Roland Wieme in het atelier van Molenbouw Wieme in Zulte, aan het werk aan een molenwiek.
Volledig scherm
PREMIUM
Roland Wieme in het atelier van Molenbouw Wieme in Zulte, aan het werk aan een molenwiek. © RV

Afscheid van een van de laatste molenbouwers van het land: Roland Wieme (79) overleden aan coronavirus

Petegem/Zulte/RuiseledeDe Vlaamse molenwereld is een monument van vlees en bloed kwijt. Als een van de laatste ambachtelijke molenbouwers van ons land ontfermde Roland Wieme (79) zich over tientallen oude windmolens in Oost- en West-Vlaanderen. De stichter van Molenbouw Wieme verloor donderdag de strijd tegen het coronavirus in het AZ Sint-Vincentius in Deinze. Hij was veertien jaar toen hij thuis in de tuin zijn eerste molen bouwde. 65 jaar later is zijn vakmanschap overal in Vlaanderen te bewonderen.

 1. Stad Deinze opgelicht met vervalste factuur in bouwdossier cc Leietheater

  Oplichters maken stad Deinze 376.274 euro armer in bouwdos­sier

  De stad Deinze is het slachtoffer geworden van oplichting door derden. Voor de bouw van het toekomstig cultureel centrum Leietheater werd een valse factuur van 376.274,45 euro betaald aan een criminele organisatie. De feiten dateren van het voorjaar en het parket is met een gerechtelijk onderzoek bezig. “We hebben er alle vertrouwen in dat we ons geld gaan terugzien. De bouw van het Leietheater komt door het dossier niet in het gedrang”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).
 2. Bootracers Xavier (59) en Jeroen (33) wonnen al EK en zetten nu hun sport in de kijker tijdens teamdag: “In deze sport moet je soms MacGyver zijn”
  Deinze/Vinderhoute

  Bootracers Xavier (59) en Jeroen (33) wonnen al EK en zetten nu hun sport in de kijker tijdens teamdag: “In deze sport moet je soms MacGyver zijn”

  Xavier Derille uit Deinze en Jeroen Haverbeke uit Vinderhoute vormen samen het Puma Racing Team. Het duo won in oktober vorig jaar het Europees kampioenschap offshore voor motorboten en eind juni nemen ze deel aan het WK in Oostende. Om hun sport wat meer bekendheid te geven organiseren ze op zaterdag 28 mei een teamdag in Deinze. “Het belangrijkste in deze sport? Uitvaren zonder te crashen”, klinkt het.