Reuters
Volledig scherm
© Reuters

Piloten Airbus: "Mayday! Mayday! Kunnen niet meer ademen, zijn doodsbang"

Uit een onderzoek is gebleken dat 149 passagiers van een Airbus van de Duitse lagekostenmaatschappij Germanwings maar nipt aan een gewisse dood zijn ontsnapt. Kort voor de landing op de luchthaven van Keulen meldde de copiloot in paniek dat er vreemde dampen opstegen in de cockpit, dat hij het toestel niet aan de grond kon zetten en een zuursotfmasker moest opzetten. Zijn piloot nam over, maar prevelde dat hij doodsbang was. Uiteindelijk liep alles goed af voor de 149 passagiers, die helemaal niks meekregen van de problemen. Volgens experts werd een ramp boven de dichtbevolkte agglomeratie van Keulen maar nipt vermeden. Het zware incident dateert al van december 2010, maar Die Welt kon nu het onderzoek inkijken. Dat maakt gewag van 'giftige dampen in de cockpit' (zie ook video onder dit artikel) en dat probleem zou wel vaker voorkomen. Het incident werd vrijdag zelfs in het Duitse parlement besproken.

 1. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 2. Onheilspellende berichten over veiligheid Ryanair

  Onheilspel­len­de berichten over veiligheid Ryanair

  Volgens de Spaanse krant El Mundo zijn er maar liefst 1.201 onderzoeken naar veiligheidsincidenten met low-cost luchtvaartmaatschappij Ryanair geopend tussen januari en juli van dit jaar. Bij 41 inspecties door de Agencia Estatal de Seguridad Aérea (Aesa) in Spanje het afgelopen jaar werden 51 defecten gevonden, waarvan 15 als "zeer ernstig" werden geëvalueerd. Volgens Ryanair-topman O'Leary is er een samenzwering tegen zijn luchtvaartmaatschappij. Maar de feiten spreken niet meteen in O'Leary's voordeel. Het aantal incidenten met Ryanair-toestellen stapelt zich op. Alleen vorige week al: drie keer in vier dagen heeft een vliegtuig van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair in Spanje noodgedwongen een tussenlanding gemaakt. Gisteren moest een toestel omwille van technische problemen landen op de Madrileense luchthaven Barajas.
 3. Vliegtuig schuift van landingsbaan nadat piloten 'blind' moeten landen

  Vliegtuig schuift van landings­baan nadat piloten 'blind' moeten landen

  Een vliegtuig van United Airlines heeft gisteren een noodlanding moeten maken op de luchthaven van New Orleans toen amper tien minuten na vertrek de cockpit zich met rook vulde en alle instrumenten waren uitgevallen. De piloten, die 'blind' moesten landen, konden het toestel uiteindelijk veilig aan de grond zetten, al schoof het wel van de landingsbaan af. De hele crew heeft na dit zelden geziene huzarenstuk de heldenstatus verworven.