Parijzenaars betreuren de gebeurtenissen van afgelopen nacht op de Place de la République.
Volledig scherm
Parijzenaars betreuren de gebeurtenissen van afgelopen nacht op de Place de la République. © AP

Teruglezen: onderzoek naar daders volop aan de gang


- 129 dodelijke slachtoffers. 352 gewonden, 99 in kritieke toestand
- 7 terroristen gedood, 6 bliezen zichzelf op
- Anderen mogelijk nog voortvluchtig 
- Drie Belgen zijn omgekomen
- IS eist de verantwoordelijkheid voor de aanslagen officieel op
- Hollande spreekt van een "oorlogsdaad"
- België: versterkte veiligheidsmaatregelen, huiszoekingen en arrestaties in Molenbeek
- De identiteit van 1 dader bevestigd: Ismaël Omar Mostefaï
- Servische krant beweert dat 25-jarige Ahmad Almuhammad een 2de dader is

Nabeschouwing

De dag na de verschillende aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs wordt de omvang van het terreur duidelijk. Bij aanslagen op straat zijn tientallen mensen om het leven gekomen, daarnaast zijn in concertzaal Bataclan zo'n honderd doden gevallen. Het nieuws van zaterdag en zondagochtend vroeg lees je terug in het onderstaande liveblog.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Video - Geweerschoten in Bataclan

De Franse zender BFMTV heeft beelden van het concert van Eagles of Death Metal in Bataclan dat onderbroken wordt door geweerschoten. De knallen zijn duidelijk te horen in de video.

Disneyland Parijs gesloten tot dinsdag

Het pretpark Disneyland Parijs blijft na de terreuraanslagen in de Franse hoofdstad tot dinsdag gesloten. De sluiting past in de drie dagen van nationale rouw die Frankrijk heeft afgekondigd, aldus topman Tom Wolber.

"We treuren over diegenen die bij de verschrikkelijke aanslagen het leven hebben verloren en bidden voor de gewonden", luidde het. Bij de aanslagen kwamen zeker 129 mensen om en raakten meer dan 350 mensen gewond.

"IS moet worden verslagen"

In de Verenigde Staten vond vannacht een debat plaats tussen de Democratische presidentskandidaten. Dat begon met een minuut stilte voor Frankrijk.

De kandidaten spraken onder meer over terrorisme en IS. Hillary Clinton zei dat IS "niet kan worden ingeperkt, maar het moet worden verslagen".

AFP
Volledig scherm
© AFP

Rebellengroepen veroordelen aanslag

Zo'n 99 rebellengroepen, waaronder het machtige Jaysh al-Islam, onderschreven een gemeenschappelijk communiqué waarin ze de aanslagen die werden opgeëist door Islamitische Staat (IS), streng veroordeelden. Volgens de groepen gaat het hier om "een aanval tegen de menselijkheid".

Volgens de rebellen was de gecoördineerde actie, die werd opgeëist door IS, "in strijd met de (islamitische) wetten en met de menselijke waarden".

Uber-autootjes hebben kleur Franse vlag

Taxi-dienst Uber heeft de autootjes in de app de kleuren van de Franse vlag gegeven.

screenshot
Volledig scherm
© screenshot

"Straten rond Elysee afgesloten"

De straten rond het Elysee, de officiële residentie van de Franse president, zijn afgesloten zegt AFP reporter Stephane Jourdain. Agenten houden er de wacht en auto's moeten omrijden.

Geen markten tot donderdag 19 november

Het hoofd van de Franse politie heeft opdracht gegeven aan marktkramers om tot donderdag 19 november geen straatmarkten te houden in de Franse hoofdstad.

Ook kerstmarkten zullen tot dan gesloten moeten blijven. Dat heeft een Franse vereniging van marktkramers bevestigd aan de krant Le Monde. Vandaag zijn alle musea in Parijs en ook de Eiffeltoren nog gesloten voor het publiek.

"Operaties tegen IS gaan voort"

Frankrijk zet ondanks de terreuraanslagen in Parijs zijn operaties tegen IS in Syrië voort, zo liet de Franse premier Manuel Valls zaterdagavond duidelijk verstaan. "Frankrijk is in oorlog en zal zijn vijand vernietigen, zowel in Frankrijk, Europa als in Syrië en Irak", zei hij in een televisie-interview op TF1.

Parijse scholen gaan maandag weer open

De scholen in Parijs gaan maandag weer open, laat het Ministère de l'éducation National weten aan de Franse krant Le Monde. Parijse scholen, hogescholen en universiteiten sloten vrijdag na de aanslag de deuren voor het hele weekend.

Schoolreizen en -uitstapjes zijn nog niet toegestaan tot tenminste volgende week zondag.

Leerlingen zullen op school psychologische bijstand krijgen.

Servische krant geeft naam 2de verdachte

De Servische krant Blic heeft zondag een naam geplakt op een tweede verdachte van de terreuraanslagen in Parijs. Het zou gaan om de 25-jarige Ahmad Almuhammad, aldus Blic. Hij is de man wiens paspoort werd aangetroffen op één van de terroristen, en die ook geregistreerd staat bij de Servische autoriteiten.

De voorpagina van Blic vind je hieronder.

Fransman huurde wagen, niet Belg

Eén van de wagens die zou zijn gebruikt door de daders van de aanslagen in Parijs en die een Belgische nummerplaat had, werd gehuurd door een Fransman die in ons land verblijft. Dat maakte de procureur van Parijs Francois Molin bekend. Minister van Justitie Koen Geens had het eerder op de avond nog over een "Belgische huurder".

naam van dader bekend

De zelfmoordterrorist die zichzelf opblies aan de Bataclan is geïdentificeerd. Zijn naam is Ismaël Omar Mostefaï, meldt de Franse krant Le Monde.

Onderzoekers konden hem identificiëren aan de hand van zijn afgehakte vinger. Ismaël Omar Mostefaï was 29 jaar en woonde in Chartres. Dat heeft Jean-Pierre Gorges, een vertegenwoordiger van de burgemeerster van Chartres, bekend gemaakt.

De Franse ambassadeur Laurent Pic bij de Franse ambassade in Den Haag.
Volledig scherm
De Franse ambassadeur Laurent Pic bij de Franse ambassade in Den Haag. © ANP

Bloemen voor Franse ambassadeur in NL

Vertegenwoordigers van het Overleg Joden Christenen en Moslims (OJCM) gaan zondag bloemen aanbieden aan de Franse ambassadeur in Nederland, Laurent Pic. De organisatie liet weten zo medeleven te willen tonen met de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in Parijs.

Volgens het OJCM, waarin moslims, joden en christenen in Nederland zijn vertegenwoordigd, wordt zondag ook een gezamenlijke verklaring voorgelezen. Bij de Franse ambassade in Den Haag werden zaterdag al veel bloemen neergelegd. De diplomatieke post liet via Facebook weten dankbaar te zijn voor alle ,,steunbetuigingen en de bloemen''.

Extra beveiliging Amerikaanse stadions

CBS News zegt dat het NFL vandaag extra agenten zal inschakelen rond stadions waar zondag wedstrijden worden gespeeld.

Er wordt ook aan fans gevraagd om geen rugzakken in de stadions mee te nemen. Doorzichtige zakken mogen wel.

De FBI en het Departement of Homeland Security heeft laten weten dat er geen onmiddellijke dreiging is tegen voetbalstadions, maar het NFL wil geen risico's nemen.

Toch crewlid metalband gedood in Parijs

Bij de aanslag op het Parijse theater Bataclan is toch een crewlid om het leven gekomen van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal. De Brit Nick Alexander, die merchandise verkocht, zou zijn doodgeschoten. Dat laat het persbureau ANP weten.

De familie van Alexander heeft zijn overlijden bevestigd, meldden Britse media. ,,Nick was niet alleen onze broer, zoon en oom. Hij was de beste vriend van iedereen'', aldus zijn nabestaanden.

Een Amerikaanse expat, die zelf in haar benen werd geschoten, vertelde The Telegraph vanuit het ziekenhuis hoe ze tevergeefs probeerde de Brit in leven te houden. Hij stierf uiteindelijk in haar armen.

AP
Volledig scherm
© AP

Dader aanslag had mogelijk neppaspoort

Het paspoort dat is gevonden bij een van de aanslagplegers in Parijs is mogelijk nep, meldt persbureau ANP.

Een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei tegen CBS News dat op het document niet hetzelfde aantal cijfers staat als op een officieel Syrisch paspoort.

Naast het lijk van een van de daders werd een paspoort gevonden van iemand die in september 1990 in Syrië is geboren. De Griekse autoriteiten maakten bekend dat het document in oktober was geregistreerd op het Griekse eiland Leros, een van de plekken waar vluchtelingen de EU binnenkomen.

Leger ingezet op grote evenementen

Het dreigingsniveau werd door de Nationale Veiligheidsraad verhoogd van twee naar drie. Dat wil zeggen dat het leger nu ook kan ingezet worden op grote evenementen,

De Nationale Veiligheidsraad zat vanavond samen om te bekijken welke extra maatregelen ons land neemt na de aanslagen in Parijs.

Vader en broer van dader opgepakt

De vader en een broer van een van de daders zouden opgepakt en verhoord zijn tijdens huiszoekingen. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

De huiszoekingen vonden plaats in het huis van de vader, in de gemeente Romilly-sur-Seine (bij Troyes in het oosten van Frankrijk) en bij de broer in Bondoufle, ten zuiden van Parijs. Volgens een journalist van France Info zijn de ouders "erg gerespecteerd in de buurt".

Bij de huiszoeking werd de buurt afgezet door de politie. Er is aan de buurtbewoners in Romilly-sur-Seine ook gevraagd om binnen te blijven.

Ze zijn familie van één van de daders van de aanval op zaal Bataclan: een Fransman van 29 jaar uit Courcouronnes, die verschillende veroordelingen opliep maar niet in de gevangenis heeft gezeten. Hij kon worden geïdentificeerd dankzij zijn vingerafdrukken.

Tweede dader mogelijk via Griekenland

Een tweede vermeende dader van de aanslagen in Parijs is zeer waarschijnlijk via Griekenland de Europese Unie binnengekomen. Dat meldde persbureau Reuters zaterdag op basis van een bron bij de Griekse regering.

Eerder maakten de Griekse autoriteiten bekend dat het Syrische paspoort dat bij een van de lichamen van de aanslagplegers werd gevonden, in oktober was geregistreerd op het Griekse eiland Leros.

Derde Belgisch slachtoffer overleden

Er is een 3de Belgisch slachtoffer overleden. Hij had ook de Franse nationaliteit, meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op Twitter.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

De dag na de verschillende aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs wordt de omvang van de terreur pas echt duidelijk. Bij aanslagen op straat zijn tientallen mensen om het leven gekomen, daarnaast zijn in concertzaal Bataclan zo'n honderd doden gevallen.

 1. Drie terroristen gedood na gijzeling Parijse concerthal Bataclan
  Aanslagen Parijs

  Drie terroris­ten gedood na gijzeling Parijse concerthal Bataclan

  De Franse politie heeft met een bestorming een einde gemaakt aan de gijzeling in de concertzaal Bataclan. Daar zouden een 100-tal doden gevallen zijn, aldus een politiebron. Verschillende bronnen melden dat de politieoperatie kort voor 1.00 uur afgelopen was. Drie terroristen werden gedood. Er waren ongeveer 1.500 toeschouwers aanwezig in de zaal voor een concert van de Amerikaanse band Eagles Of Death Metal.
 2. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.