PHOTO_NEWS
Volledig scherm
© PHOTO_NEWS

Teruglezen - "Mogelijke aanslag kon kwestie van uren geweest zijn"

AntiterreuroperatieTwee doden bij grote antiterreuractie in heel BelgiëSlachtoffers zijn teruggekeerde SyriëstrijdersParket: "Mogelijke aanslag kon kwestie van uren geweest zijn"Er waren vandaag tiental huiszoekingen in het land

Liveblog

 geen nieuwe berichten
Aanwezigheid van gemaskerde politieagenten in Verviers.
Volledig scherm
Aanwezigheid van gemaskerde politieagenten in Verviers. © epa

Sluiting liveblog

Nu de meeste antiterreuracties in ons land zijn beëindigd, sluiten we dit liveblog. We blijven dit nieuws uiteraard opvolgen op onze website. Bedankt om dit liveblog te volgen.

Schoten in Luik na autoachtervolging

Niets wijst erop dat de schoten die in Luik werden gehoord gerelateerd zijn aan de antiterreuracties van eerder vandaag. De politie van Luik bevestigt aan Belga dat er inderdaad twee verdachten werden opgepakt na een autoachtervolging. Niemand raakte gewond.

Voorpaginanieuws in Engelstalige pers

Onder meer The Daily Mirror zet de antiterreuractie van vandaag op de voorpagina van zijn krant. "Gunmen killed as new terror plot foiled", kopt de krant in grote letters. "Agenten vreesden een nieuwe 'Charlie Hebdo'", klinkt het schrikbarend.

rv
Volledig scherm
© rv
David Cameron.
Volledig scherm
David Cameron. © PHOTO_NEWS

'Schokkend en zorgwekkend'

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders spreekt "van schokkend en zorgwekkend nieuws" over de antiterreuractie in ons land. Volgens Koenders heeft ook Nederland met dit probleem "diep, diep te maken".

Ook de Britse premier David Cameron reageert. Hij spreekt over "nog een andere indicatie van de enorme risico's waarmee we geconfronteerd worden door de extremistische islamitische terreur in Europa". "We moeten extreem waakzaam blijven en alles doen wat we kunnen om dit kwaad te verslaan", zei hij aan verslaggevers in Washington, waar hij is voor besprekingen met president Barack Obama.

Ook antiterreuractie in Duitsland

In de Duitse stad Wolfsburg heeft de politie een mogelijke terreurverdachte gearresteerd. De 26-jarige Duitser van Tunesische afkomst zou zich hebben aangesloten bij IS en in Syrië een gevechtsopleiding gevolgd hebben. Er waren geen concrete aanwijzingen dat de man aanslagen in Duitsland of Europa voorbereidde. Volgens de krant Die Zeit staat Wolfsburg al langer bekend als een broeihaard van radicale salafistische moslims.

Eerdere berichten vandaag gaven aan dat er in totaal in zeven Europese landen antiterreuracties werden gehouden, maar dat kon nog niet officieel bevestigd worden.

'Schietpartijen in Luik'

De site van La Dernière Heure meldt dat er schietpartijen aan de gang zijn in Angleur en Amercoeur, twee wijken van Luik.

Nog volgens DH zijn er nog steeds huiszoekingen aan de gang in Brussel, in het bijzonder in de gemeente Schaarbeek. Dat verklaarde burgemeester Bernard Clerfayt.

Algemeen veiligheidsniveau naar niveau 3

Het algemeen veiligheidsniveau is verhoogd naar niveau 3. Dat heeft de federale regering beslist op het spoedberaad waarbij premier Michel, veiligheidsminister Jambon en justitieminister Geens met de veiligheidsdiensten samenkwamen.

EPA
Volledig scherm
© EPA

Joodse scholen Antwerpen vrijdag dicht

De belangrijkste Joodse scholen in Antwerpen hebben besloten om morgen alle lessen te annuleren. Ze doen dat naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging voor gevoelige doelen, weet Joods Actueel. De beslissing zou genomen zijn nadat de interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap een veiligheidsanalyse heeft gemaakt.

vtm
Volledig scherm
© vtm

'Nieuwe knallen gehoord in Verviers'

"Er zijn opnieuw schoten of explosies gehoord in Verviers", zegt VTM NIEUWS-reporter Eva Peeters, die ter plaatse is.

Burgemeester van Verviers Marc Elsen.
Volledig scherm
Burgemeester van Verviers Marc Elsen. © BELGA

Tevredenheid over efficiëntie politie

Marc Elsen, de cdH-burgemeester van Verviers, is vanavond afgezakt naar de rue de la Colline, waar de politie in de vooravond de gewapende inval deed waarbij twee gewapende jihadisten omkwamen. De burgemeester was tevreden over de efficiëntie van de ordediensten. "Geen enkele burger, politieman of ambulancier raakte gewond", zei hij.

"De bedoeling van de operatie was om te vermijden dat mensen schade zouden aanrichten, en dat is wat er gebeurd is". De burgemeester gaf nog mee dat, volgens zijn medeweten, geen enkele verdachte is kunnen vluchten bij de operatie.

Quote

We springen te laks om met mensen die duidelijke profielen hebben

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde (sp.a)
Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a).
Volledig scherm
Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a). © BELGA

'Een zot is genoeg voor tweede Parijs'

"Een zot is genoeg om te doen wat we in Parijs hebben meegemaakt. En die zotten lopen rond", zegt Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde, vanavond in Reyers laat.

"We springen te laks om met mensen die duidelijke profielen hebben en voorwaardelijk vrijgelaten worden in afwachting van hun proces. Zij moeten dan opgevolgd worden door de politie. Maar om zeven dagen op zeven één iemand te schaduwen, kost dat 24 voltijdse agenten. En in Vilvoorde alleen al hebben we acht terugkeerders."

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon zou ook naar Reyers laat afzakken, maar die heeft afgezegd. Hij heeft vanavond, samen met premier Michel en justitieminister Geens, spoedberaad met de veiligheidsdiensten.

AP
Volledig scherm
© AP

Wat we tot nu toe weten

• Er zijn twee doden gevallen bij een politieactie tegen terreur in Verviers, mogelijk gaat het om jihadi's
• De actie maakt deel uit van een grootschalige nationale antiterreuroperatie van het federaal parket tegen Belgische Syriëstrijders
• De doodgeschoten verdachten stonden volgens het parket op het punt om "een zware aanslag" te plegen in België
• Parket: "Mogelijk aanslag kon kwestie van uren zijn"
• Er waren vandaag ook tiental gewapende huiszoekingen in de arrondissementen Verviers, Brussel en Halle-Vilvoorde
• Er is volgens het parket voorlopig geen link met de aanslagen in Parijs
• Het dreigingsniveau is verhoogd naar 3 (van 4) voor alle politie- en gerechtsgebouwen
• Het gebouw van de federale politie is ontruimd na een bommelding
• Morgen nieuwe persconferentie om 11 uur
• Premier Michel, BiZa-minister Jambon en justitieminister Geens zitten vanavond samen in spoedberaad met veiligheidsdiensten

AP
Volledig scherm
© AP

Einde antiterreuroperaties in Verviers

De Belgische politiechef in Verviers meldt dat de anti-terreuracties in de stad beëindigd zijn, meldt Le Soir. De tweede inval zou niets hebben opgeleverd. Ondertussen staan Belgische agenten in Molenbeek met automatische wapens in de aanslag voor hun politiebureaus.

Politiewagens na de ontruiming van het gebouw van de federale politie in Brussel.
Volledig scherm
Politiewagens na de ontruiming van het gebouw van de federale politie in Brussel. © BELGA

Ook vanavond extra nieuwsuitzendingen

Op vtm volgt om 23 uur een extra nieuwsuitzending naar aanleiding van de antiterreuroperatie in ons land. VTM heeft al een tijdje geen laatavondnieuws mee. Door de extra nieuwsuitzending van 20.35 uur over de gebeurtenissen, schuift de uitzending van het late Journaal op Eén wat op en zal het eveneens omstreeks 23 uur uitgezonden worden.

BELGA
Volledig scherm
© BELGA

'Ongezien in België'

"Dat politiediensten door potentiële terroristen aangevallen worden met automatische wapens en oorlogswapens, is allicht ongezien in ons land", analyseert professor Brice De Ruyver (UGent). Hij hoopt dat alle mogelijke vertakkingen in de komende uren gevonden worden.

De veiligheidsexpert kan zich niet herinneren dat terroristische organisaties in ons land oorlogsmaterieel gebruikten tegen ordediensten. Hij wijst erop dat terroristische organisaties zoals de CCC of PKK geen oorlogswapens gebruikten tegen politiediensten.

Dat het dreigingsniveau naar niveau 3 is opgeschoven voor de politiediensten, kan volgens De Ruyver niet anders. "Als men dat nu niet had gedaan, moest men het nooit meer doen", klinkt het. "Mensen gaan dat op straat zien, het is overigens nu al merkbaar. Er is een verhoogde waakzaamheid voor alle mogelijke targets, zoals metro's bijvoorbeeld."

Verhoogde waakzaamheid in Gent

De politie van Gent laat weten dat ze ook bij hen extra volk oproepen om vanavond en vannacht te patrouilleren. Woordvoerder Manuel Gonzalez wil niet zeggen waarop ze extra zullen letten en om hoeveel volk het gaat, maar dat er extra aandacht zal zijn voor de beide gerechtsgebouwen en de politiekantoren, lijdt geen twijfel.

AP
Volledig scherm
© AP

'Kon kwestie van uren geweest zijn'

In de vragenronde na de persconferentie heeft de parketwoordvoerder nog eens de hoogdringendheid van de terreuractie benadrukt.

"Er was acuut gevaar", benadrukte het parket de dreiging, volgens een journalist van Terzake. "De mogelijke aanslag kon plaatsgevonden hebben binnen een kwestie van uren."

Tweede gewapende inval in Verviers

Volgens Belga is er een tweede gewapende interventie aan de gang in Verviers, niet zo ver van de plaats waar de eerste inval dodelijk afliep.

De rue du Palais, waar het huis zou worden binnengevallen, wordt volgens ooggetuigen afgesloten voor het doorgaand verkeer. Personen die hun huis willen verlaten worden tegengehouden, meldt een journalist van Sudpresse op Twitter.

EPA
Volledig scherm
© EPA

Internationale politieactie of niet?

Wat het parket na de persconferentie nog steeds niet bevestigde of ontkende, is of de politieactie van vandaag nu wel of geen deel uitmaakt van een internationaal politie-offensief tegen terrorisme.

Volgens onder meer VTM Nieuws zou de actie van vandaag deel uitmaken van een groter offensief dat zich tot in Jemen hebben uitgestrekt. De reden waarom het parket daar met geen woord over repte, is omdat er mogelijk nu nog acties in het buitenland gaande zijn.

'Agenten moeten standby blijven'

Volgens onze informatie hebben alle politiezones de opdracht gekregen om agenten standby te houden, voor als er nieuwe ontwikkelingen zouden zijn in het dossier.

laad oudere berichten