AFP
Volledig scherm
© AFP

Zware naschok brengt drie kerncentrales in de problemen

UpdateDe zware naschok van gisteren heeft opnieuw geleid tot onveilige situaties in drie kerncentrales in Japan. In de centrale van Onagawa ontstonden er lekken in onder meer twee baden met gebruikte splijtstofstaven en de centrale verloor ook twee van haar drie stroombronnen. De koeling van alle drie de reactoren en drie baden met gebruikte splijtstofstaven is nu afhankelijk van één generator. In de reactorgebouwen is vergoogde straling gemeten. Ook de centrales van Higashidori en Rokkasho draaiden een tijdlang op één noodgenerator.

 1. Geheim Amerikaans rapport: "Probleem Fukushima dreigt eindeloos aan te slepen"
  Update

  Geheim Amerikaans rapport: "Probleem Fukushima dreigt eindeloos aan te slepen"

  Uit een "vertrouwelijk" rapport van de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission over de nucleaire ramp in Fukushima dat de New York Times kon inkijken, blijkt dat de Amerikanen niet optimistisch zijn over de situatie in de centrale. Het rapport is ook erg kritisch over de Japanse aanpak. Die heeft volgens de Amerikanen geleid tot nieuwe, bijzonder ernstige problemen die "eindeloos dreigen aan te slepen". Ondertussen is uitgekomen dat de task force van de overheid die zich bezighoudt met de nucleaire crisis in Fukushima geknoeid heeft met het logboek van wat er zich in de centrale afspeelt. En het fameuze lek, waaruit 7.000 liter hoogradioactief water direct in zee liep, is gisteren niet echt gestopt: blijkt nu dat dat water ergens anders wegloopt, en uitbater Tepco vindt niet waar. Regeringswoordvoerder Yukio Edano heeft vandaag gezegd dat de overheid toch ernstig overweegt om de evacuatiezone rond de rampcentrale uit te breiden. "De bestaande richtlijnen gaan uit van een korte termijn-blootstelling aan straling, en niet met een blootstelling over een langere termijn", geeft Edano toe.
 2. Groot tekort aan huishoudhulpen: zoveel kan je verdienen
  Jobat.be

  Groot tekort aan huishoud­hul­pen: zoveel kan je verdienen

  De heropleving van de economie laat zich duidelijk merken in de vele vacatures. Eind juni piekte dat aantal op maar liefst 172.437, één vijfde meer dan een maand geleden en het hoogste aantal in 10 jaar tijd. De grootste vraag is die naar schoonmakers, vooral aan huis, volgens het systeem van dienstencheques. Maar wat houdt zo’n job precies in? Hoeveel verdien je? En wat zijn de voor-en nadelen? Jobat.be vroeg het aan dienstenchequebedrijf Tempo-Team @home.