Onze leerlingen scoren goed op wiskunde, maar minder op wetenschappen
onderwijsDe Vlaamse leerlingen zijn goed in wiskunde. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat werd voorgesteld door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Voor wetenschappen doen de scholieren het eerder gemiddeld.
Het TIMMS-onderzoek (Trends in International Mathematics and Science Study) wordt uitgevoerd bij leerlingen uit het vierde leerjaar lager onderwijs in 49 landen. Het is de derde keer dat Vlaanderen deelneemt (na 2003 en 2011). Een totaal van 5.400 leerlingen uit 153 Vlaamse scholen vulde de toetsen in. Uit de studie blijkt dat de Vlaamse leerling het even goed blijft doen voor wiskunde als tijdens de vorige tests.
Internationaal bevindt Vlaanderen zich net onder de Aziatische toplanden en binnen Europa zitten we in de top. Traditioneel sterke onderwijslanden als Finland, Nederland, Duitsland en Polen scoren significant minder goed. De Vlaamse leerling is sterk in meetkundige vormen en metingen en minder goed in getallen en weergeven van gegevens. Volgens de studie is het verschil tussen de zwak en de sterk presterende leerlingen klein en presteert slechts 1 procent van de leerlingen ondermaats. Jongens doen het, net als in andere landen, ook in Vlaanderen voor wiskunde gemiddeld beter dan meisjes.
Wetenschappen
Goede punten dus, maar voor wetenschappen zijn de resultaten minder positief. De Vlaamse leerlingen halen slechts een gemiddelde score en Vlaanderen moet heel wat Europese landen, onder andere Finland, Polen en Duitsland, laten voorgaan in de ranking. Vooral op natuurkunde presteren ze slecht.
Een mogelijke verklaring zit in het feit dat leraren aangeven zich onvoldoende gewapend te voelen om leerlingen uit te dagen, zeker wanneer het wetenschappen betreft, zeggen de onderzoekers dinsdag. "Het zelfvertrouwen van de Vlaamse leerkracht is laag. Vooral het bieden van uitdagende taken voor wetenschappen en stimuleren van hogere-orde-redeneervaardigheden zijn een uitdaging." Schoolleiders wijzen dan weer op een tekort aan leermateriaal en aangepaste infrastructuur voor wetenschappen.
Uit de studie blijkt ook dat zowel de thuistaal als de socio-economische thuissituatie van leerlingen een significante invloed hebben op de prestaties in wiskunde en wetenschappen. Wie thuis geen of minder vaak Nederlands spreekt of uit een kwetsbare thuissituatie komt, doet het minder goed op school.
Werkpunten
Minister Crevits reageert tevreden, maar zegt dat er werkpunten zijn. "Bijna alle leerlingen slagen erin zowel voor wetenschappen als voor wiskunde het basisniveau te behalen. En voor wiskunde doen we het zeer goed. Toch is er ook werk aan de winkel, vooral op het vlak van wetenschappen."
Concreet wil ze inzetten op onder meer bijzondere leermeesters wetenschap en techniek en wil ze nog meer de nadruk leggen op taal. "Ik werk via een strategisch plan voor het basisonderwijs aan een toekomstgerichte visie. En ook taal blijft een cruciale factor. Ik zet in op leraren die nog beter kunnen instaan voor de ontwikkeling van het Nederlands bij leerlingen met een andere thuistaal."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zieke kinderen krijgen volgend jaar al na vier weken afwezigheid internetonderwijs
Vanaf Nieuwjaar kunnen langdurig zieke kinderen sneller een beroep doen op internetonderwijs op afstand. Nu kan dat vanaf zes weken ziekte, vanaf 2017 wordt dat mogelijk vanaf vier weken ziekte. De aanpassing is mogelijk dankzij een betere dienstverlening en bijkomend materiaal. Dat schrijft De Zondag. -
Instapleeftijd voor alle richtingen in deeltijds kunstonderwijs naar zes jaar
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de instapleeftijd vanaf het schooljaar 2018-2019 voor het deeltijds kunstonderwijs op zes jaar brengen voor alle studierichtingen (muziek-woord-dans en beeldende kunst). Vandaag kunnen kinderen vanaf zes jaar in de academie terecht voor een dansopleiding en de studierichting beeldende kunst. Voor woordkunst en muziek ligt de instapleeftijd op acht jaar. -
Livios
Heerlijk relaxen in eigen tuin: zo geef je de gezelligheid een flinke boost
Nu de zon al enkele dagen van de partij is, trekken we met z’n allen naar buiten om te genieten. Dat lukt des te beter in een gezellige tuin. Heb je groene vingers of net helemaal niet? Dat maakt niet uit. Met deze tips van bouwsite Livios tover je je tuin om tot een uitnodigende ruimte waar je fijn kan vertoeven met familie en vrienden. -
-
Enkel Spaans populair als vierde taal in het middelbaar
Op enkele uitzonderingen na kiezen scholen enkel om Spaans aan te bieden als vierde taal in het secundair onderwijs. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). -
Independer
Hevige wind voorspeld: deze verzekering dekt stormschade aan je auto
Uit cijfers van kennisinstituut Vias blijkt dat er meer én veel ernstigere ongevallen gebeuren bij hevige wind. Hoe kun je je als chauffeur voorbereiden en beschermen als er hevige wind wordt voorspeld? En welke verzekering spreek je aan als je toch schade hebt? Independer.be geeft advies. -
Showbizz4
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans.