Kos
Volledig scherm
© Kos

Herlees alle feiten van dag 1 na aanslagen

Liveblog

 geen nieuwe berichten

De Democratische ex-minister van Buitenlandse Zaken en kandidate voor het Amerikaanse presidentschap Hillary Clinton heeft zich gisteren zeer kritisch uitgelaten over het gebrek aan organisatie van Europa en de trage reacties op de jihadistische dreiging.

"De VS hebben nood aan een samenwerking tussen de Europese en Amerikaanse inlichtingendiensten, ook rond die landen waar onze veiligheidsdiensten meer toegang en expertise hebben, zoals die in Noord-Afrika", zei Clinton in een toespraak over de strijd tegen het terrorisme in de universiteit van Stanford.

Huilende baby op berg puin

Er zijn nieuwe, schokkende beelden opgedoken van meteen na de aanslag op Brussels Airport. Een taxichauffeur gaat op zoek naar zijn zoon die op de luchthaven werkt, nadat hij hoorde van de ontploffing.

Hij filmde zijn zoektocht. We horen mensen schreeuwen van de pijn. De vloer is volledig bedekt met koffers en stukken van het plafond. Plots komt er een huilende baby in beeld. Die zit op een berg puin. Naast de baby ligt de moeder. Levenloos. Ze heeft de aanslag vermoedelijk niet overleefd.

"Geen enkel slachtoffer geïdentificeerd"

Er is nog geen enkel dodelijk slachtoffer van de aanslagen van dinsdag in Brussel met honderd procent zekerheid geïdentificeerd. Dat zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket, gisterenavond in "Aanslagen België: Het Grote Debat" van VTM NIEUWS.

"De prioriteit gaat nu uit naar de overlevenden, het verzorgen van de gewonden. Er loopt ook nog een onderzoek op de plaatsen van de ontploffingen", zei Van Wymersch.

Loos alarm in station Maastricht

Het station in Maastricht dat gisterenavond compleet afgesloten werd vanwege een "man met verdachte koffer'' is weer vrijgegeven. "Het was loos alarm'', zei een woordvoerster van de politie rond 1 uur 's nachts. Ze kon niet direct een toelichting geven.

"Aanslagen ook gericht tegen Amerikanen"

De aanslagen in Brussel waren ook gericht tegen de Amerikanen, aangezien de explosies op de luchthaven plaatsvonden in de buurt van de loketten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Dat heeft Devin Nunes, de Republikeinse voorzitter van de Inlichtingencommissie van het parlement, gisteren gezegd tijdens een persconferentie.

Montasser AlDe'emeh
Volledig scherm
Montasser AlDe'emeh © VTM

Montasser verklaart IS de oorlog

"Mochten ze weten hoeveel mensen vijandig staan tegenover onze manier van leven, dan zouden velen schrikken." Dat heeft professor en radicaliseringsexpert Montasser AlDe'emeh gezegd tijdens het terreurdebat op VTM.

Zelf werd AlDe'emeh gisteren bedreigd door een teruggekeerde Syriëstrijder, die vrij rondloopt in ons land. "Er zijn meerdere mensen waarvan we weten dat ze daar gevochten hebben en die hier vrij rondlopen omdat we niet weten wat hun intenties zijn. Heel gevaarlijk."

AlDe'emeh lanceerde een oproep aan de regering om teruggekeerde Syriëstrijders niet meer toe te laten in ons land en de grenzen strenger te bewaken. "Ik geloof oprecht dat er mensen zijn die tot inkeer gekomen zijn. Maar je loopt altijd het risico dat er iemand tussen zit die een aanslag gaat plegen. We moeten stoppen met excuses te zoeken. Die mensen haten ons. Ze willen ons vernietigen. We mogen niet de slaaf zijn van onze empathie. Dit is een oorlog."

Najim Laachraoui
Volledig scherm
Najim Laachraoui © epa

Laachraoui mogelijk maker bomvesten

Volgens een anonieme Franse politie-official zou Najim Laachraoui, een van de omgekomen aanslagplegers op Brussels Airport dinsdag, mogelijk de zelfmoordvesten hebben gemaakt waarmee de aanslagen in Parijs werden gepleegd, zo meldt persbureau AP.

Laachraoui was bij de politie bekend onder zijn valse naam Soufiane Kayal. Voor de 24-jarige, die in 2013 naar Syrië zou zijn vertrokken, werd op 4 december al een opsporingsbericht verspreid werd.

Laachraoui's dna werd aangetroffen op alle bomvesten en in een Brussels appartement waar de explosieven werden gemaakt. De bron was niet bevoegd te spreken over de vorderingen in het onderzoek.

Kaarsjes

Op tal van plaatsen in het land hebben mensen met een kaarsje hun medeleven betuigd met de terreurslachtoffers en hun nabestaanden.

De door Johan Muyle, Tom Van Loocke en Mira Haegeman spontaan gestarte Facebookactie Lets Burn a Candle! riep op om 19 uur een kaars voor je eigen voordeur te laten branden. Dat gebaar kreeg massaal veel navolging over het hele land.

België krijgt snoeiharde kritiek

België krijgt snoeiharde kritiek in de buitenlandse pers. De krantenkoppen winden er geen doekjes om. Hebben de Belgische autoriteiten gefaald om terroristische aanslagen te vermijden?

Station Maastricht ontruimd door pakket

De politie heeft al het trein- en busverkeer van en naar Maastricht gestaakt. Er is vanavond in het station een man tegengehouden met een verdachte koffer. Die koffer wordt nu nader onderzocht door specialisten, aldus een politiewoordvoerster.

De politie kon niet zeggen waardoor de man met de koffer was opgevallen.

Het station van Maastricht is ontruimd en afgezet. Een zone met een straal van 100 meter rond het station is ook afgezet. De passagiers van aankomende treinen mogen op een afstand van het station uitstappen.

Nicolas Hénin
Volledig scherm
Nicolas Hénin © francetvinfo.fr

"De strijd tegen IS als een oorlog omschrijven, is het laatste wat Europese leiders moeten doen, want daarmee spelen ze de terreurgroep helemaal in de kaart", zegt Nicolas Hénin, de Franse journalist die tien maanden door IS werd gegijzeld.

In 2014 werden vier Franse journalisten vrijgelaten na een gijzeling van tien maanden door IS in Syrië. Met een opiniestuk in The Guardian reageert Nicolas Hénin, een van de gijzelaars, vandaag op de aanslagen.

"De vijand ziet er doodnormaal uit en bevindt zich in ons midden. Het is één van de doelstellingen van IS om verdeling te zaaien en ons bang voor elkaar te maken. Dat is één van de dingen die ik tijdens mijn gevangenschap heb geleerd."

"De manier waarop we op deze terreurdaden reageren, is cruciaal", aldus Hénin. "Maar het ziet er niet goed uit. Nu al zijn de Franse premier Manuel Valls en de Franse president François Hollande in de val getrapt door de strijd met IS als een "oorlog" te omschrijven. Dat is het laatste wat ze moeten doen."

"Al jaren voorbereid op zo'n scenario"

"We zijn niet naïef. De jongste jaren hebben we dan ook onze voorbereidingen genomen. De verschillende diensten hebben gisteren gezien dat het werk van de laatste jaren zijn vruchten heeft afgeworpen", zegt brandweerkapitein Matthias Detobel.

Ibrahim El Bakraoui

De Turkse autoriteiten hadden Ibrahim El Bakraoui gearresteerd in de Turkse grensstad Gaziantep nadat hij er een maand eerder op de luchthaven van Antalya was aangekomen. Dat meldt Daily Sabah.

De verdachte werd in België in 2014 vervroegd vrijgelaten en weer opgespoord omdat hij de voorwaarden van die maatregel had geschonden. De Belgische diensten kregen hem echter niet meer te pakken.

Volgens president Recep Erdogan heeft Turkije ons land meermaals verwittigd dat El Bakraoui een jihadist was.

Daily Sabah
Volledig scherm
© Daily Sabah

"Rot Op Molsims"

In een niet nader genoemd dorp hebben onbekenden afgelopen nacht de oprit van een gezin beklad met een haatboodschap. Op de foutgeschreven graffiti staat 'Rot Op Molsims' (sic) te lezen. De getroffen bewoners zijn zelf geen moslim.

"Blijkbaar heeft de aanslag in Brussel bij sommigen zoveel haat doen oplaaien, dat de haat nu keert tegen iedereen die er anders uit ziet".

Facebook 'In het spoor van Rudi Vranckx'
Volledig scherm
© Facebook 'In het spoor van Rudi Vranckx'
Mgr. Leon Lemmens
Volledig scherm
Mgr. Leon Lemmens © kerknet.be

"Liefde tonen ten aanzien van moslims"

Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop van Mechelen-Brussel heeft vanavond tijdens de wake in Zaventem christenen opgeroepen "nu meer dan ooit liefde te tonen voor de medemens, ook voor moslims".

Mgr. Lemmens veroordeelde de aanslag als "een handeling van blinde haat". "Hun hart was ijskoud. Ze zagen de mannen, vrouwen en kinderen, maar toonden niet het minste medeleven".

"Deze aanslag vraagt van ons christenen dat we nog een grotere gaan liefde tonen, ook ten aanzien van moslims. Alleen de liefde kan immers een jongeman redden die op het punt staat te radicaliseren. Alleen met grote liefde kunnen we de stad Brussel met al haar breuken genezen", aldus Lemmens.

"Dit is nog maar het begin"

IS-expert Pieter Van Ostaeyen zegt dat België het gevaar heeft onderschat. "Dit is nog maar het begin, we zullen nog jaren moeten leven met terreur."

"We hebben te vroeg gejuicht na de aanhouding van Salah Abdeslam. En we slagen er niet in om diep genoeg binnen te dringen in terreurnetwerken."

De Belgische autoriteiten hadden de terroristische aanslagen van gisteren kunnen vermijden als ze Salah Abdeslam gemarteld hadden. Dat heeft Republikeins presidentskandidaat Donald Trump, uitgesproken voorstander van martelpraktijken, gisteren gezegd in een interview op CNN.

MIVB voert zelfde regeling in

De MIVB voert morgen dezelfde aangepaste dienstregeling in als die van vandaag. Dat heeft de openbaarvervoermaatschappij vanavond in samenspraak met de autoriteiten beslist. Ook morgen zal de metro dus enkel toegankelijk zijn tussen 7 en 19 uur.

BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Brusselse tunnels heropend

De tunnels in Brussel zijn vanavond opnieuw opengesteld voor het verkeer, meldt Mobiris. Ook de Wetstraat is weer vrijgemaakt.

De tunnels Tervuren en Jubelpark richting centrum blijven tijdelijk wel nog afgesloten, in afwachting van het weghalen van de afbakening.

Aan de Wetstraat verzamelden ondertussen al verschillende mensen om bloemen neer te leggen aan de ingang van het metrostation Maalbeek.

De Wetstraat is weer vrijgemaakt voor alle verkeer.
Volledig scherm
De Wetstraat is weer vrijgemaakt voor alle verkeer. © ANP

Brussels Airlines herneemt vluchten

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal vanaf morgen vluchten uitvoeren vanop de regionale luchthavens van Luik en Antwerpen. Vandaag werden er al vijf langeafstandsvliegtuigen naar Afrika gestuurd om daar gestrande passagiers terug te vliegen. Die zullen morgenochtend op verschillende Europese luchthavens aankomen, zegt Brussels Airlines-woordvoerster Kim Daenen deze avond.

Morgen zullen 44 Europese vluchten van Brussels Airlines vertrekken vanaf de luchthaven in Luik. Twintig vluchten zullen opstijgen op de Antwerpse luchthaven. Normaal gezien stonden er voor morgen ongeveer 235 vluchten gepland. Vrijdag voorziet Brussels Airlines 96 vluchten: 66 in Luik en 30 in Antwerpen.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Iets meer dan vier maanden na Parijs is Brussel in het diepste van haar hart geraakt door ongeziene terroristische aanslagen, waarbij minstens 34 doden vielen. 34 doden en 230 gewonden: de tol van de terreur in Zaventem en Brussel is loodzwaar. Toch wijst alles erop dat de daders nóg meer slachtoffers wilden maken.

Ook vandaag houden we u hier op de hoogte van de nasleep van de terroristische aanslagen op ons land.