REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Vader van Aylan overleefde drama: "Hij heeft nog maar één wens: naast zijn vrouw en zonen begraven worden"

UpdateHet jongetje dat gisteren aanspoelde op het strand van het Turkse Bodrum, vluchtte met zijn ouders voor de oorlog in zijn thuisland Syrië. Maar in plaats van veiligheid vond hij de dood. Ook zijn moeder en zijn vijfjarig broertje Galip zijn verdronken. Vader Abdullah, die met zijn gezin naar Canada wilde emigreren, heeft volgens zijn zus nog maar één wens: "Terugkeren naar Kobane met zijn dode vrouw en zonen, ze begraven en naast hen begraven worden".

 1. Ook deze foto's van kinderen in nood schokten de wereld

  Ook deze foto's van kinderen in nood schokten de wereld

  Een dood jongetje is vandaag het gezicht geworden van alle bootvluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Een fotograaf zag de peuter liggen in de branding bij Bodrum in Turkije. Eerst op zijn buik, gekleed in een rood T-shirt en korte broek. Daarna in de armen van een hulpverlener. De foto's gaan de wereld rond en lokken onmacht, hartzeer, maar ook woede uit. Boosheid omwille van de gruwelijke en mensonterende omstandigheden waaraan vluchtelingen, en dus ook jonge kinderen, worden blootgesteld. Kinderen zijn vaker het gezicht van leed, oorlog, honger en geweld in deze wereld. Dat bewijzen andere zielroerende foto's van kleintjes die in het verleden wereldwijd naar de keel grepen.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 1. Geschokt door de beelden? Dit kan jij doen om vluchtelingen te helpen

  Geschokt door de beelden? Dit kan jij doen om vluchtelin­gen te helpen

  Honderdduizenden mensen die proberen om Europa te bereiken, kinderen die verdrinken in de Middellandse Zee, vluchtelingen die uit elkaar geslagen worden met de wapenstok. De beelden zijn zó schrijnend dat Vlamingen massaal hulp willen bieden. En dus overspoelen ze hulporganisaties als het Rode Kruis met de vraag hoé ze dat kunnen doen. Wat alvast géén goed idee is, is zelf een vluchteling in huis nemen. Dit zijn tien manieren waarop je wél kan helpen.