Rol peter en meter ondergaat een (r)evolutie
Ondanks de trend dat mensen in België elk jaar steeds minder vaak voor de kerk trouwen en kinderen minder gedoopt worden, houden we vast aan de traditie van een meter of peter. Wat verschilt er met vroeger, en hoe wordt de rol vandaag ingevuld?
Een meter en peter: dat waren vroeger steevast de twee getuigen bij het doopsel van een pasgeboren baby in de kerk. Het woord 'peter' is een Latijnse afleiding van Pater (vader), en 'meter' van Mater (moeder). Ze werden altijd binnen de eigen familie van het kind gezocht: de grootouders werden peter en meter van het eerstgeboren kind, nonkels en tantes bij de daaropvolgend geboren kinderen. Traditioneel vormen een peter en meter samen de peetouders. Hun levenstaak bestond er oorspronkelijk uit om het kind bij te staan tijdens de christelijke opvoeding; in het bijzonder wanneer het kind één of beide ouders zou verliezen door een tragisch voor- of ongeval.
Gulle gevers...
Het ondersteunen in de opvoeding door een peter en meter, werd al vrij snel erg ruim geïnterpreteerd: van hulp bij opvang, naar het helpen bij huiswerk, het doorgeven van bepaalde waarden, interesse voor cultuur of sport, tot het schenken van cadeaus op speciale feest- en verjaardagen. Naarmate onze samenleving verder evolueerde, is ook het concept van een peter en meter flink dooreen geschud. Vandaag zoeken we die niet meer noodzakelijkerwijs in de traditionele volgorde: grootouders, ooms & tantes; of zelfs niet eens meer binnen de eigen familie. Steeds meer jonge ouders kiezen vrienden en vriendinnen als peter en meter voor hun kroost. En een stijgend aantal mensen vraagt zelfs meer dan één peter of meter per kind, of vraagt twee meters en geen peter of vice versa. Peters en meters worden vandaag soms peetoom of peettante genoemd, ook al behoren ze strikt gezien niet altijd tot de eigen familie.
Morele, maar geen wettelijke basis
Net zoals vroeger verkrijgen meters en peters vandaag wettelijk gezien geen extra rechten of plichten. In het geval de ouders van het kind overlijden, dragen peters en meters enkel een morele verantwoordelijkheid. Ze zijn dus niet verplicht om zich voltijds over hun pete- of metekind te ontfermen, indien het noodlot toeslaat. Evenmin worden ze in dergelijke gevallen automatisch als voogd aangeduid: dat bepaalt het door de ouders opgestelde testament, of een rechtbank; al dan niet rekeninghoudend met de mening van het kind, indien het ouder is dan twaalf jaar op het moment van de feiten.
Steun en toeverlaat
Ook al hechten vandaag dus steeds minder mensen belang aan de strikte navolging van het katholieke geloof, of zijn ze andersgelovig, toch houden we nog vast aan de symboliek achter de oorspronkelijke traditie. Peters en meters vullen hun rol tegenwoordig op een persoonlijke manier in. Daarbij verruilen ze de religieuze functie voor een menselijke rol: ze zijn een steunpilaar die de kinderen in hun sociale en maatschappelijke ontwikkeling bijstaat met raad, of samen met hen leuke uitstapjes maakt naar de bioscoop, zoo of speeltuin. Daardoor bouwen meters en peters zowel een emotionele als vertrouwensband op met hun pete- of metekinderen. Ze worden een luisterend oor, een speelkameraad, en zorgen voor de bijpassende omkadering bij verschillende belangrijke levensfases.
Bouwen aan de toekomst
Veel peters en meters steunen hun pete- en metekinderen ook financieel. En ook daar zien we tegenwoordig heel wat verschuivingen. Zo zijn ouderwetse spaarmethodes als voorhuwelijkssparen en de kasbon omwille van de uiterst lage rentes nagenoeg verdwenen. Soms wordt er nog gekozen voor een enveloppe met een geldbedrag op een verjaardag, communie of bij een goed schoolrapport; maar veel peters en meters zien tegenwoordig in dat sparen op lange termijn veel zinvoller is. En nu de klassieke spaarrekening ondertussen een zodanig klein rendement kent, waardoor het in de volksmond zelfs een verliesboekje genoemd wordt, is de enige zinvolle spaaractie een periodieke belegging: het storten van een bedrag op regelmatige tijdstippen, verspreid over een lange termijn, van pakweg 18 tot 20 jaar. Door die lange beleggingshorizon worden tijdelijke dalingen en zelfs crisissen afgevlakt, en kun je uiteindelijk een hoger rendement bekomen.
Bouw mee aan een gezonde financiële toekomst voor uw pete- of metekind via de unieke periodieke belegging van Keytrade Bank. Klik hier voor meer informatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit. -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten.