President Donald Trump en zijn topadviseur Steven Bannon.
Volledig scherm
President Donald Trump en zijn topadviseur Steven Bannon. © AFP

Trumps chefstrateeg Bannon: "Binnen vijf tot tien jaar zijn we in oorlog met China"

Verenigde StatenDonald Trumps topadviseur en chefstrateeg Steve Bannon, voormalig hoofdredacteur van de radicaalconservatieve nieuwssite Breitbart News, meent dat de Verenigde Staten binnen enkele jaren ten oorlog zullen trekken tegen China. Nu de 'speciale adviseur' ongeziene macht krijgt binnen het Witte Huis, komen de uitspraken die hij deed tijdens zijn radioshow op Breitbart opnieuw onder de aandacht.

  1. Michael Moore: "Donald Trump is volop staatsgreep aan het plegen"

    Michael Moore: "Donald Trump is volop staats­greep aan het plegen"

    Wars van alle peilingen durfde hij voorspellen dat niet Hillary Clinton maar Donald Trump de presidentsverkiezingen zou winnen. Toen iedereen tijdens de overgangsperiode nog meende dat de soep niet zo heet zou gegeten worden als ze wordt opgediend, waarschuwde hij dat Trump écht die grensmuur tegen Mexicaanse migranten zou bouwen en dat hij een moslimban zou invoeren. Nu stelt documentairemaker en politiek commentator Michael Moore onomwonden dat Donald Trump bezig is met een staatsgreep maar dat dit besef nog niet is doorgedrongen in de VS. Het ontslag van waarnemend justitieminister Sally Yates en Trumps boodschap aan de diplomaten die zijn moslimban aanvechten - "als het jullie niet zint, neem dan ontslag" - zijn op zijn minst aanleiding tot ongerustheid.
  2. Man die media als politieke tegenstanders ziet krijgt toegang tot Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad

    Man die media als politieke tegenstan­ders ziet krijgt toegang tot Amerikaan­se Nationale Veilig­heids­raad

    De Amerikaanse president Donald Trump gaat zijn Nationale Veiligheidsraad verregaand herstructureren. Op die manier zou onder andere zijn chefstrateeg Stephen Bannon in de toekomst toegang krijgen tot alle zittingen van het orgaan. Dat heeft het Witte Huis meegedeeld op haar website. De Nationale Veiligheidsraad is een adviserend orgaan en bepaalt in belangrijke mate mee het buitenland- en veiligheidsbeleid van de Verenigde Staten.