Belgische soldaten in de straten van Brussel.
Volledig scherm
Belgische soldaten in de straten van Brussel. © REUTERS

Teruglezen: Dreigingsniveau blijft op 4 - metro's en scholen woensdag open - één persoon aangehouden

Live• Terreurniveau Brussel blijft op niveau 4, rest van het land op niveau 3
• 15 personen weer vrijgelaten na eerdere politieacties
• Eén persoon aangehouden voor deelname aan terroristische activiteiten (Parijs)
• Scholen gaan woensdag weer open
• Metro gaat woensdag weer open
• Minder grote evenementen, zeker tot maandag
• Verhoogde aanwezigheid politie en leger blijft
• Salah Abdeslam nog steeds voortvluchtig

Nabeschouwing

Het dreigingsniveau blijft op vier voor het Brussels Gewest en drie voor de rest van het land. Dat heeft premier Charles Michel gezegd na de Nationale Veiligheidsraad maandagavond. Dat betekent dat er in Brussel nog altijd aanwijzingen zijn van een ernstige en nabije dreiging. De scholen en de metro gaan woensdag wel terug open.
    
De veiligheidsmaatregelen, zoals de verhoogde inzet van politie en militairen en het verminderen van het aantal grote evenementen, zullen zeker tot volgende maandag gelden, al wordt het dreigingsniveau permanent geëvalueerd.

Van de 16 personen die zondagavond opgepakt zijn bij 22 huiszoekingen in het Brusselse en in Charleroi, is er slechts één onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelneming aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag. De 15 andere opgepakte personen zijn na verhoor vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket. Van de vijf personen die maandagochtend werden opgepakt, zijn er ook al twee vrijgelaten, over de andere drie wordt pas dinsdag beslist.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

'Commerciële centra dicht houden'

Het Brussels gewest beveelt de burgemeesters aan om ook de commerciële centra morgen nog gesloten te houden. Woensdag kunnen ze dan net zoals de metro, de scholen en crèches terug open gaan.

'Geen specifieke dreiging in Luik'

In Luik is er geen specifieke dreiging. Dat heeft burgemeester Willy Demeyer vanavond gezegd na een interpellatie van de Franstalige partij MR. In de hele provincie Luik geldt nog altijd dreigingsniveau 3. Op basis van de informatie van de federale overheid besluit Demeyer dat er "geen specifieke dreiging" is in Luik.

Buiten de extra politie op straat worden er tot het einde van deze week ook militairen uit Spa ingezet. Zij bewaken plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Dienstregeling De Lijn

Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om het hoogste dreigingsniveau in Brussel te behouden, heeft de directie van De Lijn vanavond opnieuw de situatie geëvalueerd. Omdat de Brusselse scholen ook morgen gesloten zijn, zal De Lijn geen schoolritten uitvoeren naar de hoofdstad.

Reizigers die dinsdag willen weten of hun bus naar Brussel rijdt, kunnen vanaf 6 uur terecht op de website van De Lijn en het infonummer 070/220.200. Aangezien de Nationale Veiligheidsraad geen nieuwe maatregelen heeft genomen voor de dienstverlening van De Lijn in Vlaanderen, blijven de bussen en trams daar rijden zoals voorzien.

Grote musea tot vrijdag dicht

Door de handhaving van dreigingsniveau 4 blijven de grote federale musea in Brussel nog tot vrijdag gesloten. Dat heeft de directie van de musea vanavond beslist.

Het gaat om het Museum van Natuurwetenschappen, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Rudi Vervoort.
Volledig scherm
Rudi Vervoort. © PHOTO_NEWS

'Scholen nooit als doelwit beschouwd'

Vanaf woensdag start de Brusselse metro geleidelijk terug op. Het is nog niet uitgemaakt of dit zal gebeuren door bepaalde stukken of lijnen te openen. Dat verduidelijkte Brussels minister-president Rudi Vervoort vanavond op zijn kabinet.

De Brusselse regeringsleider wees erop dat het niet mogelijk is om het leven in het gewest een volledige week stil te leggen. Daarom is beslist om vanaf woensdag over te gaan tot een progressieve opening van het metronet. Technici onderzoeken nog hoe dit zal gebeuren. Er zal voor de nodige bewaking door politie en leger voorzien worden.

Wat de scholen en crèches betreft, benadrukte Vervoort dat deze door OCAD nooit als een potentieel doelwit beschouwd werden. De sluiting gebeurde uit voorzorg. De veiligheid moet immers voldoende gegarandeerd worden op het ogenblik dat de leerlingen aankomen of vertrekken. Dat zal tegen woensdag het geval zijn, verzekerde de minister-president. Het crisiscentrum werkt daar vanavond nog aan samen met de politiezones.

Of de Brusselse kerstmarkt vrijdag zoals gepland de deuren zal openen, is nog niet zeker. Daarvoor verwijst Vervoort naar de stad Brussel. Aangezien het om een evenement binnen één politiezone gaat, valt de kerstmarkt niet onder de coördinatierol die de minister-president heeft inzake veiligheid en preventie. De bevoegde schepen Philippe Close zei vanavond dat er tegen vrijdag een beslissing genomen zal worden.

Belangrijk

Moskee ontvangt dreigbrief

De Molenbeekse moskee Attadamoune heeft vandaag een brief ontvangen met doodsbedreigingen aan de moslimgemeenschap. De brief werd ondertekend door 'L'Etat chrétien', of 'Christelijke staat'. Dat bevestigt Jamal Habbachich, de voorzitter van de raad van moskeeën van Sint-Jans-Molenbeek, na berichtgeving op de website van de Franstalige openbare omroep RTBF.

Niet alleen de moskee Attadamoune in de Zwarte Vijversstraat ontving de brief. Ook twee andere gebedshuizen in Molenbeek kregen de brief, en dat gisteren en vandaag. Het gaat om de Turkse moskee Mevlana in de Ribaucourtstraat en de Anwar Chababs moskee in de Potaerdegatstraat.

Jamal Habbachich diende vanavond alvast een klacht in. "Onder de huidige omstandigheden kunnen we ons aan alles verwachten. Dat is hard en we moeten waakzaam blijven. Misschien is de brief maar verstuurd door één individu; of misschien door een clandestiene groep, dat is beangstigend."

De dreigementen in de brief zijn onder meer gericht tegen handelaars en moskeeën.

Zondag toch Europese top

Ondanks het dreigingsniveau 4 vindt zondag in Brussel een Europese top met Turkije plaats. Dat heeft voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vandaag laten weten.

Belangrijk

Aanklager bevestigt vondst bomgordel

De Franse openbare aanklager bevestigt dat in een vuilnisbak in een buitenwijk van Parijs een bomgordel en een mobiele telefoon gevonden zijn.

De voortvluchtige Salah Abdeslam reed na de aanslagen in Parijs in de omgeving rond. Dat blijkt volgens een bron dichtbij het onderzoek uit zijn telefoonverkeer.

Bob Van Mol
Volledig scherm
© Bob Van Mol

4 NMBS-stations blijven gesloten

De stations Brussel-Schuman, Brussel-West, Merode en Delta blijven ook morgen nog gesloten na de handhaving van het dreigingsniveau op 4. Dat meldt de NMBS vanavond op Twitter.

Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB blijven 69 (pre)metrostations gesloten. De bussen en trams rijden wel.

'Komende uren en dagen nog meer acties'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon benadrukt tegenover VTM dat de dreiging in Brussel nog altijd zeer serieus is. "Er zijn al heel wat huiszoekingen en arrestaties geweest, maar het probleem is nog niet opgelost. Ook de komende uren en dagen zullen er nog acties zijn", zei hij.

De minister sprak tegen dat de acties van de voorbije dagen niets hebben opgeleverd. Volgens Jambon blijft het de bedoeling "zowel Salah Abdeslam als andere mensen in dat netwerk te pakken".

Ook crèches houden deuren dicht

De Nederlandstalige crèches in het Brussels Gewest houden ook morgen de deuren dicht, nu het dreigingsniveau voor het gewest op 4 behouden blijft. Dat meldt Kind en Gezin op zijn website.

De maatregel geldt voor groepsopvang. De (kleinschalige) gezinsopvang in het Brusselse gewest heeft de keuze om in opvang te blijven voorzien.

Kind en Gezin vraagt de verantwoordelijken van de crèches om de ouders op de hoogte te brengen van hun beslissing. Crèches die de deuren sluiten, krijgen geen financiële sanctie.

Geens: 'Kwestie van politiecapaciteit'

Dat de scholen en de metro in het Brusselse gewest pas woensdag weer (gradueel) opengaan, is vooral een kwestie van beschikbare politiecapaciteit. "Omdat er capaciteit vanuit de 'provincie', als ik dat zo mag zeggen, naar Brussel moet getrokken worden, zowel voor de scholen als voor de metro, zullen die pas vanaf woensdag opnieuw toegankelijk zijn. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maandag verduidelijkt op het VRT-journaal.

Geens gaf meer uitleg bij de beslissing om het dreigingsniveau in Brussel op 4 te handhaven en op 3 in de rest van het land. Het is het OCAD dat een oordeel velt over het correcte niveau en, zo zei Geens, "de indruk bestaat dat op basis van de info waarover de steundiensten beschikken, het nog altijd noodzakelijk is het veiligheidsniveau op het hoogste te handhaven omdat er nog altijd een nakende dreiging bestaat". De arrestaties die zondagavond plaatsvonden, hebben die niet kunnen wegnemen, aldus Geens.

De minister wil het dreigingsniveau niet rechtstreeks in verband brengen met de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam. Geens benadrukte dat het niveau "op elk moment kan verlaagd worden als de inlichtingen daartoe aanleiding geven".

'Maatregelen in scholen op punt stellen'

De scholen van het Nederlandstalig onderwijs in het Brusselse gewest blijven morgen dicht. Die beslissing van de Nationale Veiligheidsraad biedt de politiediensten de mogelijkheid om de nodige veiligheidsmaatregelen op punt te stellen in de aanloop naar de heropening op woensdag. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Vlaamse scholen wordt ten zeerste afgeraden zolang het dreigingsniveau op 4 blijft, uitstappen te maken naar het Brussels gewest. Ook Brusselse scholen zelf schrappen eventuele geplande activiteiten buiten de schoolmuren, zolang het dreigingsniveau op 4 blijft.

Jambon: 'Leven moet verdergaan'

Zelfs wanneer er een grote dreiging is, is het belangrijk dat het dagelijkse leven kan verdergezet worden. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op Radio 1. "Tegen woensdag zijn we klaar met bijkomende maatregelen, zodat de scholen op een veilige manier kunnen opengaan. Het is niet omdat we onder dreiging staan, dat het leven kan stilstaan."

Jambon raadt de bevolking aan om aandachtig te zijn en de raad van de veiligheidsdiensten op te volgen. "Maar angst en paniek zijn niet nodig", zo zegt hij.

REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Bijna 4 uur vergaderd

De regering heeft bijna vier uur vergaderd over de maatregelen die getroffen dienen te worden, nu niveau 4 in Brussel gehandhaafd blijft.

Jan Jambon zegt aan VTM Nieuws dat het zeker is dat de scholen en de metro vanaf woensdag weer opengaan. Het OCAD analyseert dan wel het dreigingsniveau, de politiek zet daar maatregelen tegenover, zegt hij.

Explosievengordel gevonden in Montrouge

In de Parijse wijk Montrouge heeft de politie een explosievengordel zonder ontsteker teruggevonden in een vuilnisbak. Dat zegt een bron dichtbij het onderzoek aan het persagentschap Reuters.

De omgeving werd afgesloten door de ordediensten. De gerechtelijke politie en de technische en wetenschappelijke politie zijn ter plaatse en hebben een onderzoek gestart.

AP
Volledig scherm
© AP
Belangrijk

Dreigingsniveau Brussel blijft op 4

Het dreigingsniveau 4 blijft minstens tot volgende week maandag behouden voor het Brusselse gewest. Dat heeft premier Charles Michel (MR) zopas bekendgemaakt. Voor de rest van het land blijft het dreigingsniveau op 3.

De scholen blijven morgen nog gesloten, maar zullen woensdag weer openen. De metro wordt vanaf woensdag gradueel weer in gebruik genomen. Zeker tot maandag zullen er minder grote evenementen zijn. Er blijft een versterkte aanwezigheid van de politie en het leger op het terrein.

"We zullen de komende uren gebruiken om een niveau van veiligheid te waarborgen op ons grondgebied en met een bijzondere aandacht voor de scholen", zei de premier. "We willen progressief naar een normaal leven gaan, ondanks niveau 4."

"We blijven zeer alert. Het is niet makkelijk maar we moeten dit werk verderzetten. Daarom schakelen we al onze veiligheidsdiensten in", zei Michel, die de Belgische bevolking bedankte voor "de sereniteit en het begrip".

Belangrijk

Eén verdachte blijft aangehouden

Van de zestien personen die gisteravond opgepakt zijn bij 22 huiszoekingen in het Brusselse en in Charleroi, is er slechts één onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag. De vijftien andere opgepakte personen zijn na verhoor vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket.

Van de vijf personen die vanochtend werden opgepakt, zijn er ook al twee vrijgelaten, over de andere drie wordt pas morgen beslist.

Belangrijk

Mayeur eist 288 agenten rond scholen

Indien de Brusselse scholen morgen weer open gaan, eist Brussels burgemeester 288 agenten om de scholen te bewaken. Dat heeft hij gezegd aan de RTBF.

Volgens Mayeur zouden de scholen mits gepaste maatregelen wel degelijk kunnen openen, ook al geldt dreigingsniveau 4.

Bloemen en Franse vlaggen op het Place de la République in Parijs.
Volledig scherm
Bloemen en Franse vlaggen op het Place de la République in Parijs. © EPA

Extra maatregelen in Parijs

Tien dagen na de aanslagen in Parijs heeft de socialistische burgemeester van de Franse hoofdstad een pakket versterkte veiligheidsmaatregelen onthuld.

Een eerste reeks maatregelen die genomen werden na de jihadistische aanslagen van begin januari wordt verlengd. Daarnaast worden er ook enkele nieuwe regelingen gelanceerd, waaronder de installatie van videofoons op 80 nieuwe plaatsen waar kinderen worden opgevangen, beveiligingswerken op diverse sites, de uitrol van 165 bewakingscamera's in 2016 en de aanwerving van 30 veiligheidsagenten.

De oppositie vindt de maatregelen onvoldoende. "Het is een desillusie te denken dat we de veiligheid van de Parijzenaars in 2016 op dezelfde manier kunnen verzekeren als we dat in 2014 deden", verklaarde oppositieleidster Nathalie Kosciusko-Morizet. De voorstellen "staan niet in verhouding tot de ernst van de situatie in ons land, dat in oorlog verkeert", aldus ook burgemeester van het 15de arrondissement van Parijs Philippe Goujon.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Bij grootschalige politieacties werden gisteravond 16 personen opgepakt. Er werden geen wapens of explosieven gevonden, en hoofdverdachte Salah Abdeslam is nog steeds voortvluchtig.

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.