belga
Volledig scherm
© belga

Teruglezen: 16 arrestaties bij grootschalige politieacties

Terreurniveau Brussel op 4, rest van het land op 319 huiszoekingen in het Brusselse, 3 in Charleroi16 personen gearresteerdSalah Abdeslam nog niet gevondenMetro morgen geslotenScholen morgen gesloten

Nabeschouwing

De federale politie heeft zondagavond niet minder dan 22 huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Daarbij zijn 16 personen opgepakt maar Salah Abdeslam is daar niet bij. Dat meldt het federaal parket. De huiszoekingen verliepen rustig maar bij een mogelijks losstaand incident is wel een man gewond geraakt toen de politie het vuur opende. Bij de huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden.
    
Negentien van de 22 huiszoekingen vonden plaats in het Brusselse Gewest, meer bepaald in Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst. De drie laatste huiszoekingen vonden plaats in Charleroi.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

22 huiszoekingen - 16 arrestaties

Het federaal parket heeft zonet tijdens een persconferentie bevestigd dat er vanavond 19 huiszoekingen in het Brusselse hebben plaatsgevonden. Daarnaast werden ook nog drie woningen in Charleroi doorzocht. Zestien personen werden gearresteerd. Over hun identiteit wordt voorlopig geen verdere informatie verstrekt. Er werden geen vuurwapens of explosieven gevonden bij de huiszoekingen.

In de buurt van een snackbar in Sint-Jans-Molenbeek is vanavond een voertuig ingereden op de politie. Daarbij vuurden de agenten schoten af. De wagen vluchtte weg, maar de chauffeur werd later gearresteerd. Hij zou gewond zijn. Het is nog niet geweten of er een verband is tussen deze arrestatie en het lopende onderzoek.

Er worden voorlopig geen verdere details vrijgegeven in het belang van het onderzoek. De aanwezige journalisten mochten ook geen verdere vragen stellen.

Persconferentie nu live op VTM Nieuws

Op dit ogenblik wordt de persconferentie live uitgezonden op VTM en via de livestream op nieuws.vtm.be. Ook VRT doet op dit ogenblik een livestream van de persconferentie.

14 mensen opgepakt

Volgens De Tijd zouden er vanavond 19 huiszoekingen verricht zijn, waarbij 14 mensen opgepakt werden. Er raakte ook één iemand gewond.

Inval bij oom Abdeslam

Volgens de RTBF vonden de meeste acties vanavond plaats in Schaarbeek. Volgens ooggetuigen zouden er twee personen gearresteerd zijn. Twee woningen zouden geviseerd zijn. Ook in Molenbeek zou een interventie plaatsgevonden hebben bij de oom van Salah Abdesslam. Straten waren afgezet en minstens één gepantserd voertuig was ter plaatse, met ondersteuning van een helikopter.

Bevestiging: Salah Abdeslam ontsnapt

Onze redactie heeft uit goede bron vernomen dat er minstens zes terroristen opgepakt zijn. He gaat vooral over ondersteunende figuren. Salah Abdeslam zou ontkomen zijn en is op de vlucht.

Dreigtweet:

Vanavond werd een dreigtweet de wereld in gestuurd door een account die zich verbindt aan terreurorganisatie IS. De account werd ondertussen weer offline gehaald. Met vermelding van verschillend hashtags die verwijzen naar de huidige situatie in Brussel, stond er in het Engels het volgende bericht te lezen: "WELDRA
Zal het alarm verdergaan maar met de smaak van bloed
Er is geen ontsnapping mogelijk want we willen de dood"

Jihadiwatchers zijn niet vertrouwd met de account, die wel gebruik maakt van het logo van 'Jihadi Tweep', een bekende IS-sympathisant. Deze gebruiker noemde zichzelf 'Wilayat Twitter', waarbij het woord 'wilayat' staat voor het Arabische woord voor provincie. IS vermeldt dat woord voor elk van haar deelgebieden.

De account werd ondertussen verwijderd. De federale politie liet op Twitter weten het bericht gezien te hebben en verder te onderzoeken.

kos
Volledig scherm
© kos
Belangrijk

"Salah ontsnapt ter hoogte van Luik"

Volgens La Libre Belgique zijn bij de verschillende acties zes terroristen opgepakt. Nog volgens de krant zou Salah Abdeslam in de buurt van Luik zijn kunnen ontsnappen in een BMW richting Duitsland. Om middernacht geeft het parket meer tekst en uitleg op een persconferentie.

Spijkermatten

Volgens onze informatie vonden er politieacties plaats in de buurt van de Grote Markt, Zuidstraat, Wolvengracht, Koolstraat, Kolenmarkt, Lombardstraat en Vesaliusstraat. In sommige straten werden spijkermatten gelegd om eventuele vluchtauto's te stoppen. In Molenbeek waren er opnieuw huiszoekingen, waaronder in de Oostendestraat. Volgens RTBF zouden bij huiszoekingen in Schaarbeek twee mensen gearresteerd zijn.

Radiostilte afgelopen

Rond 23.30 uur waren de politieacties achter de rug en werd de radiostilte opgeheven. Rond middernacht geeft het federaal parket meer tekst en uitleg.

Elsene

Er is blijkbaar ook een politieactie bezig in Elsene.

Belangrijk

Veiligheidszone

In het centrum van Brussel heeft de politie een veiligheidszone afgebakend rond de Zuidstraat. Onder andere de Zuidstraat, de Verversstraat, de Kolenmarkt en de Lombardstraat zijn door de politie voor alle verkeer afgesloten. Over de motieven voor de interventie werd tot hiertoe nog geen enkele officiële informatie vrijgegeven.

Windsor Hotel

Ook de gasten van het Windsor Hotel aan de Grote Markt mogen hun hotel niet verlaten.

1771 overstelpt met telefoontjes

Het informatienummer 1771, dat het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zaterdag activeerde naar aanleiding van het optrekken van het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot 4, wordt sinds de aankondiging zondagavond iets voor 19 uur door premier Charles Michel dat het dreigingsniveau voor Brussel gehandhaafd blijft overstelpt met oproepen. Dat zegt Hugo Bussers, teammanager van het callcenter IPG in Leuven, waar de oproepen beantwoord worden.

"Omdat we verwacht hadden dat er na deze beslissing meer oproepen zouden zijn hadden we het aantal medewerkers in Leuven verdubbeld van 15 vanmiddag tot 30. Ook in de Brusselse vestiging zijn er nog enkele telefonisten actief. Ondanks de verdubbeling van de bezetting staan er momenteel meer dan 100 oproepers in de wachtrij. Ik heb nog geen cijfers over het totale aantal oproepen dat vandaag is binnengelopen, maar het zullen er zeker meer zijn dan de 3.300 van zaterdag", aldus Bussers.

BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Lombardstraat afgesloten

De Lombardstraat in hartje Brussel is ondertussen ook afgesloten. Volgens Le Soir wordt er een bus van de MIVB gebruikt om de straat te blokkeren.

Perimeter

De politie heeft inmiddels een veiligheidsperimeter ingesteld in de Zuidstraat. Volgens de laatste berichten is de Grote Markt niet afgesloten, maar staan de ordediensten wel paraat.

Atomium wel terug open

Terwijl onder andere scholen en winkels in Brussel de deuren dicht houden, gaat het Atomium maandag wel opnieuw open. "Na overleg met de voorzitter van het Atomium, de heer Freddy Thielemans en in overeenstemming met de politie opent het Atomium op maandag 23 november opnieuw haar deuren voor het publiek. Net zoals de beurs Cocoon in de Heizelpaleizen. Dit om de toeristen in Brussel zo goed mogelijk te ontvangen", luidt het zondagavond in een communiqué.

Restaurants ontruimd

Er verschijnen nu ook berichten dat er restaurants in de Zuidstraat ontruimd worden.

Belangrijk

'Grote Markt afgezet'

Volgens verschillende berichten op Twitter wordt de Grote Markt in Brussel ontruimd. Er zou een politieactie aan de gang zijn, en volgens RTL Info wordt aan omwonenden gevraagd binnen te blijven, en weg te blijven van de ramen.

reuters
Volledig scherm
© reuters
Belangrijk

Radisson Blu 'lockdown'

Vlak bij het Radisson Blu hotel in Brussel is een politieactie aan de gang. Een medewerker bevestigt telefonisch aan onze redactie dat de gasten van het Radisson Blu instructies hebben gekregen om het hotel niet te verlaten, voor hun eigen veiligheid.

geen oudere berichten

Voorbeschouwing

Het dreigingsniveau blijft op vier in Brussel. Dat heeft premier Charles Michel zondagavond gezegd, na een nieuwe analyse van het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert. De metro blijft dicht en ook de Brusselse scholen en universiteiten blijven dicht. Maandagnamiddag volgt een nieuwe evaluatie.
    
Volgens Michel is de dreiging nog dezelfde als zaterdagmorgen: er is een risico op een aanslag door meerdere personen op meerdere plaatsen. De doelwitten blijven dezelfde: winkelcentra en -straten, het openbaar vervoer en grote evenementen.