderd. Vanop een poster staart een blond meisje met boterham je aan. Aan de twintig stukjes plakband waarmee hij is bevestigd, valt te merken dat de poster er hangt sinds de beginjaren. Op de planken aan de muur staan nog steeds dezelfde beeldjes. En aan de toonbank bengelen nog steeds zoekertjes van mensen die een fiets of speelgoed verkopen, maar één blaadje papier springt onmiddellijk in het oog: ‘Beste klant, op 1 april is de winkel gesloten. Veel dank voor de jaren trouw. Beste klant, nogmaals bedankt. Groeten, Linda & Joseph.’
Ik heb Linda leren kennen op reis in Frankrijk. Toen ik haar zag, wist ik onmiddellijk: dat wordt de mijne. Zó’n serieuze madam
“Serieuze madam”
Een dag voor de sluiting treffen we Joseph ‘s ochtends vroeg al in zijn atelier aan, achteraan de zaak. Terwijl hij zijn broden uit de oven haalt, vertelt hij over de beginjaren. “Ik heb Linda leren kennen op reis in Frankrijk”, zegt Joseph. “Toen ik haar zag, wist ik onmiddellijk: dat wordt de mijne. Zó’n serieuze madam. Ik ben naar school geweest in Ter Groene Poorte in Brugge en had al in verscheidene bakkerijen gewerkt. Toen we elkaar leerden kennen had Linda al twee jaar een koude bakkerij in Astene. In 1990 zijn we getrouwd en zijn we samen de warme bakkerij gestart.”
529 taarten
“In de hoogdagen was er bijna niemand in de streek die zoveel brood en patisserie verkocht in één bakkerij”, vertelt Joseph. “De gekste bestelling die ik binnenkreeg waren 529 taarten voor de school in de Peter Benoitlaan in Deinze. De directeur organiseerde een actie om de school te steunen en dit had enorm veel succes. Ook voor ‘t Fermetje in Astene hebben we altijd grote bestellingen mogen doen en veel sportclubs, zoals Atletiekclub Deinze, waren klant bij ons.”
Het was de voorbije dagen enorm druk en we hebben van heel wat klanten kaartjes en flessen wijn en bubbels gekregen. Ik haal de meeste voldoening uit mijn job wanneer mensen tevreden zijn van mijn werk
Terwijl in bakkerij Linda de tijd min of meer stilstond, veranderde het dorp eromheen wel. “Vaste waarden zoals slagerij Tavernier en ‘t Fruithoekske zijn al lang gesloten en we hebben nu een kleine supermarkt in het centrum. Toen supermarkten ook brood begonnen te verkopen, hebben we dat zoals zo veel warme bakkers wel gevoeld. Sommige klanten uit de beginjaren zijn er helaas niet meer, maar we hebben tot vandaag altijd nieuwe mensen mogen verwelkomen. Het was de voorbije dagen enorm druk en we hebben van heel wat klanten kaartjes en flessen wijn en bubbels gekregen. Ik haal de meeste voldoening uit mijn job wanneer mensen tevreden zijn van mijn werk.”
Zware arbeid
Bakkerij Linda was in de streek gekend voor haar kasteelbrood, maar vooral de eclairs zijn bijna erfgoed. Vooral door de omvang van het gebak. “Mijn recept blijft geheim, maar ik kan wel zeggen dat je om een goede eclair te maken lichte boter en een zeer warme oven nodig hebt”, zegt Joseph. “Ik heb altijd gewerkt met verse kwaliteitsproducten. Als de producten goed zijn en de oven is degelijk, dan kan je niet veel misdoen. Of ik mijn job ga missen? Je mag het niet onderschatten, want het is zware arbeid, maar ja, toch wel.”
Ook voor Linda, die het gezicht was van de winkel, zal het wennen worden. “Ik ben altijd veel onder het volk geweest en ik wil de klanten bedanken voor de jarenlange trouw. Wat we nu gaan doen? Profiteren van het leven, sporten en tuinieren in ons buitenverblijf in Tielt. De bakkerij zal verkocht worden”, vertelt Linda. “Het gemis zal bij mij ook wel komen, maar morgen nog niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe. -
Livios
Minder btw, maar ook minder premies: wat verandert er de komende maanden allemaal voor (ver)bouwers?
In tijden van dure bouwmaterialen en hoge energieprijzen zijn premies mooi meegenomen voor wie gaat bouwen of renoveren. Al durft daar wel geregeld iets aan te veranderen. En dat is ook dit jaar niet anders. Bouwsite Livios zet alvast vier veranderingen op een rij vanaf deze maand. -
PREMIUM
Vishandel Dedeystere koopt bakkerij Linda zodat klanten weer in de buurt kunnen parkeren: “Of we het centrum verlaten? Deels wel, ja”
Vishandel Dedeystere in de Tolpoortstraat, bekend in heel Deinze, heeft bakkerij Linda in de Dorpsstraat in Astene — één van de bekendste in de streek — gekocht. Niet om er zelf brood en dergelijke te verkopen, wel als nieuwe uitvalsbasis voor de vishandel zelf. Of dat dan ook betekent dat Dedeystere de huidige stek in het centrum zal verlaten, wil zaakvoerder Johan echter niet gezegd hebben. “We bekijken onze opties.”Deinze -
-
PREMIUM
LEVENSVERHAAL. Maggie (30) stierf op de oevers van een Argentijns meer: “Toen onze dochter op reis vertrok, zag ze er zó gelukkig uit”
“We zijn blij dat onze lieve en moedige Maggie nog haar droom heeft verwezenlijkt.” Een kleine maand geleden kregen Wioletta en Krzysztof Kiraga uit Zulte het nieuws dat ouders nooit zouden mogen horen. Hun 30-jarige dochter kwam om het leven bij een tragisch ongeluk in het zuiden van Argentinië. Voor het eerst lucht moeder Wioletta haar hart. Over de noodlottige aanloop naar de afschuwelijke gebeurtenis. En over hun liefde voor Maggie. “We weten dat dit voor haar niet het einde is, maar slechts een nieuw begin.”Zulte -
PREMIUM
Nieuw woonzorgcentrum Mariaburcht reikt ook hand naar de buurt: “Het omliggende park en onze bistro zijn voor iedereen toegankelijk
De bewoners kunnen al sinds de jaarwissel wennen aan hun nieuwe woonst, maar nu is het vernieuwde woonzorgcentrum Mariaburcht ook officieel ingehuldigd. De voorbije twee jaar verrees een nieuwbouw naast de oude locatie, met niet alleen ruimere kamers voor de senioren, maar ook een bistro en park die voor iedereen toegankelijk zijn.Dentergem -
Livios
“Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem. -
Deinze vangt 264 Oekraïense vluchtelingen op: “We nodigen hen uit om de tijdelijke verblijfsvergunning te verlengen”
In totaal kregen 66.648 Oekraïners sinds maart 2022 het statuut van tijdelijke bescherming in ons land. In Deinze worden 264 vluchtelingen opgevangen. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole De Moor (CD&V) bezocht vrijdag de dienst burgerzaken van Deinze om te kijken hoe men daar de opvang aanpakt.Deinze