Volledig scherm
© UNKNOWN

Zaventem schrapt 14 vluchten door aswolk, Europa al 500

UpdateLuchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft ook beslist zijn vluchten van vanavond naar Stockholm, Gothenburg, Hamburg, Kopenhagen en Oslo te schrappen door de aswolk afkomstig van de IJslandse vulkaan Grímsvötn. "We nemen het zekere voor het onzekere", zegt woordvoerder Geert Sciot. De vluchten vanuit de vijf bestemmingen naar Brussel van woensdagochtend zijn ook geschrapt. De aswolk hangt boven of in de buurt van de betrokken luchthavens. Volgens de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol zijn vandaag zo'n vijfhonderd vluchten geannuleerd op een totaal van ongeveer 29.000 vluchten die in de planning stonden.

 1. IJslandse vulkaan Grimsvötn blijft veel as spuwen
  Update

  IJslandse vulkaan Grimsvötn blijft veel as spuwen

  De IJslandse vulkaan Grimsvötn, die zaterdag tot uitbarsting kwam, blijft veel as spuwen die nu neerkomt op een groot gedeelte van het eiland en zelfs de hoofdstad Reykjavik heeft bereikt, op 400 kilometer van de krater van de vulkaan. Dat hebben de meteorologische diensten gemeld. De hoogtewind waait nog steeds noordwaarts, waardoor er een beperkte dreiging is voor het Europese luchtverkeer. De aswolk zal tot eind deze week weinig of geen problemen opleveren voor België. Dat stelt weerman David Dehenauw van het KMI op basis van de laatste voorspellingen. De IJslandse luchtvaartautoriteit hoopt intussen de belangrijkste luchthaven van het land weer te kunnen openen.
 2. Toestel Ryanair vliegt zogezegd veilig door aswolk

  Toestel Ryanair vliegt zogezegd veilig door aswolk

  Ryanair roept op om vluchten boven Schotland, die zijn stilgelegd vanwege de aswolk afkomstig van de IJslandse vulkaan Grimsvötn, te hervatten. Naar eigen zeggen zou een vliegtuig van de Ierse luchtvaartmaatschappij tijdens een testvlucht door een gebied met hoge asconcentratie boven het Schotse luchtruim zijn gevlogen. Het toestel kwam er ongeschonden uit en dus vormt de aswolk volgens de prijsvechter geen enkel veiligheidsrisico. Al zou volgens radarbeelden van de Britse luchtvaartautoriteiten geen enkele testvlucht van de lagekostenmaatschappij in dat gebied hebben plaatsgevonden.
 1. Zoo in Denemarken nodigt kerstman uit in glazen bubbel
  Play

  Zoo in Denemarken nodigt kerstman uit in glazen bubbel

 2. Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered
  Play

  Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered