Hoe bereken je de waarde van je inboedel?
Door EthiasVolgens een onderzoek van verzekeraar Ethias kent 55% van de Belgen de waarde van zijn inboedel niet. Zo goed als de voltallige ondervraagde groep, te weten de 25- tot 55-jarigen, heeft nochtans een woonverzekering afgesloten. Hoe bereken je de waarde van je inboedel?
Delen per e-mail
Zowat de helft van de Belgische mannen zegt de waarde van de bezittingen in zijn woning te kennen. De dames halen minder vaak de rekenmachine boven. Slechts 40 % heeft de optelsom gemaakt. De oudsten en de jongsten weten het best wat hun spullen waard zijn, maar tussen de 35 en 45 geraken er volgens het onderzoek een pak meer de tel kwijt. Mogelijk stijgt op die leeftijd het inkomen, wordt er nogal wat gekocht, maar minder gerekend. Slechts 1 op de 10 Belgen zegt nauwkeurig de waarde van zijn inboedel te kennen. Welke rekensom heeft hij gemaakt?
Wanneer je een woonverzekering afsluit, dan berekent de verzekering eigenlijk de waarde van jouw inboedel op basis van evaluatieroosters. Het gaat dan wel om een gemiddelde dat overeenstemt met anderen in jouw situatie. Er wordt in het bijzonder rekening gehouden met het aantal kamers. Toch is het de moeite om even na te denken of je geen ongewoon dure zaken in huis hebt. Als je bijvoorbeeld vaak designermerken koopt om je te kleden, dan kom je als snel aan een aanzienlijk bedrag. Dat geldt ook als je dure sporten of hobby's beoefend of dure kunstvoorwerpen en juwelen in huis hebt.
Wil je het echt weten, dan kan je het best op een regenachtige zondag met een rekenblad even in al je kamers gaan zitten en de waarde van je meubilair en wat erin en erop staat beginnen noteren. Vind je dat te omslachtig, noteer dan de bedragen van wat je echt zou missen indien het morgen in een schadegeval verloren zou gaan. Je computer, je kleren, je keukengerei, maar ook je fiets enzovoort. Misschien ben je oververzekerd en kan je premie zakken. Maar als je onderverzekerd bent, dan zal je bij een schadegeval minder dan de verloren waarde worden vergoed, tenzij je je dekking tijdig aanpast.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven.