Kurt Burgelman sluit de Evergemse Gentse Feesten af in zaal De Burggrave.
Volledig scherm
PREMIUM
Kurt Burgelman sluit de Evergemse Gentse Feesten af in zaal De Burggrave. © Wannes Nimmegeers

5 x uit dit weekend in Deinze en het Meetjesland: van Ketnet Zomerzoektocht tot bronstige reeën spotten

Deinze/MeetjeslandEen jazzy zondagmiddag, een actieve kindernamiddag of reeën spotten in de natuur? Op zaterdag 24 en zondag 25 juli kan het allemaal in de regio Deinze en Meetjesland. Er is van alles te doen en om je te helpen kiezen, maakten we een overzicht met een vijftal tips voor het weeekend.

 1. Drie Nevelaars in canon Nederlandstalige literatuur
  Nevele

  Drie Nevelaars in canon Nederlands­ta­li­ge literatuur

  In de nieuwe canon van de Nederlandstalige literatuur prijken drie auteurs uit de regio Nevele. Cyriel Buysse staat op de 45ste plaats, Virginie Loveling op de 69ste en Erwin Mortier werd nog net als honderdste gerangschikt. Buysse en Loveling brachten een groot deel van hun jeugd door in Nevele en Erwin Mortier in Hansbeke. “Het is toch opvallend dat drie van de honderd auteurs uit het Land van Nevele komen”, zegt Stefaan De Groote van de gelijknamige heemkundige kring. Er werd ook een lijst met werken opgesteld. Voor Buysse schuift men ‘Tantes’ naar voor en bij Loveling ‘het Revolverschot’. Tweeduizend mensen werkten eraan mee. Mede-initiatiefneemster Lieke Van Deinsen van de KULeuven ziet het niet zozeer als iets dat in steen is gebeiteld, maar als een discussiestuk. Een eerdere dergelijke canon dateert van 2002.”
 1. ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt
  TV
  2

  ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt

  ‘Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ wordt gruwelijk goed bekeken op Netflix. De controversiële tiendelige reeks over de Amerikaanse lustmoordenaar/kannibaal die tussen 1978 en 1991 zeventien jongens en jonge mannen om het leven bracht, kende volgens de streamingzender het beste debuut ooit én krijgt deze week een toemaatje in de vorm van een driedelige docu. Dat true crime vermengd met tv-drama massaal veel belangstelling lokt, is een fenomeen waar veel verdeeldheid rond bestaat. Maar indien het primitieve, instinctieve deel van uw psyche hongerig blijft naar meer, dan zijn er genoeg seriemoordenaarverhalen om de rest van het jaar mee op te vullen.
 2. Deelnemers Levensloop Deinze wandelen en lopen 24 uur aan één stuk tegen kanker: “Deze ziekte gaat ook niet slapen”
  Deinze

  Deelnemers Levensloop Deinze wandelen en lopen 24 uur aan één stuk tegen kanker: “Deze ziekte gaat ook niet slapen”

  Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar dit weekend is het zover: de eerste volwaardige editie van Levensloop Deinze. Van zaterdag 8 oktober om 15 uur tot zondag 9 oktober om 15 uur zullen honderden mensen samen wandelen, lopen of tennissen en padellen ten voordele van de Stichting tegen Kanker. Zaterdagavond om 20 uur wordt het evenement stilgelegd voor een kaarsenceremonie. “Dit wordt een mooi en emotioneel moment.”
 3. Pannenkoeken en lezingen brengen 3.125 euro op voor armoedeverenigingen
  Deinze

  Pannenkoe­ken en lezingen brengen 3.125 euro op voor armoedever­e­ni­gin­gen

  Naar aanleiding van de jaarlijkse Wereldarmoededag organiseerde de stad Deinze in het najaar van 2021 diverse acties. Zo organiseerde de dienst Kinderopvang een pannenkoekenverkoop die 2.234,25 euro in het laadje bracht. De bibliotheek organiseerde drie lezingen waarin het thema armoede centraal stond. De opbrengst hiervan bedroeg 891 euro. De opbrengst werd verdeeld onder de drie armoedeverenigingen die in Deinze actief zijn: het Contactcentrum Deinze, De Regenboog in Deinze en Welzijnsschakels De Zonnebloem in Nevele. Elke organisatie ontving 1.041,75 euro waarmee zij voedselpakketten kunnen voorzien en activiteiten kunnen organiseren voor kwetsbare personen.