"Scheurtjes van 1979 in Doel 3 zijn van heel ander type"
UpdateIn de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2 werden al in 1979 scheurtjes ontdekt, drie jaar voor de opstart van beide kerncentrales. Dat schrijft De Morgen. Die scheurtjes hebben volgens het FANC niets te maken met de scheurtjes van in 1979.
Doel 3 en Tihange 2 liggen momenteel voor onbepaalde tijd stil door scheurtjes in de reactorkuip, veroorzaakt door een productiefout. Die scheurtjes werden volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) begin deze zomer dankzij nieuwe apparatuur voor het eerst opgemerkt. Volgens De Morgen klopt dit niet en ontdekten inspecteurs de productiefout in de twee centrales al eind 1979.
Vraagtekens
De krant citeert uit een eigen artikel van 5 januari 1980: "Omtrent het nog niet opgeladen Doel 3 en Tihange 2 blijven vraagtekens bestaan over kleine scheurtjes in de in- en uitlaatstukken van de reactorkuip." Nog volgens de krant verduidelijkte toenmalig minister van Arbeid Roger De Wulf op 29 december 1979 al in de Senaat dat "de controle van de kuipen van de reactoren van Tihange 2 en Doel 3 sommige afwijkingen heeft aangetoond. Intussen is met voldoende zekerheid uitgemaakt dat er van scheurtjes moet gesproken worden."
Ander soort scheurtjes
"Die scheurtjes werden indertijd wel vastgesteld. Het ging om een ander soort scheurtjes, op een heel andere plaats dan die van nu. Ze hebben niets te maken met de scheurtjes van nu", zegt FANC-woordvoerster Karina De Beule in een reactie op het artikel in De Morgen.
De woordvoerster meldt dat toen op dezelfde manier gereageerd werd als nu. "Het gevraagde bijkomend onderzoek is indertijd gevoerd. Het ging om fouten onder de bekleding van het reactorvat. Alle maatregelen zijn toen in de jaren tachtig geïmplementeerd en uitgevoerd. Bij de bouw en opstart van Doel 3 en Tihange 2 zijn op verschillende niveaus adviezen ingewonnen. Er is en er wordt altijd controle uitgevoerd op gevoelige delen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt. -
Update
"Alle kernreactoren in Doel en Tihange lopen gevaar"
Niet alleen Doel 3, maar álle zeven kernreactoren in ons land lopen gevaar. Dat zegt Eric van Walle van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol in de krant Het Laatste Nieuws. "Meer nog: in alle reactoren van die generatie - wereldwijd - kunnen afwijkingen opduiken." De problemen met de reactorkuip in Doel zijn immers te wijten aan een constructiefout die niet alleen aan de producent, maar ook aan het gebruikte staal of het productieproces van destijds kan liggen. -
Internationaal overleg over scheurtjes Doel 3
In Brussel vergaderen vandaag nucleaire experts van acht landen over de mogelijke risico's met reactorkuipen van het type dat in Doel 3 wordt gebruikt. In de kuip werden scheurtjes vastgesteld, die mogelijk ook in andere kerncentrales kunnen voorkomen. -
-
Independer
Ga je scheiden? Dit zijn de gevolgen voor je verzekeringen
Scheiden heeft niet alleen emotionele consequenties. Je moet plots ook een heleboel praktische zaken regelen om met je ‘nieuwe leven’ te kunnen beginnen. Hoe breng je bijvoorbeeld je verschillende verzekeringspolissen in orde? Independer.be adviseert. -
Vtwonen
Ongestoord zonnen op je balkon: met deze tips krijgen gluurders geen kans
Woon je in een appartement of woning zonder tuin, maar mét balkon? Dan ben je daar de komende periode vast veel te vinden. Het enige nadeel zijn de mogelijke buren die het zonnen er net wat minder comfortabel kunnen maken. Vtwonen.be geeft enkele handige tips om mét stijl meer privacy op je (dak)terras te creëren.