'Zesde basissmaak' verklaart waarom jij zo graag brood en pasta eet
Ook dol op pasta, brood en aardappelen, alle koolhydraatarme hypes ten spijt? Volgens een studie van Oregon State University heeft dat alles te maken met een nieuw ontdekte zesde basissmaak, naast zout, zoet, zuur, bitter en umami. "Starchy" doopten zij de nieuwkomer, wat zich in het Nederlands laat vertalen als het net iets minder catchy "zetmeelrijk".
Delen per e-mail
Proefpersonen identificeerden zetmeel als een "bloemige smaak".
De basissmaken zoet, zuur, bitter en zout kennen we allemaal. Enkele jaren geleden werd daar de iets abstractere smaak "umami" aan toegevoegd, Japans voor 'hartig'. En nu maakt ook "zetmeelrijk" een kans om een plek in het lijstje met basissmaken te veroveren.
Proeven wat je eet
Amerikaanse wetenschappers van de Oregon State University werpen op dat producten als pasta, brood en aardappelen tot de zesde smaakcategorie "zetmeelrijk" horen. Lang werd aangenomen dat je complexe koolhydraten zoals zetmeel niet kan proeven, maar volgens onderzoeker Juyun Lim is dat onzin. "Elke eetcultuur kent complexe koolhydraten. Het idee dat we niet zouden kunnen proeven wat we eten, slaat nergens op."
Complexe versus enkelvoudige suikers
Om te begrijpen hoe de wetenschappers tot deze conclusie kwamen, moeten we even inzoomen op de chemische structuur van verschillende voedingsstoffen. Complexe koolhydraten - zoals zetmeel - bestaan uit lange ketens suikermoleculen. Bij het kauwen breekt ons speeksel die af tot kortere ketens en enkelvoudige suikers. Wetenschappers veronderstelden lange dat we zetmeel niet apart kunnen proeven als smaak, maar experimenten van Juyun Lim en zijn collega's wijzen nu op het tegendeel. Proefpersonen identificeerden vloeibare oplossingen van zetmeelrijke producten zoals brood, pasta, aardappelen en graanproducten in de mond door hun 'bloemige smaak'. Ook wanneer de wetenschappers de receptoren op de tong die zoet herkennen uitschakelden bij de proefpersonen, bleven de ze deze bloemige smaak proeven.
Brood met chocolade
Juyun Lim en zijn collega's vermoeden daardoor dat het niet de enkelvoudige suikers zijn die ons naar brood en pasta doen grijpen, maar de smaak van het complexe koolhydraat zelf, namelijk zetmeel. "Suiker smaakt lekker op korte termijn. Maar als je bijvoorbeeld chocolade en brood krijgt voorgeschoteld, zal je in verhouding meer van het brood eten. Dat kies je voor zetmeel als hoofdproduct en chocolade als bijproduct."
Drang naar brood en pasta verklaard
Toch voldoet zetmeel nog niet aan alle criteria om als basissmaak gezien te worden. Daarvoor moeten de onderzoekers nog de specifieke receptoren voor zetmeel op de tong weten te identificeren. Wel vermoeden ze dat door deze ontdekking kan verklaard worden waarom we trek hebben in koolhydraten, wat volgens hen niet samenhangt met een drang naar suiker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NINA tipt: op deze plekken eet je de beste ijsjes
Dit heerlijke weertje schreeuwt om terrasjes doen, en wie weet zelfs een ijsje. Want hoe kan je beter van die zonnige dagen genieten dan met een lekker bolletje of twee? Wij legden ons oor te luisteren en verzamelden de favoriete Vlaamse ijsadresjes van onze redactie. -
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Dit hebben de 5 gezondste diëten ter wereld gemeen
De mediterrane keuken wordt vaak als voorbeeld genoemd van een gezond eetpatroon, en ook Aziaten worden geprezen om hun voedzame dieet. Maar wat is de gemeenschappelijke factor in de vijf gezondste eetpatronen ter wereld? Voedingsdeskundige en celebrity trainer Harley Pasternak uit Canada zocht het uit voor zijn boek The 5 Factor World Diet en kwam tot verrassende conclusies. -
-
Meer loon doet niet harder werken, maar dit wel
Werknemers die meer loon krijgen, zijn daarom niet geneigd en gemotiveerd om harder te werken. Volgens onderzoeker Dan Ariely, die het boek 'Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivation' schreef, zijn complimenten van de werkgever en ... pizza veel effectiever om mensen harder te doen werken. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt.