hln
Volledig scherm
© hln

Teruglezen: 22 maart 2016, een gitzwarte dag voor België

Liveblog

 geen nieuwe berichten

De huiszoekingen in de Max Roosstraat in Schaarbeek, in de omgeving van het station, zijn vanochtend rond 04.00 uur volledig beëindigd. De grootste operatie was al kort na middernacht achter de rug, toen de veiligheidszone in de wijde omgeving werd opgeheven, maar daarna waren nog lange tijd onder meer leden van het gerechtelijk lab in een gebouw te zien.

Australishe Premier kritisch over EU

De Australische premier Turnbull heeft kritiek geuit op de grensbewaking van Europa. Australië loopt minder risico op een terroristische aanslag, omdat het zijn grenzen streng bewaakt, zei hij tijdens een televisietoespraak. Verder vertelde Turnbull dat Australië aan de zijde van België staat in de strijd tegen terrorisme.

Naam eerste slachtoffer bekend

Het eerste slachtoffer van de aanslagen in Brussel is geïdentificeerd. Het gaat om de 36-jarige Adelma Marina Tapia Ruiz afkomsting uit Peru. Zij kwam om op Brussels Airport. Dat meldt het Peruviaanse persbureau Andina, zegt CNN.

Ruiz woonde reeds 6 jaar in ons land met haar man twee dochters van drie, een tweeling. Het gezin stond op het punt het vliegtuig naar New York te nemen om Pasen te vieren bij familie. De man en twee dochters van Ruiz hadden de vertrekhal net voor de explosie verlaten. Ruiz kwam om. Een van de twee meisjes raakte gewond aan de arm maar is niet in levensgevaar.

Spoorvakbond NL twijfelt over veiligheid

De Nederlandse vakbond FNV Spoor plaatst kanttekeningen bij de beslissing van de NS om vandaag weer treinen te laten rijden naar Brussel. In een brief aan NS uit FNV-bestuurder Andries van den Berg zijn zorgen over de beveiliging van het traject tussen Roosendaal en Antwerpen. Ook meldt hij dat het personeel dat de treindienst naar Brussel verzorgt behoorlijk ontdaan is.

In New York had het One WTC in de kleuren van de Belgische vlag moeten verlicht worden, maar dat liep niet zoals het gewenst. De Amerikanen vergisten zich en gebruikten de kleuren van de Franse vlag.

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon zegt op CNN dat de derde verdachte van de aanslag op Brussels Airport "een bom achterliet, maar die ontplofte niet."

Jambon vertelt verder nog in het interview trots te zijn op de politie- en inlichtingendiensten voor het werk dat ze geleverd hebben bij de arrestatie van Salah Abdeslam.

VS waarschuwt reizigers naar Europa

Amerikanen die naar Europa reizen doen er goed aan waakzaam te zijn in het openbaar vervoer en op openbare plaatsen. Daarvoor waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Terreurgroepen gaan door met het plannen van aanvallen in heel Europa'', meldde het departement in een verklaring. "Ze richten zich op sportevenementen, toeristische locaties, restaurants en het openbaar vervoer. ''Het ministerie adviseerde reizigers om mensenmassa's te vermijden en extra waakzaam te zijn tijdens religieuze feestdagen en op grote festivals.

Belangrijk

Tweede opsporingsbericht

De politie heeft vannacht een tweede opsporingsbericht verstuurd na de aanslagen van dinsdag in Brussel. Nadat een bericht werd verspreid over een van de drie mogelijke daders van de aanslagen in Zaventem, vraagt de politie nu de identificatie van de drie verdachten.

"De politie en het gerecht willen deze personen identificeren die te zien zijn op de foto's. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2016", klinkt het.

De politie vraagt aan de mensen die menen deze mannen te herkennen om contact op te nemen met de politie. Wie andere nuttige informatie heeft met betrekking tot de aanslagen in Zaventem en Brussel, wordt ook gevraagd contact op te nemen met de speurders. Tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 30300 en via opsporingen@police.belgium.eu

REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Gisterenavond verzamelden heel wat mensen in Brussel om de slachtoffers van de aanslagen te eren. Bloemen werden neergelegd, kaarsen aangestoken en deze Brusselaars wapperden de Belgische vlag op het Beursplein.

EPA
Volledig scherm
© EPA

Aanslag Zaventem had erger kunnen zijn

Toen de opsporingsfoto van de drie vermoedelijke terroristen in Zaventem gisternamiddag verspreid werd, stapte een taxichauffeur meteen naar de politie. Hij herkénde de ­mannen, want hij had hen in alle vroegte naar de lucht­haven gebracht. Bovendien wist hij de speurders te vertellen dat het trio vijf stuks bagage wilde meenemen, maar er pasten er maar drie in de taxi. Daardoor moesten ze noodgedwongen enkele ­tassen achterlaten.

De politie haastte zich naar de woning waar het trio opgepikt werd, in de stationsbuurt van Schaarbeek, en vond er de koffers. Er bleken zware spijker­bommen in te zitten. Bij de huiszoeking werden verder ­chemische producten en een vlag van terreurgroep IS aangetroffen.

Een overzicht van de belangrijkste IS-aanslagen sinds 1 januari 2015.

De huiszoekingen in de Max Roosstraat in Schaarbeek, in de omgeving van het station, waren kort na middernacht afgelopen. De veiligheidszone die was ingesteld in de wijde omgeving is opgeheven, stelt Belga ter plaatse vast. Wel is nog te zien dat het gerechtelijk labo sporen aan het verzamelen is op de bovenste verdieping van het gebouw.

Het federaal parket deelde al mee dat bij huiszoekingen in Schaarbeek IS-attributen en explosief materiaal werden gevonden. Opvallend was dat aan het einde van de huiszoekingen voertuigen van Dovo herhaaldelijk af- en aanreden.

De bewoners van de buurt in Schaarbeek die afgesloten was, mogen terug naar huis. Enkele minuten geleden brachten twee bussen de bewoners terug van een opvangcentrum dat speciaal was ingericht in een sportzaal in de gemeente.

Over de hele wereld kleuren monumenten zwart, geel, rood als teken van steun aan België.

Verschillende Europese landen verhogen het dreigingsniveau na de aanslagen in Brussel.

Politieacties blijven doorgaan

De huiszoekingen in Schaarbeek zijn nog steeds aan de gang. Er circuleren berichten op Twitter dat er al arrestaties verricht zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

AFP
Volledig scherm
© AFP
Quote

Er zijn in totaal 14 MUG's en 56 ziekenwa­gens ingescha­keld bij de operatie

Maggie De Block

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block legt uit hoe de hulpdiensten te werk gingen bij het vervoer van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. "Via een voorpost zijn de slachtoffers naargelang de ernst van hun verwondingen naar de gepaste ziekenhuizen vervoerd", zegt De Block in de VTM NIEUWS-studio.

"Na de aanslagen in Parijs hebben we bij elk ziekenhuis naar hun noodplan gepolst. En dat is vandaag erg nuttig gebleken. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Er zijn in totaal 14 MUG's en 56 ziekenwagens ingeschakeld bij de operatie."

BELGA
Volledig scherm
© BELGA

De drie terroristen zouden met een taxi naar de luchthaven gereisd zijn. Het was de taxichauffeur opgevallen dat hij de verdachten niet mocht helpen met hun bagage. De chauffeur herinnerde zich waar hij de mannen heeft opgepikt. Zo hebben de speurders de voortvluchtige derde terreurverdachte van de aanslagen op de luchthaven kunnen traceren tot een woning in Schaarbeek.

belga
Volledig scherm
© belga

Treinstations Brussel

Na overleg bij het crisiscomité hebben de NMBS, Infrabel en de politie voor morgen volgende maatregelen genomen: de stations van Brussel-Zuid (ingang via Hortaplein), Brussel-Centraal (ingang via Europakruispunt), Brussel-Noord (ingang via Simon Bolivarlaan) en Brussel-Luxemburg (ingang via Rue de Trêve) blijven open. Dat meldt de NMBS.

De stations van Brussel-Congres, Brussel-Kapellekerk en Brussel-Schuman blijven dicht

AFP
Volledig scherm
© AFP

Politie filtert wagens

De politie houdt niet systematisch meer iedereen tegen die naar de luchthaven Brussels Airport wil. Het hoofdgebouw en de parkeergarages zijn nog steeds onbereikbaar maar de werknemers van een aantal bedrijven op het luchthaventerrein, zoals Jetair en andere touroperators, worden wel doorgelaten.

Aan de luchthaven is ook opnieuw een colonne vrachtwagens van de Civiele Bescherming aangekomen met zwaar materiaal. Mogelijk moet dat dienen om een deel van de vertrek- en aankomsthal te ondersteunen of af te sluiten.

belga
Volledig scherm
© belga

Het parket van Parijs heeft een onderzoek in Frankrijk geopend in verband met de aanslagen in Brussel, zo is vernomen uit gerechtelijke bron.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Volgens een regeringsbron zou het over een aanslag gaan. Dat meldt VRT-journalist Bart Verhulst. 

Volgens de eerste berichten zijn er tientallen gewonden gevallen bij de explosie. De brandweer vreest voor doden. Het provenciaal rampenplan is afgekondigd.

Brussels Airport is rond 8 uur opgeschrikt door minstens twee luide knallen. Het is voorlopig onduidelijk wat er gebeurd is. Op politiebevel is het treinverkeer van en naar Brussels Airport onderbroken. Dat meldt de NMBS.
  1. Indiërs springen in gloeiende as en gooien vonken de lucht in voor godheid
    Play

    Indiërs springen in gloeiende as en gooien vonken de lucht in voor godheid

  2. Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleutels af
    Play

    Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleu­tels af