Trump adviseurs Kellyanne Conway, die eerder deze week verkondigde dat het Witte Huis 'alternatieve feiten' biedt, en Steve Bannon.
Volledig scherm
Trump adviseurs Kellyanne Conway, die eerder deze week verkondigde dat het Witte Huis 'alternatieve feiten' biedt, en Steve Bannon. © AP

Topadviseur Trump: "Media zijn oppositiepartij en moeten zwijgen"

De media zijn de "oppositiepartij" en "zouden hun mond moeten houden". Dat heeft de topstrateeg van de Amerikaanse president Donald Trump, Steve Bannon, verklaard aan de krant New York Times. Volgens Bannon, de vroegere hoofdredacteur van de rechtse nieuwssite Breitbart News, werden de media "vernederd" door een onverwachte verkiezingsuitslag.

  1. Wie is die Sean Spicer, Trumps woordvoerder met getrokken zwaard?

    Wie is die Sean Spicer, Trumps woordvoer­der met getrokken zwaard?

    Sean Spicer zette tijdens zijn eerste, felgekruide persconferentie als woordvoerder van de nieuwe president Donald Trump meteen de toon. Hij koos resoluut voor de aanval tegen het mediagild: géén vragen, veel aantoonbare leugens. De 45-jarige Spicer maakte carrière in het Amerikaanse leger en is strijdvaardig, competitief en direct. De dag voor de verkiezingen toonde hij trots zijn Star Wars-sokken op Instagram. Een portret van deze nu al omstreden 'woordvoerder met getrokken zwaard'.
  2. Trumps 'alternatieve feiten' doen verkoop George Orwells '1984' pieken

    Trumps 'alternatie­ve feiten' doen verkoop George Orwells '1984' pieken

    De manier waarop Donald Trump en zijn entourage de waarheid omtrent de omvang van het publiek bij zijn inauguratie naar hun hand zetten, roept bij velen herinneringen op aan het wereldbeeld dat George Orwell schetste in '1984', zijn roman uit 1949 rond het totalitaire regime en de alziende 'Big Brother'. Sinds Trumps adviseur de term 'alternatieve feiten' in de mond nam, is de verkoop van de literatuurklassieker enorm toegenomen.