Volledig scherm
© JVK

Hitteblog - Bliksem slaat in op kinderdagverblijf, werken E40 stilgelegd door warmte

LiveDe hittegolf is hét gespreksonderwerp van de dag. Zonnekloppers genieten, terwijl anderen kreunen onder de drukkende warmte. Alle nieuws en weetjes over het uitzonderlijke weer bundelen we in deze hitteblog. Alvast een voorsmaakje: vandaag wordt het 32 graden in het centrum van het land. In het oosten van België stijgt het kwik tot liefst 38 (!) graden. Keerzijde van de broeierige hitte: onweders trekken momenteel over het land en er kunnen windhozen gevormd worden.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Ook hagel in Nederland

Net als in het noorden van Engeland, zijn enkele zware onweersbuien over het oosten van Nederland getrokken. De hagelbollen die uit de lucht vielen waren ook geen kleintjes.

Volledig scherm
© Noodweer Benelux

Alarmdrempel overschreden

In vier Belgische meetstations werd deze namiddag de Europese alarmdrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Het gaat om Aarschot, Dessel en Walshoutem (Landen) in Vlaanderen en Engis nabij Luik.

In het Vlaams-Brabantse Walshoutem, op de grens met Limburg en Luik, werd de hoogste waarde genoteerd: 263 microgram. In Aarschot, eveneens in het oosten van Vlaams-Brabant, werd een waarde van 255 genoteerd. In het Antwerpse Dessel en Engis was dat 254.

Er is een groot contrast met het westen, waar de concentraties na de doortocht van een onweerszone gevoelig lager liggen, met waarden beneden de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht.

Morgen verwacht Ircel op een aantal plaatsen zeker opnieuw overschrijdingen van de informatiedrempel. "De kans op overschrijdingen van de alarmdrempel is niet zo groot, maar niet uit te sluiten."

Man kritiek na sprong in Maas

Een 33-jarige man is deze namiddag het slachtoffer geworden van een thermische shock of hydrocutie nadat hij in Dinant in de Maas was gesprongen. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Dat is vernomen van de brandweer van Dinant.

De man was langs het water met zijn hond aan het spelen. Plots sprong hij in de Maas om een bal te gaan halen. De vrouw van het slachtoffer probeerde hem nog uit het water te halen, maar tevergeefs. Duikers vonden de man na 20 minuten op de bodem van de rivier. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Hydrocutie doet zich voor wanneer iemand bij een hoge buitentemperatuur plotseling afkoelt door te snel in het water te stappen of te springen. Een dergelijke shock kan tot bewustzijnsverlies en mogelijk de verdrinkingsdood leiden.

Dinant
Volledig scherm
Dinant © Twitter

Festivals bereiden zich voor

Het wordt de heetste festivalweek sinds lang. De organisaties bereiden zich voor op extreme temperaturen, “maar liever zo dan de regen van de vorige edities”, klinkt het.

Summerfestival, met 65.000 verwachte bezoekers en 15.000 kampeerders een van de grootste dancefestivals van ons land, heeft het hitteplan uitgebreid met een opmerkelijke maatregel met medische polsbandjes. "Alle bezoekers kunnen zich registreren op de site www.myqrp.eu, waar je een digitaal profiel kan aanmaken met je naam, een noodnummer van familie of vrienden, allergieën en andere medische info."

Festivals zorgen voor meer schaduw, verkoeling en onbeperkt drinkwater. "Volkgezondheid schrijft voor dat je vanaf 27 graden gratis drinkwater voor het publiek moet aanbieden, wat we dus ook zullen doen”, klinkt het bij de organisatie van de Dijlefeesten in Mechelen.

Ook Zomer in het Park in Lier doet inspanningen om hun bezoekers af te koelen. Er zal de hele tijd, ook 's avonds, gratis water uitgedeeld worden. Daarnaast krijg je aan de bar je twee drankje gratis.

Hitte doet wegdek scheuren

De extreme hitte heeft het wegdek op verschillende plaatsen omhooggeduwd. In Torhout scheurde gisteravond het wegdek, met een verzakking over enkele meters als gevolg. Meteen plaatste de politie tijdelijke verkeerslichten om het verkeer veilig over één rijstrook te begeleiden.

Ook in Jabbeke kwam het beton gisteravond omhoog. "Indien we dergelijke meldingen krijgen sturen we steeds een medewerker ter plaatse om de ernst en het gevaar van de situatie in te schatten", zegt woordvoerster Eveline Vandecaetsbeek. "Daarna proberen we, zoals in deze gevallen, zo snel mogelijk het beschadigde asfalt te herstellen." Rond 15 uur was alle hinder op beide plaatsen voorbij.

Ook in Zwevegem zette de ondergrond van een verkeersplateau zodanig uit, dat de bovenlaag, die bestaat uit betonklinkers, prompt omhoog werd geduwd. Het kruispunt werd daarop gedeeltelijk afgesloten. Het is niet duidelijk wanneer het verkeersplateau hersteld zal worden.

Volledig scherm
© JVK

Hagel richt ravage aan in Engeland

Gigantische hagelbollen hebben gisteren auto’s en huizen vernield in het noorden van Engeland. Naar verluidt loopt de schade voor de getroffen gezinnen op tot duizenden euro’s.

Opnames 'K3 zoekt K3' stilgelegd

Nadat drie mensen werden afgevoerd door de hitte, heeft K3 de tv-opnames stilgelegd. De audities voor de tv-show 'K3 zoekt K3' worden vanavond hervat nadat de studio in Lint verkoelende maatregelen heeft getroffen.

Een woordvoerster erkent dat het publiek gisteravond te veel last had van de hitte. Een vrouw begon te hyperventileren en werd afgevoerd naar de spoeddienst.

"Heel jammer dat dit gebeurt, maar het is gewoon té warm in de televisiestudio", zegt presentator Gerard Joling in een videoboodschap. "We hebben daarom de opnames gestaakt. Het is intussen al de derde persoon die wordt weggedragen. Heel triest." De opnameleiders besloten na dit voorval geen verdere risico's te nemen en staakten de audities.

Twee kandidaten die daardoor niet meer aan de beurt kwamen, doen vanavond alsnog auditie. De studio heeft extra airco-installaties geïnstalleerd om de opnames onder koelere omstandigheden voort te zetten.

160 zwemmers uit water geplukt

Het zwemverbod dat van kracht is in heel wat vijvers en kanalen, wordt vandaag massaal met de voeten getreden. Aan de Melle-vijver in Turnhout plukte de politie 160 zwemmers uit het water. Maar vaak hadden de agenten hun rug nog niet gekeerd of de mensen plonsden alweer het water in. "De eerste keer blijft het bij een vermaning. Wie we een tweede keer betrappen, krijgt een boete", klinkt het bij de politie.

Waarschuwingsfase verlengd tot zondag

De waarschuwingsfase niveau 2 van het ozon- en hitteplan wordt verlengd tot zondag. Dat heeft de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) laten weten.

in Aarschot en Dessel, is vanmiddag de Europese alarmdrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. De kans bestaat dat de alarmdrempel in het (noord)oosten van het land de komende uren nog overschreden wordt.

In de helft van de meetstations in België werd gisteren al de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht voor ozon overschreden.

Het contrast tussen het westen en het oosten van het land is groot. In het westen is de ozonconcentratie klein, terwijl die in het oosten oploopt tot meer dan 200 microgram per kubieke meter.

Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen, enz.) doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur.

Vrouw onwel in auto

Een jonge vrouw is gisteravond rond 18 uur van een talud gereden nadat ze onwel werd door de warmte in haar Volkswagen Polo. Een bestuurster die achter het slachtoffer reed op de Koning Boudewijnlaan (N28) in Ninove zag hoe de vrouw plots wegzakte en links van de weg ging. De Polo reed van de steile helling en kwam zo'n vijf meter lager dan het straatniveau terecht.

De brandweer kwam ter plaatse om het slachtoffer uit haar voertuig te helpen en naar boven te krijgen. Daar werd ze verzorgd door ziekenwagenpersoneel en een MUG-arts waarna ze werd afgevoerd naar een ziekenhuis in Aalst. Haar toestand is niet zorgwekend.

De vrouw kreeg naar alle waarschijnlijkheid een flauwte door de hitte. Volgens de brandweer is het niet verwonderlijk dat zoiets gebeurt bij tropische temperaturen zoals deze.

Bliksem slaat in op kinderdagverblijf

Het aangekondigde noodweer heeft West-Vlaanderen verlaten zonder al te veel schade aan te richten, maar hier en daar sloeg de bliksem in. Dat was het geval in de Stadensteenweg in Poelkapelle (foto), waar de bliksem langs de schoorsteen naar binnen drong en het huis via dezelfde weg weer verliet. Er ontstond een kleine brand maar er vielen geen slachtoffers. Ook in de Poelkapellestraat was er een inslag, zonder veel erg.

In Koekelare werd de schoorsteen van een woning vernield maar de bliksem richtte er verder geen schade aan.

In Sint-Andries, bij Brugge, sloeg de bliksem twee keer in op enkele minuten tijd. In de Zandstraat werd de elektrische bedrading aan een kinderopvang getroffen. De stroom viel er uit maar de kindjes, die lagen te slapen, merkten niks van het voorval. Langs de Gistelsesteenweg was er een inslag op de bliksemafleider op het dak van een woning. Schade was er niet.

Volledig scherm
© JVK
Volledig scherm
© PHOTO_NEWS

Wanneer is het té warm om te werken?

De temperatuur waarbij het te warm is om te werken, hangt natuurlijk af van het werk dat je doet. Bij zeer zwaar fysiek werk (zoals spitten en graven) moet je al opletten vanaf 20 graden. Bij bureauwerk moet je "hitteplan" pas in actie komen vanaf 30 graden.

Water, water en nog eens water. Jij moet voldoende drinken, maar ook je werkgever heeft verplichtingen. Eerst en vooral moet hij voldoende water voorzien. Daarnaast is werken bij tropische temperaturen niet altijd even productief of gezond. Voor verkoeling zorgen (zoals airco) is daarbij een absolute must, net zoals genoeg pauzes inlassen. Wanneer de hitte langer dan 48 uur duurt, kun je overwegen om je werkdag vroeger te beginnen of later te eindigen. Op die manier maak je het wat draaglijk.

Wanneer is het te warm om te werken?

(zeer) licht werk 31°C
halfzwaar werk 28°C
zwaar werk 24°C
zeer zwaar werk 20°C

Vervroegde afvalophaling

Intercommunale Igean, dat de afvalophaling in de meeste Antwerpse gemeenten regelt, waarschuwt dat de ophalingen tijdens de maanden juli en augustus vroeger op de dag kunnen doorgaan. Vooral tijdens de huidige hittegolf zal dit het geval zijn. Het vraagt de burgers dan ook om het afval de avond voor de ophaling buiten te zetten.

Brandfase oranje in Antwerpen en Limburg

In natuur- en bosgebieden in Antwerpen en Limburg is de op één na hoogste brandfase afgekondigd. Alle machtigingen voor kampvuren worden vanaf nu ingetrokken en kampuitbaters worden daarvan verwittigd, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Het gevaar is het grootst in heidegebieden en naaldbossen.

Bezoekers worden gevraagd om extra alert en voorzichtig te zijn. Zoals altijd, is het verboden om vuur te maken of sigarettenpeuken op de grond te gooien. Ook kinderen mogen niet zonder toezicht op heidegebieden.

Zwemmen in meanders, vijvers en plassen in natuurgebieden in Vlaanderen is ten strengste verboden. "Wie dat doet, neemt risico's", zegt woordvoerder Filip Hubin. "Je kan bijvoorbeeld besmet geraken door dierlijke uitwerpselen en de koude onderstroom kan leiden tot verkrampte spieren, onderkoelingsverschijnselen en zelfs hartfalen."

Komend weekend geen werken op E40

De werken op de E40 worden komend weekend stilgelegd door de warmte. Dat zegt Sylvie Syryn van het Agentschap Wegen en Verkeer. Door de tropische temperaturen heeft de nieuwe asfaltverharding meer tijd nodig dan voorzien om af te koelen. "We hadden gepland om morgen met de volgende fase in de werken te starten, maar willen geen risico nemen."

Door de hitte zwelt het asfast overdag en heeft het meer tijd nodig om genoeg af te koelen, legt Syryn uit. Om spoorvorming door verkeer uit te sluiten wordt gewacht tot het kwik gedaald is om het afgewerkte stuk snelweg opnieuw open te stellen. Daarom blijft de werf dit weekend dicht.

Het verkeer blijft in beide richtingen over twee rijstroken in plaats van drie. De afrit van de E40 richting Brussel naar de R4 in Merelbeke zal dicht zijn, maar er is een alternatief via de uitgebreide afrit van Wetteren.

De deadline van half juli is nog realistisch, zegt het Agentschap, al kunnen hoge temperaturen of zware regenval de werken vertragen.

Hemelsluizen open boven West-Vlaanderen

De hitteonweren boven West-Vlaanderen trekken volgens weerman Frank Deboosere mogelijk het binnenland in. De felste neerslag valt tussen Oostende en Knokke. De regenbuien zorgen voor afkoeling, al is dat maar van tijdelijke aard. Tot zaterdag blijft het kwik staan op 38 graden.

Brandweer spuit Stoel-fans nat

Het één-programma '1.000 zonnen' had gisteravond wel een heel aangename verrassing klaar voor de mensen die met een gevulde emmer waren afgezakt naar de populaire stoel van het programma. Die stond opgesteld aan de antitankbunker in Neerharen. De programmamakers hadden voor de gelegenheid aan de brandweer Oost-Limburg gevraagd of zij niet voor wat fris water konden zorgen op de bloedhete dag. De pompiers kwamen alvast met plezier naar de stoel om vijfendertig zwetende fans op een verfrissende douche te trakteren. Dat de koude douche gesmaakt werd, bleek duidelijk uit de beelden.

Duik in zwembad

Niks beter dan een zwembad in de tuin bij deze hitte. Wie geen zwembad heeft, maar toch verkoeling zoekt, kan terecht bij Kadee aan Donk in Oud-Turnhout. Potentiële klanten kunnen bij er een duik nemen om de verschillende baden uit te testen, laat Wim Schenkels van het bedrijf weten.

Het onweer dat vanmiddag is losgebarsten aan de kust en elders in West-Vlaanderen trekt verder naar Nederland. De buien kunnen nog een deel van Oost-Vlaanderen meenemen, tweet weerman Frank Deboosere.

Kermisjogging afgelast

Vanwege de verwachte extreme hitte van nu zaterdag en na het inwinnen van medisch advies is beslist om de Kermisjogging in Larum af te gelasten, meldt KWB Larum in een persbericht. "De gezondheid en veiligheid van alle deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers staat voor ons voorop. En met de verwachte recordtemperaturen kunnen en willen wij hierbij geen risico lopen. Dit betekent helaas dat er in 2015 géén Kermisjogging in Geel-Larum zal plaatsvinden."

laad oudere berichten
 1. Sofie knapt af op dronken Kenneth in 'Blijven Slapen' na naaktincident
  Play
  Blijven Slapen

  Sofie knapt af op dronken Kenneth in 'Blijven Slapen' na naaktinci­dent

 2. Bekijk hier de strafste momenten uit het Oprah-interview van Harry en Meghan
  Play

  Bekijk hier de strafste momenten uit het Op­rah-interview van Harry en Meghan