Volledig scherm
© BELGA

Opnieuw vrachtwagens toegelaten in Wallonië

UpdateEen zelden geziene winterellende teistert Vlaanderen vanmorgen, maar het kan nog veel erger. In Wallonië is de situatie pas echt chaotisch. Bussen rijden niet of nauwelijks uit en een massa wegen zijn geblokkeerd door de overvloedige sneeuwval van de voorbije dagen. Het rijverbod voor vrachtwagens boven 7,5 ton op de autowegen en de grote verkeersassen in Wallonië is om 13 wel uur opgeheven. Op de E411 zijn zowaar bomen op de autosnelweg gedonderd. Ze begaven het onder het gewicht van de sneeuw en vielen op de rijweg. De civiele bescherming probeerde met man en macht de weg weer vrij te maken. Er lag ook een levensgevaarlijke ijslaag van liefst 5 cm op de E411. Wellicht krijgt het zuiden van het land vanmiddag nog extra sneeuw te verwerken.

 1. Halve meter sneeuw op Hoge Venen en meer op komst

  Halve meter sneeuw op Hoge Venen en meer op komst

  Vandaag is Vlaanderen aan een enorme sneeuwchaos ontsnapt. Amper 100 km boven onze noordgrens staat het verkeer vanaf het midden van Nederland al een hele dag muurvast met monsterfiles van in totaal 750 km tot gevolg. Bij ons blijft het vandaag beperkt tot enkele sneeuwbuien, maar morgen hebben we weer prijs met verse sneeuw in de loop van de dag vanaf het zuidwesten en 's nachts een nieuw pak sneeuw. Nu ligt er al een halve meter sneeuw op de Hoge Venen. In West-Vlaanderen ligt een witte laag tot 10 cm en in het centrum van het land tot 5 cm. En de (verse) sneeuw (tot 10 cm) blijft het hele weekend liggen, want het blijft vriezen. Begin volgende week krijgen we lichte dooi.
 1. Record: de 17de sneeuwdag van het seizoen
  Update

  Record: de 17de sneeuwdag van het seizoen

  Deze winter is records aan het breken. Het is al de 17de sneeuwdag van het seizoen, en dat is uitzonderlijk. Niet alleen viel er nog nooit eerder zo vroeg op het jaar zoveel sneeuw, we breken we daardoor ook het record van 1945, toen er 16 sneeuwdagen werden geteld. En het is nog niet gedaan, want vanavond en vannacht trekt een nieuwe sneeuwzone vanuit Frankrijk over het land. Tot vrijdag blijven de temperaturen wellicht negatief. Stilaan kunnen we beginnen dromen van een witte kerst.
 2. Verbod zware vrachtwagens op Waalse wegen door sneeuw
  Update

  Verbod zware vrachtwa­gens op Waalse wegen door sneeuw

  Alle vrachtverkeer van meer dan 7,5 ton mag sinds 14.30 uur de baan niet meer op in de provincies Luik, Luxemburg en Namen. Het verbod geldt zowel op autosnelwegen als gewone wegen. Voor autobussen en autocars geldt de maatregel niet, heeft de Waalse minister van Openbare Werken Lutgen vanmorgen beslist. Er wordt in Wallonië in totaal tot 20 cm verse sneeuw verwacht. Vanavond is in Vlaanderen de intense regen ook overgegaan in sneeuw. Morgenvroeg worden we wellicht allemaal wakker met een sneeuwtapijt, want het gaat overal vriezen zodat de sneeuw blijft liggen. Intussen zijn alle grote wegen in Vlaanderen weer goed berijdbaar, laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten.
 1. Zou jij durven? Hier krijg je massage van slangen
  Play
  bizar

  Zou jij durven? Hier krijg je massage van slangen

 2. Wilde achtervolging eindigt in mineur
  Play

  Wilde achtervol­ging eindigt in mineur