Kort voor middernacht en een kwartier na de jaarwende lost de oproerpolitie telkens een salvo traangasgranaten. De weg naar het centrum van Calais wordt op oudejaarsnacht voor de vluchtelingen versperd.
Volledig scherm
Kort voor middernacht en een kwartier na de jaarwende lost de oproerpolitie telkens een salvo traangasgranaten. De weg naar het centrum van Calais wordt op oudejaarsnacht voor de vluchtelingen versperd. © Henk Deleu

Nieuwjaarsnacht in The Jungle van Calais: spinazie uit blik, modder en traangas

VLUCHTELINGENCRISISOmdat de vluchtelingencrisis hét knelpunt van het voorbije jaar was en dat helaas ook in het nieuwe jaar zo zal blijven, besloten wij - fotograaf Henk, mijn vriendin Mieke en ik - het nieuwe jaar in The Jungle in Calais in te luiden. Het benieuwde ons hoe de vluchtelingen en migranten, die we in augustus en in september al bezochten, de jaarwende vieren. Wel, ze doen dat met spinazie en rode bonen uit blik, in een restaurant van recuperatiehout en dekzeil. Kaartspelend, dansend, of met een Bollywoodfilm. Ze doempen de waterpijp op in één van de bars. Daar komt goedkoop bier uit de Lidl op tafel en om 12 uur knalt Michael Jacksons 'Bad' uit die ene versleten speaker. Tot een wolk van traangas de 'discotheek' binnenwaait en de zaak leegloopt.