Electrabel bevestigt technisch defect controlesysteem Tihange 3
UpdateDe noodstop van reactor 3 van de kerncentrale van Tihange afgelopen nacht is geen gevolg van inbreuken op veiligheidsprocedures, maar van een technisch defect aan een controlesysteem van de reactor. Dat bevestigt uitbater Electrabel. Het bedrijf herhaalt dat de heropstart morgennacht plaats zou moeten kunnen vinden.
Delen per e-mail
De centrale van Tihange 3 werd de voorbije nacht om 0.48 uur automatisch gestopt. Het gaat om een normale procedure wanneer er een technisch incident optreedt in het nucleaire of het niet-nucleaire deel van de installaties, zegt Electrabel.
"Tijdens een onderhoudsinterventie op de elektrische voeding van het controlesysteem van de reactor van Tihange 3 zijn ten gevolge van een technisch defect op dit systeem de controlestaven vrijgekomen en is de eenheid gestopt", luidt de officiële uitleg. Deze automatische stop is een veiligheidsmaatregel "die overeenkomt met de procedures en de verwachtingen inzake nucleaire veiligheid".
Verschillende teams van Electrabel zijn in de weer om de heropstart mogelijk te maken. Die staat gepland voor morgennacht. Tot dan zal Electrabel regelmatig over de stand van zaken communiceren, het zal ook contact houden met de controleautoriteiten.
FANC
Het voorval heeft geen enkele impact gehad op de veiligheid
Nucleair waakhond FANC stuurde vanmiddag twee controleurs. "Veel details zijn er nog niet, maar alles wijst momenteel op een technisch incident, wat niet uitzonderlijk is. Het FANC volgt de centrale nauwkeuriger op, maar dit incident heeft niets te maken met inbreuken op de veiligheidsprocedures", zei woordvoerster Nele Scheerlinck toen. "Het voorval heeft geen enkele impact gehad op de veiligheid en mogelijk zal het daarom om een nulincindent op de INES-schaal gaan."
Concreet zou het gaan om een defect aan het controlemechanisme bij de controlestaven, en niet zozeer aan de installatie zelf. Het bewuste mechanisme registreert allerlei parameters zoals de druk en de temperatuur in de reactor, en staat volgens het FANC zeer gevoelig afgesteld. "Bij het minste gaan de controlestaven naar beneden en wordt de kernreactie gestopt", klinkt het.
De voorlopige evaluatie kreeg de nucleaire controle-instantie van Electrabel zelf. Er werden vanochtend twee inspecteurs naar Tihange gestuurd om alles te verifiëren en een rapport op te stellen.
"Komt wel vaker voor"
Het is nog niet duidelijk wanneer de reactor heropgestart kan worden
De woordvoerder benadrukt dat een noodstop van een reactor wel vaker voorkomt, statistisch gezien zowat een keer per jaar. Vanwege het technisch karakter van het incident zijn er volgens het FANC wellicht geen extra gevolgen voor de uitbater. Electrabel moest van het controle-agentschap recent nog een actieplan opstellen na een reeks vermijdbare incidenten in de kerncentrale.
De kernreactor heeft een capaciteit van iets meer dan 1.000 MW. Het uitvallen van de centrale brengt de bevoorradingszekerheid niet in gevaar, luidt het bij Electrabel. Dat wordt bevestigd door netbeheerder Elia. Er worden extra gascentrales opgestart om de weggevallen capaciteit van Tihange 3 te vervangen.
Begin vorige maand vond er al een incident plaats in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale, waarbij de productie werd teruggeschroefd om een element te vervangen. Toen werd de productie na 24 uur heropgestart.
"Onvoorstelbaar"
De Belgische centrales zijn de meest onbetrouwbare aan het worden
Spa-kamerlid Johan Vande Lanotte wil dat de nucleaire regulator FANC snel uitleg komt geven in de Kamer over "het zoveelste incident op rij" in de kerncentrale van Tihange. "De Belgische centrales zijn de meest onbetrouwbare aan het worden. Mocht een vorm van hernieuwbare energie zo vaak uitvallen, dan was deze regering er al lang mee gestopt", zegt hij.
Vande Lanotte vindt het "onvoorstelbaar" dat uitbater Electrabel zelfs niet weet wat precies gebeurd is met de reactor. "En dan zou dit nog één van de betere reactoren moeten zijn, terwijl andere van veertig jaar oud nog eens met tien jaar verlengd worden", stelt de voormalige minister. "De keuze van de regering om alles op nucleair te zetten, is een keuze van het verleden."
Op de vingers getikt
Omdat er op korte tijd verschillende incidenten waren, tikte de nucleaire waakhond Electrabel vorige week nog op de vingers. Vier werknemers werden geschorst en al het personeel werd verplicht een opleiding te volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren. "We willen hiermee Electrabel een krachtig signaal geven zodat men zich herpakt", stelde het FANC toen.
Reactor 3 lag dit jaar tussen 24 maart en 12 mei stil vanwege een tienjaarlijks onderhoud. Momenteel is reactor 1 aan de beurt. Die ligt sinds 20 juni stil, en dat tot 1 september. Tihange 2 ligt net zoals Doel 3 sinds maart 2014 stil wegens de aanwezigheid van duizenden scheurtjes in de wanden van de reactorvaten.
Uitzonderlijke situatie
De stopzetting van reactor 3 leidde donderdag in de loop van de dag trouwens tot een uitzonderlijke situatie waarbij er, even na 14 uur, in ons land meer energie opgewekt werd met zonnepanelen dan met kernenergie. Dat bevestigde hoogspanningsnetbeheerder Elia, die spreekt over een "uitzonderlijke situatie", wellicht onuitgegeven in België. Kort na 14 uur lag de productie van de zonnepanelen op zo'n 1.900 MW, terwijl die van de kerncentrales uitkwam op 1.400 tot 1.500 MW.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Kernreactor Tihange 3 draait bijna weer op volle kracht
De tienjarige controle van de kerncentrale Tihange 3 is gisteren afgerond en de reactor zal over enkele uren weer op volle kracht draaien, meldt een woordvoerder van uitbater Electrabel. De centrale lag al sinds 24 maart stil. -
Eén derde van alle elektriciteit verbruikt in april in België kwam uit buitenland
Een derde van alle elektriciteit die in de maand april werd verbruikt in België, was afkomstig uit het buitenland. De invoer dekte maar liefst 32,2 procent van het totale verbruik, zo blijkt vandaag uit gegevens van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas. -
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Technisch incident aan reactor Tihange 3
Er heeft zich gisteren een technisch incident voorgedaan aan kernreactor Tihange 3 in Hoei. Dat zegt de woordvoerder van de kerncentrale van Tihange, Serge Dauby. -
Invoer elektriciteit voorbije winter bijna vier keer hoger
De voorbije winter - van november tot en met februari - was België voor ongeveer een kwart van zijn elektriciteitsverbruik afhankelijk van invoer. Dat is bijna een verviervoudiging tegenover de winter 2013-2014, toen alle Belgische kerncentrales operationeel waren, Dat blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas. -
Energie 'Scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2 blijven langer gesloten
Electrabel gaat ervan uit dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 niet voor 1 november opnieuw opgestart zullen worden. Het gaat over de twee reactoren waar "scheurtjes" aangetroffen werden. In eerdere communicatie ging Electrabel uit van een onbeschikbaarheid tot 1 juli, maar dat is nu dus verlengd tot 1 november.