'Zesde basissmaak' verklaart waarom jij zo graag brood en pasta eet
Ook dol op pasta, brood en aardappelen, alle koolhydraatarme hypes ten spijt? Volgens een studie van Oregon State University heeft dat alles te maken met een nieuw ontdekte zesde basissmaak, naast zout, zoet, zuur, bitter en umami. "Starchy" doopten zij de nieuwkomer, wat zich in het Nederlands laat vertalen als het net iets minder catchy "zetmeelrijk".
Delen per e-mail
Proefpersonen identificeerden zetmeel als een "bloemige smaak".
De basissmaken zoet, zuur, bitter en zout kennen we allemaal. Enkele jaren geleden werd daar de iets abstractere smaak "umami" aan toegevoegd, Japans voor 'hartig'. En nu maakt ook "zetmeelrijk" een kans om een plek in het lijstje met basissmaken te veroveren.
Proeven wat je eet
Amerikaanse wetenschappers van de Oregon State University werpen op dat producten als pasta, brood en aardappelen tot de zesde smaakcategorie "zetmeelrijk" horen. Lang werd aangenomen dat je complexe koolhydraten zoals zetmeel niet kan proeven, maar volgens onderzoeker Juyun Lim is dat onzin. "Elke eetcultuur kent complexe koolhydraten. Het idee dat we niet zouden kunnen proeven wat we eten, slaat nergens op."
Complexe versus enkelvoudige suikers
Om te begrijpen hoe de wetenschappers tot deze conclusie kwamen, moeten we even inzoomen op de chemische structuur van verschillende voedingsstoffen. Complexe koolhydraten - zoals zetmeel - bestaan uit lange ketens suikermoleculen. Bij het kauwen breekt ons speeksel die af tot kortere ketens en enkelvoudige suikers. Wetenschappers veronderstelden lange dat we zetmeel niet apart kunnen proeven als smaak, maar experimenten van Juyun Lim en zijn collega's wijzen nu op het tegendeel. Proefpersonen identificeerden vloeibare oplossingen van zetmeelrijke producten zoals brood, pasta, aardappelen en graanproducten in de mond door hun 'bloemige smaak'. Ook wanneer de wetenschappers de receptoren op de tong die zoet herkennen uitschakelden bij de proefpersonen, bleven de ze deze bloemige smaak proeven.
Brood met chocolade
Juyun Lim en zijn collega's vermoeden daardoor dat het niet de enkelvoudige suikers zijn die ons naar brood en pasta doen grijpen, maar de smaak van het complexe koolhydraat zelf, namelijk zetmeel. "Suiker smaakt lekker op korte termijn. Maar als je bijvoorbeeld chocolade en brood krijgt voorgeschoteld, zal je in verhouding meer van het brood eten. Dat kies je voor zetmeel als hoofdproduct en chocolade als bijproduct."
Drang naar brood en pasta verklaard
Toch voldoet zetmeel nog niet aan alle criteria om als basissmaak gezien te worden. Daarvoor moeten de onderzoekers nog de specifieke receptoren voor zetmeel op de tong weten te identificeren. Wel vermoeden ze dat door deze ontdekking kan verklaard worden waarom we trek hebben in koolhydraten, wat volgens hen niet samenhangt met een drang naar suiker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe. -
Dit hebben de 5 gezondste diëten ter wereld gemeen
De mediterrane keuken wordt vaak als voorbeeld genoemd van een gezond eetpatroon, en ook Aziaten worden geprezen om hun voedzame dieet. Maar wat is de gemeenschappelijke factor in de vijf gezondste eetpatronen ter wereld? Voedingsdeskundige en celebrity trainer Harley Pasternak uit Canada zocht het uit voor zijn boek The 5 Factor World Diet en kwam tot verrassende conclusies. -
NINA tipt: op deze plekken eet je de beste ijsjes
Dit heerlijke weertje schreeuwt om terrasjes doen, en wie weet zelfs een ijsje. Want hoe kan je beter van die zonnige dagen genieten dan met een lekker bolletje of twee? Wij legden ons oor te luisteren en verzamelden de favoriete Vlaamse ijsadresjes van onze redactie. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje. -
Meer loon doet niet harder werken, maar dit wel
Werknemers die meer loon krijgen, zijn daarom niet geneigd en gemotiveerd om harder te werken. Volgens onderzoeker Dan Ariely, die het boek 'Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivation' schreef, zijn complimenten van de werkgever en ... pizza veel effectiever om mensen harder te doen werken.