1. REEKS UITSTERVEND RAS. Pottenbakker Paul Van Gompel (69) uit Meigem: “Tijdens het klei draaien kom ik duizend vormen tegen”
  PREMIUM
  Deinze

  REEKS UITSTER­VEND RAS. Pottenbak­ker Paul Van Gompel (69) uit Meigem: “Tijdens het klei draaien kom ik duizend vormen tegen”

  Pottenbakken zit in de lift, maar de ambachtslui die om den brode bakken, zijn schaars. In Meigem, een klein dorpje bij Deinze, laat Paul Van Gompel al sinds 1976 het klei draaien en zijn werkjes, van mosterdpotten tot unieke decoratiestukken, vind je in menig huiskamer terug. “Ik ben ondertussen met pensioen, maar draai nog bijna elke dag. Ik moet nog zoveel bijleren”, zegt Paul. Lees meer verhalen over uitstervende beroepen in ons dossier.
 2. 600 kilometer in zeven dagen? Loopdroom Olivier Verhaege (41) spat uiteen: “Loopverbod door ontsteking. Maar ik doe het traject op de fiets”
  PREMIUM
  Zomergem

  600 kilometer in zeven dagen? Loopdroom Olivier Verhaege (41) spat uiteen: “Loopverbod door ontsteking. Maar ik doe het traject op de fiets”

  Olivier Verhaege (41) uit Zomergem, deelgemeente van Lievegem, moet zijn loopuitdaging stoppen. Hij zou deze week 600 kilometer lopen, op amper zeven dagen tijd. Goed voor twee marathons per dag. Maar dinsdag viel hij uit met een onverklaarbare ontsteking op het onderbeen. “Ik zou dit doen voor het goede doel, en OverKop rekent op mij. Dus we doen het dan maar op de fiets”, klinkt het zwaar ontgoocheld.
 1. Deinze haalt volgend jaar Europees Schutterstreffen binnen, en gaat voor nog meer grote events: “Boost voor horeca in onze stad en ver daarbuiten”
  PREMIUM
  Deinze

  Deinze haalt volgend jaar Europees Schutters­tref­fen binnen, en gaat voor nog meer grote events: “Boost voor horeca in onze stad en ver daarbuiten”

  Deinze wil volgend jaar gaan voor een zomer vol grote evenementen. Naast de Deinse Feesten en de Balloonmeeting, is er in 2022 ook de vijfjaarlijkse Canteclaerstoet. En daar komt eind augustus volgend jaar ook nog eens het Europees Schutterstreffen bij. Dat moet 25.000 bezoekers naar Deinze lokken. Om dat te vieren werd maandag alvast een ruiterstandbeeld in de stad geplaatst. Wij waren erbij.
 2. Vlaamse Marilyn (31) pent dagboek over lockdown in Spaans appartement: “Wekenlang mijn doodzieke papa niet kunnen bezoeken, dat was hard”
  PREMIUM
  Deinze

  Vlaamse Marilyn (31) pent dagboek over lockdown in Spaans apparte­ment: “Wekenlang mijn doodzieke papa niet kunnen bezoeken, dat was hard”

  Tot maart vorig jaar leefde de uit Deinze afkomstige Marilyn Bultinck (31) een dynamisch leven binnen de toeristische sector, maar dat leven kwam abrupt tot stilstand, toen ze met haar Italiaanse vriend Andrea vast kwam te zitten in een klein appartement aan de Spaanse Costa de Sol. In haar debuutroman ‘Een jaar zonder lente’ schrijft Marilyn over die 65 bizarre dagen in strenge lockdown. “Die periode was de ultieme relatietest”, zegt Marilyn.
 3. Driejaarlijks ruitertornooi strijkt komend weekend neer in Aarsele: “De goesting om te rijden voor publiek is groot”
  Aarsele

  Driejaar­lijks ruitertor­nooi strijkt komend weekend neer in Aarsele: “De goesting om te rijden voor publiek is groot”

  Corona blijft het sociale leven beïnvloeden, maar de Poelbergruiters uit Tielt en ponyclub De Leieruiters uit Oeselgem laten zich daardoor niet tegenhouden. Op zaterdag 7 en zondag 8 augustus pakken ze opnieuw uit met hun grote driejaarlijkse pony- en paardentornooi. “Tuurlijk hebben we getwijfeld. Maar als iedereen uitstelt, dan is er helemaal niets meer te doen.”
 1. Dirk (66) en Annie (64) al jaren in de bres voor Indisch geboortedorp van adoptiedochter Niki (36): “Het is geleden van april 2019 dat we haar familie bezochten en we missen hen enorm”
  PREMIUM
  Deinze

  Dirk (66) en Annie (64) al jaren in de bres voor Indisch geboorte­dorp van adoptie­doch­ter Niki (36): “Het is geleden van april 2019 dat we haar familie bezochten en we missen hen enorm”

  Sinds ze de familie van hun adoptiedochter Niki (36) terugvonden, steunen Dirk Lootens (66) en Annie Nijs (64) uit Deinze het Indische bergdorpje Rangaroon. Ze zwengelen er de werkgelegenheid aan door onder andere een trekkershut voor toeristen te bouwen. “Niki’s mama overleed twee maanden voor ons eerste bezoek, maar met haar papa, broer en zussen is er een heel goed contact”, zegt Dirk, die samen met Annie en Niki thuis een zomerterras organiseert ten voordele van Rangaroon.
 2. Op reis en test nodig? Contacteer uw huisarts, het testcentrum in Sint-Martens-Latem of het ziekenhuis van Deinze
  PREMIUM
  Deinze/Zulte/Sint-Martens-Latem/Nazareth/De Pinte

  Op reis en test nodig? Contacteer uw huisarts, het testcen­trum in Sint-Mar­tens-La­tem of het ziekenhuis van Deinze

  Wie een reis naar het buitenland gepland heeft, die heeft recht op twee gratis coronatests. Voor de inwoners van Eerstelijnszone Schelde en Leie zijn er drie mogelijkheden om zo’n test te laten uitvoeren: bij de huisarts, in het testcentrum in Sint-Martens-Latem of in het AZ Sint-Vincentius in Deinze. Indien het nodig zou zijn, kan men ook in het testcentrum in Oudenaarde terecht.
 1. Dit Airbnb-adresje moet je gezien hebben: Olivier (40) en Karen (30) nodigen toeristen uit in Leievilla met binnenzwembad, plezierboot en buitensauna
  Astene/Deinze

  Dit Airbnb-adres­je moet je gezien hebben: Olivier (40) en Karen (30) nodigen toeristen uit in Leievilla met binnenzwem­bad, plezier­boot en buitensau­na

  Ook voor een staycation mag de sky the limit zijn. In Astene (Deinze) kan je via Airbnb een vakantie boeken in de Leievilla, het huis naast het bekende restaurant Halifax, met hetzelfde magnifieke en bekroonde uitzicht op de Leie als grootste troef. “We zetten zoveel mogelijk in op het Leietoerisme”, zegt reisexpert Olivier Van De Vijver (40), die de villa aankocht met zijn partner Karen Van de Weghe (30).
 1. Veel tijd in de zomervakantie? Huur eens... een grote LEGO-set: “Pak goedkoper én het neemt minder plaats in”
  PREMIUM
  Astene/Deinze

  Veel tijd in de zomervakan­tie? Huur eens... een grote LEGO-set: “Pak goedkoper én het neemt minder plaats in”

  Veel LEGO-fanaten dromen ervan om de Millennium Falcon van Star Wars of het Harry Potter-kasteel te bouwen, maar deze gigantische sets zijn peperduur en eenmaal gebouwd, nemen ze nogal veel plaats in. Jean Ryckebosch (43) uit Astene (Deinze) heeft de ideale oplossing. Met Brickmonster verhuurt hij de sets voor een prikje. “Het grootste plezier beleef je toch aan het bouwen zelf", zegt Jean.
 2. PORTRET. Dame van de miljoenen dopjes Denise De Boever overleden: “Haar inzet voor slechtzienden was bewonderenswaardig”
  PREMIUM
  Deinze

  PORTRET. Dame van de miljoenen dopjes Denise De Boever overleden: “Haar inzet voor slechtzien­den was bewonde­rens­waar­dig”

  Denise De Boever, de vrouw uit Deinze die miljoenen plastic dopjes inzamelde voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden, is overleden. Ze was zelf slechtziend, maar dat belette haar niet om zich meer dan vijftien jaar in te zetten voor haar lotgenoten. Ze kreeg zelfs Google zover om de zoekfunctie aan te passen aan mensen met een visuele beperking. Zaterdag verloor Denise de strijd tegen kanker. Ze werd 68 jaar.