De kerncentrale van Doel.
Volledig scherm
De kerncentrale van Doel. © BELGA

Regering wil Doel 1 en 2 opstarten zonder internationale inspectie

kerncentralesDe regering heeft zich voorgenomen om de kerncentrales van Doel 1 en 2 eind dit jaar opnieuw op te starten. Het was de bedoeling om daarvoor nog een inspectie door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) te laten uitvoeren, maar omdat de agenda van de experts boordevol zit, kan zo'n controle pas ten vroegste in februari 2016. De federale regering wil daar niet op wachten, zo blijkt uit een debat in de bevoegde Kamercommissie.

 1. Groen: "Raad van State fluit minister Marghem terug over Doel 1 en 2"

  Groen: "Raad van State fluit minister Marghem terug over Doel 1 en 2"

  Het advies van de Raad van State over twee amendementen bij het wetsontwerp dat de verlenging van de levensduur van de kerncentrale Doel 1 mogelijk moet maken, legt een "bom" onder de levensduurverlenging van Doel 1 én Doel 2. Dat zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Energieminister Marghem maakte de bewuste amendementen én het advies dinsdag over aan de Kamer, maar nu blijkt dat ze door de Raad van State wordt teruggefloten, vindt Calvo.
 2. Marghem weigert contract over te maken aan transparantiewaakhond
  Kernenergie

  Marghem weigert contract over te maken aan transparan­tie­waak­hond

  Federaal minister van Leefmilieu en Energie Marie-Christine Marghem (MR) weigert een contract over de levensduurverlenging van de kerncentrale Tihange 1 over te maken aan een officiële federale transparantiewaakhond. Die waakhond, een beroepscommissie die net als doel heeft te controleren of overheden niet onterecht informatie achterhouden, klaagt dat de minister de commissie verhindert haar taak uit te kunnen voeren. De beroepsprocedure past in een journalistieke vraag om de afspraken tussen de vorige regering en uitbater Electrabel te zien om ze tegen het licht te kunnen houden. Momenteel onderhandelt de overheid met de elektriciteitsproducent over de verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2.